Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 21. vasárnap, Dániel, Daniella

A Corvinusnak nem tetszik az intézmény átalakítására vonatkozó javaslat

Újbuda   |   2015, szeptember 2 - 14:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Budapesti Corvinus Egyetem vezetése sajnálattal veszi tudomásul a felsőoktatásért felelős államtitkár javaslatát, amely az egyetem három budai karának a Szent István Egyetemhez történő áthelyezésére vonatkozik. Ugyanakkor a gödöllői egyetem (SZIE) rektora továbbfejlesztené a budai karokon az oktatás minőségét. Az érintett karokon összesen 4500 hallgató folytat tanulmányokat.

A Budai Corvinus Egyetem vezetése nem tartja kedvezőnek a felsőoktatási államtitkár bejelentést, mely szerint januártól a gödöllői Szent István Egyetemhez kerülnek a Corvinus Budai kampuszának kara. Szerintük a Budapesti Corvinus Egyetem pénzügyi, tudományos, szakmai helyzete és perspektívái, elvitathatatlan sikerei nem teszik ezt indokolttá. Ugyanakkor a BCE vezetése tudomásul veszi a fenntartó azon álláspontját, hogy budai karainak áthelyezése a magyarországi agrár-felsőoktatás fenntartó által megfogalmazott fejlesztési céljainak elérését szolgálhatja, jóllehet az előkészítő munka során e téren eltérőek a szakmai vélemények.

Közleményükben olvasható, hogy a közép-magyarországi agrár felsőoktatás szervezeti kereteinek kialakítását célzó tárgyalások során a BCE folyamatosan hangsúlyozta a BCE és a SZIE közötti együttműködés fontosságát, s megoldásként javasolta egy, a két intézmény érintett karai által közösen működtetett Agrár-felsőoktatási Hálózat kialakítását, amelyre vonatkozóan részletes szakmai javaslatot készített. Sajnálatosnak tartják, hogy a fenntartó a közzétett állásfoglalás szerint nem ezt a koncepciót fogadta el. Az egyetem vezetése a BCE Élelmiszertudományi, Kertészettudományi és Tájépítészeti és Településtervezési Karán folyó magas minőségi színvonalú oktatást és kutatást megőrzendő értéknek tartja, és bízik abban, hogy ezek a nemzeti értékek a jövőben sem sérülnek. Ugyancsak őszintén remélik, és elkötelezettek amellett, hogy a három budai kar hallgatói továbbra is piacképes képzésben részesüljenek és versenyképes diplomát szerezhessenek.
Kiemelték, a Budapesti Corvinus Egyetem a jövőben a karai előtt álló új kihívásoknak kíván nemzetközi szinten megfelelni. A Közgazdaságtudományi Kar szakmai és szervezeti megújítása elkezdődött, a sikeres folytatáshoz jó alapot kínál az MNB-vel kötött hároméves együttműködési megállapodás. Az egyetem 2016-ra tervezi az önálló Gazdaságinformatika Kar megalapítását. Az ezen a területen folyó alapképzési, mesterképzési és doktori programok, valamint a kapcsolódó kutatások garantálják, hogy a BCE ne csupán megtartsa, hanem megerősítse piacvezető pozícióját – állítja az intézmény.
A Szent István Egyetem rektora sajtótájékoztatón közölte, hogy fejlesztéseket tervezek a budai kampuszon. Tőzsér János szerint az előző nap ismertetett javaslat nem újdonság, 2012-ben az intézményfejlesztési tervek készítésekor intenzív tárgyalások folytak a két egyetem között. A tervekből akkor nem lett semmi, az együttműködés lehetősége 2015 júliusában merült fel újra - mondta.
Két lehetséges megoldás körvonalazódott: az egyik a hálózatos együttműködés, a másik az integráció, azaz a három budai kar beépülése a SZIE-be. A SZIE álláspontja szerint a közép-magyarországi agrárképzési centrum létrehozását a leginkább utóbbi szolgálja - állapította meg, hozzátéve: a hazai agrárképzés területén mindenképpen változásra van szükség.
A karok várhatóan jövő januártól kerülnek a SZIE-hez. Hangsúlyozta: feltett szándékuk az értékek, a minőségi oktatás megőrzése és fejlesztése. Megvizsgálják, hogy mely kampuszon milyen ingatlanokat indokolt fejleszteni, felújítani. A hallgatók szempontjából jogos igény, hogy a sportolási lehetőségek mindenütt megoldottak legyenek.
Tőzsér János cáfolta, hogy a budai kampuszokat eladnák, ilyen szándékuk nincs, de ilyet az egyetemek nem is tudnának megvalósítani. A budai kampuszokon folyó oktatási tevékenység változatlanul ott zajlik majd - rögzítette.
Nagy Dániel, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnöke közölte: a tárgyalásokat hallgatói részről azzal zárta, hogy a budai karok az integrációt meghatározott feltételekkel el tudják fogadni. Ezek a kollégiumokat, a sportolási, infrastruktúra fejlesztését egyaránt érintik - jelezte.
Újbuda