Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 2. vasárnap, Petra

A Cseriti házhoz megy az adományokért

Újbuda   |   2022, szeptember 15 - 12:41
Nyomtatóbarát változatSend by email

„Kidobás helyett leadás” – ez a jelmondata az önkormányzat által támogatott Cseriti bolthálózat házhoz menő, begyűjtő szolgáltatásának, ami az őszi lomtalanítással indul útjára. Az adománybolt munkatársai elszállítják a feleslegessé vált, de jó állapotú tárgyakat, amelyeket aztán két újbudai üzletükben értékesítenek a piaci ár alatt. A felajánlott holmikkal civil szervezeteket is támogatnak.

A Cseriti adománybolt márciusban nyílt meg a Fehérvári út 168. alatt, ahol leadott használt holmikat értékesítenek tovább, elsősorban rászorulóknak. Ez azért is jó, mert a használt cikkek így körforgásban maradnak, és nem terhelik a környezetet. Sikerüket jelzi, hogy nyár végén a Lágymányosi utca 7. számban is nyílt egy Cseriti bolt. – Kimozdulni sem kell a lakásból, csak összegyűjteni a tárgyakat, és mi elszállítjuk. Így otthon felszabadul hely, a feleslegessé vált holmi pedig megtalálja azt, akinek szüksége van rá – mondta el a Cseriti bolthálózat stratégiai vezetője. Dísztárgyak, gyerekjátékok, konyhai felszerelések, ruhák, műszaki cikkek, könyvek, DVD-k és sport­eszközök – tulajdonosaik gyakorlatilag mindent elvitethetnek a Cseritivel, ami csak előfordul egy háztartásban, kivéve a bútorokat. Azokat bátran kirakhatják a ház elé a lomtalanítás kijelölt időpontjában.
Szeptember 21-én kezdődik a nagy újbudai lomtalanítás, ami az FKF mellett a kerületnek is hatalmas munkát jelent. – Az önkormányzat nem csupán a begyűjtés utáni takarítást végezteti el, de folyamatosan ellenőrzi, védi azokat a területeket, ahová ilyenkor a külső kerületekből és az agglomerációból érkezve sokan rakják le a szemetet illegálisan – jegyezte meg Bakai-Nagy Zita. Az alpolgármester szerint a Cseriti akciója nem is indulhatna jobbkor, hiszen ilyenkor mindenki pincétől a padlásig feltúrja a lakást, hogy megszabaduljon felesleges dolgaitól. A szolgáltatást igénylőnek pusztán annyit kell tennie, hogy felmegy a leadom.hu oldalra, ahol kitölt egy jelentkezési űrlapot, és várja az üzlet telefonhívását, amely során egyeztetik az elszállítás időpontját. (Személyesen is be lehet jelentkezni, a +36/20/290-3001-es telefonszámon.) A lomtalanítás végéig tartó bevezető kampány alatt a Cseriti akár egy doboz holmiért is házhoz megy. Az üzlet a lomtalanítás után – nagyobb mennyiségek esetében – állandó szolgáltatásként működteti tovább a programot.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Itt az ősz, itt a nátha  

Egy hét bölcsőde vagy óvoda, majd két hét otthon betegen. A kisgyermekek ősszel egyik vírust kapják el a másik után, miután természetes ellenálló képességük nyáron, közösségi érintkezés híján, meggyengül. A gyakori megfázásokat azonban meg lehet előzni.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.