Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 13. csütörtök, Antal, Anett

60 éve történt

Újbuda   |   2016, október 19 - 15:31Nyomtatóbarát változatSend by email
Ég a szomszéd! - Nagynéném körtéri naplótöredékei ‘56 őszéről
Október 23., kedd Tüntetés volt a városban. Este és egész éjjel lövöldözés.
24., szerda Egész nap a városban zajló harcok hangját hallani. Alig van ennivalónk.
25., csütörtök A harc folyik itt, a közelünkben is. Délután pergőtűz. Vali (házbeli barátnő) a lövöldözések között hozott 2 kg kenyeret nekünk. Leköltöztünk a lakásunkból Vali védettebbnek gondolt lakásába.
26., péntek Egész nap Valinál. Éjjel-nappal felöltözve, mint az ostrom idején.
27., szombat Napközben Valinál, majd este leköltöztünk a pincébe a többi lakóval együtt. Délután 4 körül két nagy dörrenés volt. Mondják, a Borostyán vendéglőtől tank lőtt a körtéren összegyűlt emberek közé. A szomszéd házban lakó M.-ék unokája is elesett. Tüdőlövést kapott.
28., vasárnap Tűzszünet van. Ma délben volt először harangszó. Vali és Ákos (nagybátyám) lementek a népbüfébe; hosszú sorállás után kaptak valamit. Délután meglátogatott Marika és Gyuri. (Édesanyám és öcsém) Ákos este 8–10-ig kapuőrségben volt. Újra Valinál aludtunk, aránylag nyugodtabban.
29., hétfő Évi (unokahúgom) lement a kapuba szétnézni: a Verpeléti úton és jobbra a Bartók Béla úton barikád, a Szt. Imre-szobor ép, mellette virágok, villamosvezetékek letépve, telefonfülke összelapítva, sok ablak betörve. A rádió Sándor utcai stúdiója romos, ezért a Parlamentből közvetítenek. Névváltoztatások: a Sztálin híd Árpád híd, az Andrássy út Magyar Ifjúság útja lett. Délelőtt és délután is hallatszottak lövések, sőt, ágyúzás is.
30., kedd A Városi Színházzal szemben lévő Pártháznál gyilkolás. Először merészkedtem le a kapuba szétnézni a körtéren. Évi és Ákos vásároltak. Több lövés hallatszik, mert a szovjet katonák még Budapesten vannak. Nagy Imre és Tildy beszéde: megkezdődik a szovjet csapatok kivonulása az országból. Tildy: Mindszenty legyen újra esztergomi herceg­prímás! A rádió jelenti Nyíregyházáról: Záhonynál az eddig beszivárgó szovjet csapatok kivonultak! Szabad Kossuth Rádió: Győrben Kiss Ferenc színész a Szózatot szavalta.
31., szerda A szovjetek vonulnak ki, de még néhány helyen, a Parlamentnél és a szovjet követségnél tankok vannak. Mindszenty ma budai otthonába jött. 3/4 4-kor négy ágyúlövés (azt hittük, a szobrot robbantották). Délután ki kellett hívni az orvost a szívem miatt. Nincs nagyobb baj. A Gellérthegyen a szovjet katona szobrát ledöntötték.
November 1., csütörtök Marika hozott élelmet, és elmesélte, hogy tegnap kint járt a Farkasréti temetőben, de hazafelé jövet nem tudott a lakásukba bemenni a Somlói út fölötti területen zajló lövöldözések miatt, egy szomszéd házba kellett bekéredzkedjen. Csak későn mehetett haza. Délután nagyon felizgatott, hogy a szovjet nem akar kimenni. Bár az ENSZ mellettünk áll, de félek a háborútól! Nagy Imre esti beszédében bejelenti, hogy Magyarország semleges. Este gyertyákat tettünk az ablakba a harcokban elesettekért.
2., péntek Ordas Lajos evangélikus püspök beszéde a rádióban, több nyelven is. Délutáni hír, hogy már 31-én és 1-jén bejöttek szovjet csapatok és elfoglalták a vasútvonalakat. Ma is folyatódik ez! Félek a háborútól! Pakolunk!!! Ma is felöltözve alszunk.
3., szombat K. Éva jött Éviért, hogy menjenek együtt a fizetésükért a Tanácsba. Délelőtt az ENSZ 16 küldötte jött Prágából. Tárgyal a magyar és a szovjet katonai bizottság! Esti hír: megkezdődött a tárgyalás a szovjettel. A légkör enyhült.
