Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 27. szombat, Zita

Kiteljesedés plakátokon

Újbuda   |   2022, június 24 - 11:18
Nyomtatóbarát változatSend by email

Karinthy Márton – Karinthytok; Harcsa Veronika – Kassák-koncert; Grecsó Krisztián, Kollár-Klemencz László, Oltai Kata – Formabontók. Az elmúlt több mint öt évben egyebek közt ezekhez a XI. kerület kulturális helyszínein bemutatott előadásokhoz készített plakátokat Kollányi Julianna, az Újbuda újság tördelője és tervezőgrafikusa.

Alkotásaiból június 23-án nyílt tárlat az Újbuda Galériában, ahol szeptember 9-éig láthatók az izgalmas művek. Antal Nikolett, a Központ Újbudai Kulturális Kft. kulturális igazgatója a Fulfillment/Kiteljesedés című kiállítás megnyitóján elmondta, a sokféleséget és sokszínűséget egyvalami tartja össze. Minden „kollányi julisan” jelenik
meg: a színek összekacsintása,a kompozíciók tudatos megválasztása, a betűkkel való játék, a különböző rétegek palimpszesztként egymásra játszatása. – Ezeket teszi hozzá Juli azokhoz, akiket közben megjelenít, és egyúttal fölkínál a közönségnek – emelte ki a kulturális igazgató.
A plakátok tördelése és grafikai tervezése által teljesedett ki Kollányi Julianna, az Újbuda újság munkatársának tevékenysége. Kollégánkkal az alkotási folyamatról, a tárlat címének (Fulfillment) jelentéséről beszélgettünk.
• Mikor kezdtél tördeléssel foglalkozni?
1998 óta dolgozom a szakmában, eleinte a Tallózó és a Napi Gazdaság újságokat tördeltem, később különböző éves kiadványokat (A 100 Leggazdagabb, Kult50), havilapokat, könyveket és cégek arculatát terveztem. Az újbudai médiának 2013-ban kezdtem dolgozni, eleinte az Újbuda újságot és a kulturális témájú Pont Magazint készítettem, 2017-től pedig a B32 Galéria és Kultúrtér, valamint a Karinthy Szalon eseményeinek plakátjait tervezem.

• Milyen célzattal fordultál a plakátok felé?
Kreatív ember vagyok, szeretek alkotni. A plakátok készítésekor nagyobb szabadsága van a tervezőgrafikusnak, mint a kötöttebb újság- vagy könyvtördelésnél. Az események képei ugyan meghatározzák a stílust és színeket, viszont a tipográfiát, az elrendezést saját stílusomban alakíthatom, és ezzel hozzáadom magamat is az egyes alkotásokhoz.

Ma már úton-útfélen plakátok hirdetnek mindent az utcákon, mitől mások a tieid?
Igyekszem feszegetni a határokat. Nem minden esemény, fellépő engedi ezt meg, de ha egy kis játékot, szokatlan elrendezést tudok belevinni egy plakátba, már elégedett vagyok. A közönséget meg kell hökkenteni, „dolgoztatni” kell.

• Mit gondolsz, mire figyelnek fel leginkább az emberek?
Mindenképpen a különleges, szokatlan dolgokra. Ma már mindenhonnan reklám kiabál ránk, igyekezni kell új megoldásokkal, meglepő dolgokkal előrukkolni.