Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 4. kedd, Ferenc

A 90 éves Friedl László alezredest köszöntötték

Újbuda   |   2017, június 23 - 10:31
Nyomtatóbarát változatSend by email

Simicskó István honvédelmi miniszter kezdeményezésére minden szép kort megélő, kerek születésnapos nyugállományú katonát ünnepélyes keretek között köszöntenek fel Újbudán. Friedl László alezredest 90. születésnapja alkalmából köszöntötték Zsombolyai utcai otthonában június 6-án.

Friedl László 1948-ban érettségizett Békéscsabán. Szeretett volna továbbtanulni, ezért, hogy elkerülje a besorozást, kérvényt nyújtott be az illetékes hatósághoz. Településükön ekkor összesen 94 hadköteles fiatal élt, ő egyike volt annak a négynek, aki – a kérvény ellenére - elsőként kapta meg a behívót. Az újoncok kiképzése egy évig tartott. A 250 főből nyolc volt érettségizett, köztük Friedl úr, aki mivel gépíró végzettséggel is rendelkezett, hamar kinevezték a századparancsnok írnokává. Egy évnyi szolgálatot követően jelentkezett tiszti képzésre, elvégzése után a Zrínyi Miklós iskola élelmezési vezetője lett. 25 év alatt négy helyen szolgált, de szerencséjére végig Budapesten maradhatott. Feleségével, Ágival 1958 szilveszterén költöztek Zsombolyai utcai otthonukba, ahol a mai napig élnek. Laci bácsinak két fia és egy lánya született, akik öt lányunokával és tíz dédunokával ajándékozták meg. Friedl László alezredesként ment nyugdíjba 1982-ban, majd a Törökbálinti Horgász Egyesület vezetőjeként tevékenykedett. Élete legnagyobb zsákmányát, egy 16 és fél kilós pontyot, a Balatonon fogta ki. Amikor csak teheti horgászik, szívesen tölti szabadidejét a természetben. A régi kis telek gondozása ma már megterhelő lenne a házaspár számára, így rengeteg virág veszi őket körül az otthonukban.

K. A.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.