Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 24. kedd, Eszter, Eliza

1,1 millió eurós szociális program élén Újbuda

Újbuda   |   2016, június 13 - 14:05
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Norvég Alap finanszírozza magyar és norvég önkormányzatok, illetve civil szervezetek összefogását, amely az időskorúak aktív, egészséges és független otthoni életvitelének biztosítása érdekében jött lére. A pályázat útján elnyert összegből megvalósuló program célja, hogy önkéntesek bevonásával emeljék az egészségügyi és szociális ellátó rendszerben elérhető szolgáltatások színvonalát.

A XI. kerület mintegy 152 ezres lakosságából közel 42 ezren töltötték már be 60. életévüket. Újbuda Önkormányzata ezért elkötelezett a minőségi időskor feltételeinek megteremtése mellett, és elfogadott stratégiájában is kiemelten kezeli ezt a területet. Ezzel összhangban alkotta meg 60+ elnevezésű programját, amely konkrét intézkedésekkel, szolgáltatásokkal és kedvezményekkel javítja az idősek életminőségét, segíti közéleti szerepvállalásukat és érdekeik érvényesítését. Az elérhető egészségügyi és szociális szolgáltatások körének bővítése érdekében a kerület vezetése folyamatosan keresi az igénybe vehető pluszforrásokat. Egy ilyen lehetőség volt a Norvég Alap által 2013‑ban meghirdetett keretösszeg, amelyet a témához kapcsolódóan önkormányzati kapacitásfejlesztéshez lehet felhasználni. Újbuda „Egészséges és aktív időskor” címen nyújtotta be pályázatát, amelyet a kiíró április 19-én fogadott el. Az előkészítő szakasszal május 1-jén indult projekt több partner együttműködésére épül: a XI. kerület mellett Debrecen és Hódmezővásárhely önkormányzata, az Önkéntes Központ Alapítvány valamint az Oslo közelében található település, Øvke-Eiker önkormányzata vesz részt a közös munkában. A megvalósításra 12 hónap áll rendelkezésre, a felhasználható keretösszeg több mint 1,1 millió euró.

- A partnerség elsődleges célja, hogy minél több önkéntest vonjunk be az adott településen vagy városrészben élő időseket érintő szociális munkába. Azon túl, hogy ezzel javítani szeretnénk a házi ellátás színvonalát, aktívabbá, tartalmasabbá akarjuk tenni a 60 felettiek mindennapjait. Ennek érdekében innovatív és hiánypótló szolgáltatásokat fogunk bevezetni, valamint kidolgozzuk azt a komplex tananyagot, amely az önkéntesek felkészítését és továbbképzését szolgálja – mondta a projekt kapcsán Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere.

Az előkészítő szakaszt követően jelenleg a szükséges közbeszerzési eljárások vannak folyamatban, ezek lezárultával kezdődik meg a tananyagok és a szervezeti modell kidolgozása. Ezzel párhuzamosan történik azoknak az információs központoknak a kialakítása, ahol a szakmai munka irányítása mellett az önkéntesek továbbképzése és felkészítése zajlik majd. Ez Újbuda esetében Őrmezőn fog helyet kapni. Az első önkéntesek várhatóan 2017 januárjában kezdhetik meg munkájukat.

- Újbuda vezető partnerként vesz részt ebben az együttműködésben, szakembereink határozzák meg a projekt kereteit és működési modelljét. Különösen fontosnak tartom Øvke-Eiker önkormányzatának részvételét, hiszen Norvégia nagy hagyományokkal rendelkezik az önkéntesség területén. Norvég partnerünk nem csupán tapasztalataival és tanácsaival támogatja a közös munkát, hanem az eredmények kiértékelésénél is nagy segítségünkre lesz. Ennek jelentősége részben abban áll, hogy a projekt tanulságait felhasználva javaslatokat kívánunk megfogalmazni a kormány részére, hogy milyen változtatásokat tartunk szükségesnek a vonatkozó jogszabályi rendszerben - fogalmazott Győrffyné Molnár Ilona, a projekt szakmai vezetője.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újbudai Sportos Nap  

Számos szabadtéri, illetve belső helyszínre szervezett nyílt sportnapot Újbuda Önkormányzata május első szombatján. A május 6-i magyar sport napjához kapcsolódó rendezvény elsődleges célja a kerület sport­életének élénkítése volt, de a sportklubok, edzőtermek és sportlétesítmények megismerésére is lehetőséget teremtett.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.