Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 1. péntek, Albin

A Bikás parkban köszöntötték az őszt az újbudaiak

Újbuda   |   2018, szeptember 10 - 19:25
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az Újbudai Ősz rendezvénysorozat egyik csúcspontjához érkezett az Őszköszöntő Fesztivállal szeptember 9-én. Az esemény védnökei Simicskó István, a kerület országgyűlési képviselője, valamint Hoffmann Tamás polgármester voltak.

Gyönyörű őszi idő, sok színes program, remek színpadi produkciók és koncertek várták az érdeklődőket vasárnap a Bikás parkban. Újbuda önkormányzata értékes nyereményekkel jutalmazta a pecsétgyűjtő játékban résztvevő gyermekeket, akik a fesztivál tizennégy sátránál megoldották a feladatokat. A rendezvény az Újbuda Egyetem - Járd ki egy nap alatt! szlogen jegyében telt, ahol minden a tantárgyakról szólt játékosan. A Da vinci Tv és Da vinci Kids tudományos játszóháza a természettudományok világába csábította a látogatókat, a Felelős Szülők Iskolája élményszigeténél szuper szülő vizsgát lehetett tenni, a gyerekeknek pedig fejlesztő játékokkal játszhattak és kavicsképet készíthettek.

A Kölyökpark játszóházában különleges, egyensúlyt fejlesztő eszközöket, QUADRO építő játékokat lehet megismerni, a Logiscool a jövő leendő programozóinak mutatta be, hogyan készíthetnek maguknak számítógépes játékot. A Csupakaland élményparkjában Nerf szivacskilövő csatát rendeztek, a Játékszigetnél a szórakoztató programokra várók kérhettek csillámtetoválást. Újbuda Polgármesteri Hivatala helyismereti-, a Kormányhivatal biológiai tesztekkel és játékokkal gyarapította a gyerekek tudását. A Karinthy Szinkronszínház a dráma, a Szívünk rajta olvasósarka az irodalom birodalmába repítette a gyereket. Aki belevágott a kalandba, az névre szóló bizonyítványt vehetett át a média sátorban.

Idén is volt Újbuda Kvíz, vidámpark, szüreti fajátékok és több helyi vállalkozás, civil szervezet, kulturális intézmény tevékenységét is megismerhették az érdeklődők. Nem maradtak el a közbiztonsági programok sem; a rendőrség járőrautót és motorokat, ujjlenyomat-vizsgálót hozott, de bárki kipróbálhatta a kerékpáros pályát és remek fotók készültek a hatalmas rendőrfigurával, Marcival. A tűzoltóautót is sok gyerek elfoglalta, illetve beült a közterület-felügyelők járőrautójába. Az Újbudai Polgárőr Egyesület izgalmas önvédelmi bemutatókat tartott, a Magyar Honvédség fegyversimogatójában hatástalanított fegyvereket és menetfelszerelést lehetett kipróbálni.

A számos gasztronómiai élményt is kínáló vásári forgatag közepén, a nagyszínpadon 10 órakor kezdődtek a programok: elsőként a Duotrixx bohócai léptek fel, majd a Karinthy Színház művészei adták elő a Szivárvány című mesejátékot. Rövid déli pihenő után pedig az Őrmezői Kutyaiskola varázsolta el a közönséget vizsgázott terápiás kutyáival. Ezt követően az egyenruhásoké lett a terep; a Petőfi laktanya Különleges Díszelgő Csoportja kifejezetten erre az eseményre készült alaki fogásokkal, mozdulatokkal, továbbá öt kilogrammos, harci szuronyos karabélyokkal mutatta be fegyverkezelési tudását.

A délután Opitz Barbara koncertjével folytatódott, és a színpad előtt is egyre nőtt a tömeg, amikor a Belmondo együttes csapott a húrok közé. A koncert után Simicskó István és Hoffmann Tamás üdvözölte a közönséget, majd kisorsolta a pecsétgyűjtő játék négy korosztályának győzteseit. Végül a Zenevonat robogott fel a színpadra az LGT sztárjaival, Karácsony Jánossal és Solti Jánossal, akik két fiatal tehetség, Veres Mónika “Nika” és Heincz Gábor “Biga”, valamint az Abrakazabra zenekar segítségével adták elő az LGT együttes legnagyobb slágereit.

D. B. S.