Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 29. szerda, Péter, Pál

A Bartók újjá fog éledni

Újbuda   |   2020, április 27 - 11:22
Nyomtatóbarát változatSend by email

Interjú Barabás Richárd kultúráért felelős alpolgármesterrel.

Kezdettől fogva arról beszélsz, hogy a Bartók Béla út és vonzáskörzete Újbuda egyik ékszerdoboza. Ám a korlátozások óta szokatlanul üres az utca. Mi a helyzet most a Bartókon?

Nagyon riasztó volt szembesülni azzal a helyzettel, hogy a járványveszély miatt sorra zárnak be a kulturális és vendéglátóhelyek. A máskor pezsgő Bartók Béla út most szomorúan üresnek hat, és fájdalmas volt hallanom azt is, milyen nehéz körülmények közé kerültek az üzemeltetők és a munkavállalók. Március közepe kemény időszak volt, ilyennel még egyikünk sem nézett szembe korábban. A kényszerű leállás – a kulturális sokkon túl – számottevő adókieséseket is jelentett a kerület költségvetésében, amit csak tetéztek a nem egyeztetett, cserébe fájdalmas kormányzati elvonások. De fontos azt is hangsúlyoznom, hogy a leállás nem egyenlő a végleges bezárással.

Mire mutat rá szerinted a kulturális élet hiánya?

A kulturális élet, ami a közösség szellemi táptalaja és egyúttal önkifejezésének eszköze, először állt le, hiszen pont a közösségi létezést kényszerülünk jelenleg visszafogni az egészségünk védelme érdekében. Ugyanakkor csomó új és izgalmas kezdeményezés is elindult az online térben, ez pedig szerintem mind arra mutat, hogy mindannyian ki vagyunk éhezve a minőségi szellemi javakra. Részben ezért is indítottuk el Kultúra a Bartókon koronavírus idején címmel azt a Facebook-oldalt, amelyikkel szeretnénk kicsit összefogni a Bartókon most virtuálisan pezsgő életet.

Lehet majd onnan folytatni, ahol néhány hete abbahagytuk, mintha mi sem történt volna? Megakaszthatja a kulturális városközpont fejlődését a mostani helyzet?

Biztos, hogy nem. A karantén elmúltával pont a kulturális események újjáéledése mutatja majd, hogy végre ünnepelhetünk. Korábban soha nem látott mértékben fog felpezsdülni az élet a Bartókon, például azért, mert hiányzik nekünk, hogy a kultúrát közösségben és egyúttal közösségként éljük meg. Ezzel együtt persze át kell azt is tekintenünk, meddig nyújtózkodhatunk ezután a válság után. Éppen ezért jelenleg leginkább arra koncentrálunk, hogy Újbuda végül pompás évet zárhasson, dacára a részben a leállás, részben a hibás, az önkormányzatokat indokolatlanul megnyomorító kormányzati elvonások miatt kieső bevételeknek. Én átlendültem a kezdeti ijedelmen, és optimista vagyok.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Adománygyűjtő pont az Etele Plazában  

Már fogadja az ukrán menekülteknek szánt felajánlásokat Újbuda hivatalos adománygyűjtő pontja az Etele Plazában. A bevásárlóközpont és az önkormányzat az elhúzódó orosz megszállás miatt döntött úgy, hogy újabb, ezúttal közös gyűjtést indítanak a kerület testvérvárosa, a kárpátaljai Bene javára.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.