4., vasárnap Hajnali 5-kor ágyúzásra ébredtünk. Le a pincébe, s ott is maradunk. Az átjáró pincerészen ülünk, folyton járkálnak előttünk.
5., hétfő Borzalmas nap! A pincében élünk! Este 3/4 8 körül kezdődött a csata a körtéren. A népbüfé tetején helyezkedtek el az ellenállók, ezért összelőtték a lakásokat. A 2. sz. ház kigyulladt. A II. emeleten Ö.-ék lakása és attól a ház egyik fele, T.-ék, M.-ék és a többiek lakása. Tőlünk is sokan oltották, hogy ne terjedjen át a tűz a mi házunkra. Szörnyű éjszaka!!! T. Lacit meglőtték, amikor a lángok közül mentette a holmijukat. Szegény T.-né Baba elvesztette mindenét és a családját is. Az izgalomtól rosszul lettem. R. dr. segített.
6., kedd Pincében. Tűrni egymást, ülni, félni, dagadt lábakkal. Kiönt a víz, ami a mi pincénk felé jön a 2-es házból, mert a pincében még ég a szén, azt locsolják.
Fotó: Fortepan
A szétlőtt és félig leégett Móricz Zsigmond körtér 2. sz. ház
7., szerda Pincében. A Körtér rémes állapotban. Több helyen is égett. Ma temették T. Lacit a 2-es ház kertjében. Átmentem a tér felé részvétet mondani, de a temetést a mi földszinti folyosónkról néztem, mert ágyúztak, és féltem. Ma összeszedték a kertben is a fegyvereket. Először aludtam fekve, de félig széken.
8., csütörtök Feljöttünk a pincéből. Megfáztam, ráz a hideg, 38,5 oC, de nem tudunk befűteni. Emeletenként osztottak spagettit, olajat és parizert. Még harc folyik Csepelen és a IX. kerületben.
9., péntek R. dr. feljött, orvosságot írt. Ákos hozta el a patikából. Délután ágyúzás hallatszik távolról. Félek.
10., szombat Marika meglátogatott. Tamás él, f.! (Így! Házi használatra is rejtjelezve, hogy „fogságban”. Ugyanis katona voltam, szovjet fogságba estem és deportáltak, de sikerült hírt adnom magamról.) Több más vendégünk is volt. Ma elég csendes a nap, de messze hallatszik egy-két lövés.
11., vasárnap Ebédet kaptunk a népbüféből. Ma először jól laktunk, hála Istennek! Évi és Ákos egyórás sorban állással 2 kg kenyeret tudott hozni. Kádár János beszéde a rádióban.
12., hétfő Évi a könyvtárba, Ákos az iskolába ment fizetésért. Ebédet a népbüféből hoztak.
13., kedd Évi ma már 10–2-ig a könyvtárban volt. Mamáék üzenetet küldtek Vecsésről, hogy jól vannak.
14., szerda Ma sem tudtunk még befűteni. T. dr. meglátogatott, írt orvosságot.
15., csütörtök Kádár felhívása a sztrájk ellen, és magyarázza az elmúlt eseményeket. Éjjel sok ágyúlövés hallatszott. Mindig egy, azután szünet. Nagyon izgultam és féltem.
16., péntek Ebéd a népbüféből. Este Titó marsal beszéde. Ma Pestre jöttek cseh küldöttek.
17., szombat Ma délben volt harangszó a rádióban.
18., vasárnap A 2. sz. ház még azóta is füstölög. A rádióban: felhívások munkára. „Nem visznek ki embereket az országból.”
19., hétfő Lengyelország megegyezett a szovjettel. Az ENSZ tárgyalja a magyar ügyet. Nem volt villany 3/4 5-től 1/2 9-ig. Kijárás reggel 6-tól este 8-ig (eddig 7–7-ig volt).
20., kedd Ákos fizetésért ment az iskolába. A szomszéd házat romosítják. Ledöntötték a nagy kéményt. Másik orosz városparancsnokot kapunk. Letartóztatták azt, aki lövette Pestet. Este 1/2 10-kor ismét lövések. Félek.
21., szerda A Munkástanács ülését nem engedélyezte a kormány, ezért egyesek kétnapos sztrájkot akartak. Csepel mindkettőt elítéli és munkára hív.
