Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 16. kedd, Valter

A BME a legjobb feltörekvő országok egyetemei között

Újbuda   |   2015, december 16 - 15:10
Nyomtatóbarát változatSend by email

Közel ötven ország kimagaslóan versenyképes intézményei közé választották a Műegyetemet. A Times Higher Education idén is összeállította a feltörekvő és a BRICS-államok (például Brazília, Oroszország, India, Kína, Dél-afrikai Köztársaság) egyetemeinek rangsorát. A Műegyetem a 149. helyen áll a 48 ország első kétszáz legjobb egyetemének versenyében.

A magyar intézmények közül a Semmelweis Egyetem a 64., az Eötvös Loránd Tudományegyetem a 112., a Szegedi Tudományegyetem a 136., a Pécsi Tudományegyetem a 137., a Debreceni Egyetem pedig a 150. helyen végzett.

„Közel félszáz ország kimagaslóan versenyképes intézményeit rangsoroltuk, így a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szereplése a top 200-as listán önmagában is óriási eredmény, amelyhez szívből gratulálunk” – idézett a bme.hu-nak Czigány Tibor, a Gépészmérnöki Kar dékánja Phil Baty, a THE World University Rankings szerkesztőjének leveléből.

A 2016-os BRICS & Emerging Economies Rankings legjobb 200 egyetemének kimagasló eredményeket kellett felmutatniuk az oktatás, a kutatás, a nemzetközi együttműködés és a piaci kapcsolatok területén – olvasható a szerkesztői levélben.

A lista összeállításakor ugyanazokat a szempontokat vették figyelembe, mint az összesített világrangsornál: a tanulási környezetet, a kutatás minőségét, az intézményhez köthető publikációk idézése és a publikációkban közreműködő társszerzők számát, a piaci bevételt, illetve a külföldi oktatók és hallgatók arányát vizsgálták.

Az első két helyezett a feltörekvő szuperhatalomként említett Kínában található (a győztes a Pekingi Egyetem), a harmadik helyen a moszkvai Lomonoszov Egyetem végzett. Kína dobogós egyetemei (a második helyezett a szintén pekingi Csinghua Egyetem) immár 3. éve utasítják maguk mögé a feltörekvők felsőoktatási intézményeit.

A teljes rangsor ITT tekinthető meg.

forrás:bme.hu