Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 17. hétfő, Laura, Alida

50 éves a Karinthy Frigyes Könyvtár

Újbuda   |   2015, december 14 - 14:30
Nyomtatóbarát változatSend by email

December 10-én tartotta fennállásának 50. évfordulóját a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) Karinthy Frigyes Könyvtára. A nagy múltú intézmény szolgáltatásait 2014-ben közel 35 ezren vették igénybe Újbudán.

A FSZEK Karinthy Frigyes Könyvtára Budapest legnépesebb kerületének második legnagyobb könyvtára. A látogatók száma tavaly megközelítette a 35 ezer főt, a kölcsönzők száma 20 ezer (ennek negyede gyermek), ők mintegy 50 ezer dokumentumot kölcsönöztek.

A könyvtár az 1891-ben alapított (a Budai Vigadóban működött) Budai könyvtár Egyesület könyvtárából alakult. 1919-ben e könyvtár állományát felhasználva, mint Fővárosi Könyvtár 6. számú könyvtára üzemelt tovább és működött 1943 végéig, ezt követően költözött a Verpeléti, azaz a mai Karinthy Frigyes út 9-be. A jelenlegi könyvtárat 1965-ben nyitották meg az akkor épült, Karinthy Frigyes út 11. földszintjén, ami kifejezetten könyvtári célokra készült. 2005-ben felújították, és felvette a Karinthy Frigyes Könyvtár nevet.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár más könyvtáraihoz hasonlóan itt is fontos az alapszolgáltatásokon kívül a közösségi tér funkció. Folyamatosak a kiállítások, irodalmi estek és gyermekeknek szóló irodalmi-és kézműves foglalkozások, a kerület általános- és középiskolásai is rendszeresen vesznek részt könyvtárhasználati órákon.

A jubileumi rendezvény vendégeit - nyugdíjas és aktív munkatársakat, olvasókat, társintézmények képviselőit - Mocsárné Mihalik Edit könyvtárvezető köszöntötte. A Karinthy úti intézmény jó kapcsolatot tart fenn Újbuda Önkormányzatával, Molnár László alpolgármester elmondta, az önkormányzat nagyra értékeli az intézményben folyó szakmai és közösségépítő munkát, ezért is támogatja többszázezer forinttal a könyvbeszerzést és biztosít gépkocsit a „Könyvet házhoz” szolgáltatáshoz. Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója és Karinthy Márton, a Karinthy Színház igazgatója is méltatta a könyvtár tevékenységét. A jelenlévők ezután együtt köszöntötték a könyvtár legidősebb olvasóját, az idén 102 éves Tóth Pált. Az ünnepségen a Weiner Leó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola növendékei léptek fel.

Újbuda