22., csütörtök Beszakadt az Iparművészeti Múzeum teteje. Sok minden elpusztult. A Szabó Ervin Könyvtár (Wenkheim palota) is belövést kapott. Ritkaságok pusztultak. Ami a Nemzeti Múzeum állat- és ásványtárából megmaradt, azt a Szépművészetibe vitték. Az állatkertben is pusztítás. 15–20 ezer lakás ment tönkre. Ebből 5 ezret tavasszal, a többit még az idén hozzák helyre.
23., péntek Ismét itt járt Marika; Tamásról még mindig nincs hír. (kb. addigra már Sztrijben voltam.) Ma 2-től 3-ig nem szabad az utcán járni. Tüntetés? Már több helyen magyar katonák őrködnek a szovjet páncélosok helyett.
24., szombat Táviratot küldtünk hogylétünkről Kolozsvárra a Tántiknak. India a SzU ellen.
25., vasárnap Rádióközvetítés a Parlamentből a munkástanácsok és a kormány tárgyalásáról.
26., hétfő Este Kádár rádióbeszéde.
27., kedd 3/4 7 tájban volt egy erős lövés.
28., szerda - - - - - -
29., csütörtök A gázt használjuk lehetőleg reggel 5–8-ig és du. 6–9-ig.
30., péntek - - - - - -
December 1., szombat Dobi István a min. tan. elnökének beszéde a rádióban.
2., vasárnap Délután volt 4 lövés. Egy óra múlva a rádió bemondta, hogy a Kerepesi úti temetőben. Szovjet katonákat temettek és sortűz volt.
3., hétfő Ma jött Krisna Menon India moszkvai követe Budapestre.
4., kedd Délután 2-kor újságokat égettek a Körtéren.
5., szerda Tüntetés a Petőfi-szobornál és az angol követségnél. Este 1/2 10-kor lövések és reflektorozás.
6., csütörtök D.e. Pali (másik nagybátyám) járt nálunk /évek óta először/ (A Sólyom-perben hosszú évekre elítélték.) Évi 5 orosz katonával találkozott a földszinten. A kertből jöttek. Nagyon megijedt. A rádió bemondta, hogy ma tüntetések voltak a kormány mellett, s ezt több helyen megzavarták. Fizetett ünnep lesz dec. 25. és 26. is.
7., péntek Délelőtt nem volt villany. D. u. 4 körül lövéseket hallottunk. Állítólag itt a téren két embert le is lőttek.
8., szombat Sepilov a szovjet csapatoknál: egyetlen szovjet katona sem marad Magyarországon a magyar kormány és a nép akarata ellenére. Mihelyt helyreáll a rend, a kérdéseket is megvitatják – közös megegyezéssel.
9., vasárnap Rádió: rögtönbíráskodás. A dec. 4-i tüntetésről a Kossuth téren. Gépfegyverezni akart az ellenség Salgótarjánban, Tatabányán, Békéscsabán és Battonyán is.
10., hétfő Éjjel és hajnal felé többször puskalövések hallatszottak.
11., kedd Délben, 1/2 1 körül két nagy lövés volt. Az egyik megrázta a konyhaablakot. Sztrájk van, 48 órás. Tegnap éjféltől, ma és holnap. Félek. A 49-es villamos reggel még ment, majd leállt. A szomszéd ház építőmunkásai 11-kor leálltak. A téren itt-ott csoportok.
12., szerda Ma is sztájk, de Évinek be kellett menni a könyvtárba. 11 óra után majd’ egyórás lövöldözés volt a Körtéren a népbüfé előtt. Rettegek Éviért! Végül éppen átért a 2-es házba, és a kerten át jött haza. El is vittek a térről 2 kocsi embert. A Széna téren is volt valami.
13., csütörtök A kettes ház lépcsőházát bedeszkázták. A pincében napok óta víz van.
14., péntek Délután több lövést hallottam megint.
15., szombat - - - - - -
16., vasárnap Délután Marika és Gyuri látogatása.
19., szerda Ákos délelőtt a rendelőben szívvizsgálaton, délután T. dr-nál (aki a mi orvosunk is volt): imádkozik Tamásért. Ákos injekciókat kap majd.
Átszerkesztette és közreadja:
Dr. Paál Tamás,
a napló írójának unokaöccse