Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 21. vasárnap, Dániel, Daniella

240 új fa – Folytatódnak a gallyazási munkák

Újbuda   |   2021, március 25 - 10:13
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbuda Önkormányzata 240 fát ültet ki tavasszal. A helyszíneket nagyrészt lakossági kérések alapján jelölték ki – a szakemberekkel egyeztetve –, de mint Hintsch György városüzemeltetésért felelős alpolgármester elmondta, az önkormányzat igyekezett azt is figyelembe venni, hogy minél több kerületrészben legyen fapótlás, -ültetés. Így új fákkal gazdagodik Albertfalva, Kelenföld mellett Sasad, Lágymányos és Madárhegy is.

Sorfa minőségű, 14–16 centi törzskörméretű díszfákat helyeznek ki támrudakkal együtt. Az előkészítés, az ültetőgödrök ki-ásása és a földcsere már megkezdődött, az ültetések a következő három hétben zajlanak le.

– Több civil szervezet, lakóközösség is jelezte, hogy saját lakókörnyezetükben fát ültetnének – számolt be Hintsch György. – Az önkormányzat munkatársai nemcsak a helyszín kiválasztásában tudnak segíteni (figyelni kell a közművek vonalára, a földcserére, a majdani lombkorona nagyságára), de abban is, mit érdemes ültetni, utána hogyan kell ápolni, gondozni, hogy meg is maradjon a facsemete – tette hozzá.

A kerület faállományának folyamatos gyarapítása mellett nagyon fontos a meglévő fák megfelelő ápolása. – Az elmúlt hetekben több telefonhívás és e-mail érkezett az önkormányzathoz a kerületben zajló gallyazások miatt. Ezeket a munkákat szakemberek végzik, minden esetben csak annyit vágnak vissza, amennyit a fa állapota, elhelyezkedése indokol – hangsúlyozta az alpolgármester.

Számos utcában évek óta nem volt hasonló tevékenység, pedig erre nem csupán az időjárás okozta kár-esetek, fakidőlések megelőzése miatt van szükség. Figyelemmel kell lenni a fák egészségi állapotára, az utakra és járdákra belógó, vagy a légvezetékekhez érő, illetve a közvilágítást takaró ágakra (utóbbi közbiztonsági szempontból rendkívül lényeges). Fakivágást kizárólag indokolt esetben, Fakopp vizsgálattal alátámasztva végeznek (ez a fatörzs belső állapotát monitorozza). A munkálatok május elejéig tartanak, a kerület közel 50 utcájában, több mint 4000 fa vizsgálatával, ápolásával. A levágott ágakat a helyszínen azonnal ledarálják.

Újbuda