Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 25. csütörtök, Márk

A biztonságosabb közlekedésre figyelmeztet a rendőrség

Újbuda   |   2016, április 18 - 13:09Nyomtatóbarát változatSend by email

Közlekedésbiztonsági napot tartott Budafok és Újbuda, valamint Érd és Budaörs Rendőrkapitánysága április 14-én polgárőrök bevonásával. Az akció célja a baleset-megelőzés volt.

A közlekedésbiztonsági ellenőrzés kiterjedt az autók műszaki állapotára, a körözött illetve a forgalomból kivont, kitiltott járművek felkutatására, valamint a passzív biztonsági eszközök, mint például a gyerekülés vagy a biztonsági öv használatára. A csekély súlyú szabálysértést elkövetőek esetében eltekintettek a helyszíni bírság kiszabásától és csak figyelmeztetésben részesítették őket a rendőrök, akik kisgyermekeseknek láthatósági mellényt, fényvisszaverő matricát ajándékoztak. A kampány hatékonysága érdekében a legmodernebb eszközöket is igyekeztek bevonni, a szabálysértést elkövetőknek oktatófilmet mutattak be tableten.

- A biztonságos közlekedésre nevelő videókban olyan információk találhatók, amik talán hosszú távon is képesek a baleset-megelőzést szolgálni – mondta Orosz Balázs, a XI. kerületi Rendőrkapitányság rendészeti osztályvezetője. - Abban bízunk, hogy az emberek megértik az ellenőrzésünk lényegét, arra próbáljuk felhívni a figyelmüket, hogy személyi biztonságuk álljon mindenek előtt – tette hozzá.

A megkérdezett autóvezetők mindegyike jónak tartotta a közlekedésbiztonsági kezdeményezést. Egy 50 éve rendszeresen vezetőnek nem okozott meglepetést a kisfilm, ugyanakkor indokoltnak és helyesnek tartotta a beleset-megelőzés irányába tett törekvéseket. Mások a szabálytalankodók miatt elégedetlenkedtek. - Sokan nem figyelnek egymásra, index nélkül előznek, nem tartják be a sebességkorlátot, átmennek a piros lámpán. Ebben a programban most rámutatnak ezekre a hiányosságokra - mondta egy fiatal férfi, aki szerint a friss jogosítvánnyal rendelkezőkre a gyorshajtás és a menőzés a legjellemzőbb, amiből aztán balesetek lehetnek szerinte. Úgy véli a kezdők jóval merészebbek a rutinosabbaknál. A megkérdezettek közül a tapasztaltabbak kifejezetten tartanak a balesetektől, az értelmetlen tragédiáktól.

- Jó ötletnek tartom, de lehet, hogy hamarabb kellet volna elindítani a kampányt. Ebben az esetben valószínűleg kevesebb közlekedési baleset és gázolás történt volna - mondta egy középkorú hölgy, aki mentésirányítóként dolgozik az Országos Mentőszolgálatnál. Szerinte általában a vétlen fél sérül és jár rosszabbul, illetve sokszor lejárt forgalmival rendelkező, vagy ittas vezető okozza a balesetet.

Liskány Csaba XI. kerületi rendőrkapitány szerint kifejezetten jól sikerült a biztonságosabb közlekedés érdekében indított figyelemfelhívó kampány és a lakosság a jövőben is számíthat hasonló ellenőrzésekre.

H. L.