Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 13. csütörtök, Antal, Anett

'56-ra emlékezve

Újbuda   |   2017, október 21 - 10:28Nyomtatóbarát változatSend by email

A kerüeltben minden évben másik iskola ad helyet az 1956-os forradalom és szabadságharc önkormányzati megemlékezésének. Az ünnepi műsort idén a Gazdagrét-Csíkihegyek Általános Iskolában tartották október 20-án, amelyen a kerület vezetői is részt vettek.

Korabeli fotókat, 56-os ereklyéket és korhű ruházatot is bemutattak a 61 évvel ezelőtti eseményekre emlékezve a Gazdagrét-Csíkihegyek Általános Iskolában. Az ünnepségen Bruckner László igazgató, Simicskó István, Újbuda országgyűlési képviselője, valamint Hoffmann Tamás polgármester köszöntötte a megjelenteket.

Simicskó István honvédelmi miniszter szerint fontos, hogy a jövő generációja időben megismerje hazája múltját, azokat a történelmi alakokat, akik tettükkel formálták és meghatározták a nemzet sorsát. Úgy véli, a tényeken kívül a személyes példák segítik a gyerekekkel megértetni az ok-okozati összefüggéseket, a helyes és helytelen közötti különbséget, valamint a szabadságért meghozott áldozatot. - Amerikában hagyomány, hogy az iskolásokat minden évben kiviszik a hősök sírjaihoz. A temető csendje és a sírkövek látványa miatt a gyerekek átérzik és megértik, hogy mekkora árat kellett fizetniük elődeiknek nemzetünk szabadságáért – fogalmazott a politikus. Újbuda országgyűlési képviselője a magyar himnusz sajátosságára is kitért: úgy látja a nemzeti fohász mind dallamvilágában, mind szövegében az Istenhez fordulást, az imát jelképezi, hangsúlyozva ezzel a magyar kereszténységet. - A Himnusz nemzetünk legfontosabb imádsága, nemzeti öntudatunk menedéke. Mi magyarok vagyunk és szeretjük a hazánkat, ezért sokkal tartozunk azoknak, akik az életükkel fizettek, hogy itt élhessünk, magyar földön, szabadságban - zárta gondolatait Simicskó István.

Hoffmann Tamás Újbuda polgármestere az 1956-os forradalom és szabadságharc történelmi eseményeit taglalta. Úgy látja, hogy '56 legfontosabb üzenete a szabadságvágy, amelyért az ember képes bármit megadni. - Ha átlépjük az iskola küszöbét, akkor a korszakból összeállított fotók fogadnak minket, a fényképek mögött viszont ott rejlik a valóság – mondta, majd személyes példákon keresztül próbálta eljuttatni a forradalom üzenetét a gyermekekhez. Az 1956-ban 12 éves Csics Gyula naplójában vetette papírra gondolatait és érzéseit, azt, ahogy gyermekként átélte a forradalmat. Fiatal kora ellenére tudta, hogy a napló veszélyt jelenthet családjának, ezért azt sokáig rejtegette. Mansfeld Péter 15 évesen vett részt a forradalomban, amíg csak lehetősége volt rá, fellázadt a rendszer ellen, mígnem pár nappal 18. születésnapja után, 1959-ben kivégezték. - A történelem nem egy távoli világ, a mindennapok meghatározó eseményei mind formálják a jövőt, ezért nem mindegy, hogyan döntünk a jelenben - fogalmazott Hoffmann Tamás, majd a diákokat arra biztatta, hogy minél többet kérdezzenek a múltról.

A köszöntők után a gazdagréti iskola diákjainak műsora színesítette az eseményt. Az érzelmekre ható, korabeli zenéket, rádiófelvételeket és jellemző slágereket csokorba fűző produkcióval az időszak jellegzetességét érzékeltették a gyerekek. Egy család nézőpontján keresztül mutatták be az akkori rendszer működését. A műsorral a szabadságharc és forradalom résztvevői, valamint áldozatai előtt tisztelegtek.

K. A.