Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 27. szombat, Zita

Beindult a nyár az Árasztón

Újbuda   |   2022, május 23 - 09:10
Nyomtatóbarát változatSend by email

Bográcsozással nyitotta meg az Árasztó-part nyári szezonját a Város és Folyó Egyesület (Valyo). A Duna albertfalvai szakaszán kialakított pihenőhely rendezvényén a folyót végig úszó és a vízminőségét megvizsgáló német kémiaprofesszor és a küldetését támogató kajak-kenus önkéntesek is részt vettek.

A Valyo, amely a Duna újabb és újabb part menti területeit fedezteti fel a városlakókkal, tavaly az albertfalvai szakaszon indított be lazulós, sütögetős helyet. A területen a rakpartról ismerős kék utcabútorok, napozó- és piknikpadok, homokozó és tűzrakóhely hívogatják a pihenni vágyókat.
Az idei nyitóesemény külön érdekessége volt, hogy az Árasztón ért partot Andreas Fath, az „úszó professzor”. A németországi Furtwangen Főiskola kutatója és kémia­professzora a Duna Fekete-erdei forrásától úszva teszi meg a Fekete-tengerig tartó 2700 kilométeres távot, mégpedig azért, hogy hajón kísérő stábja segítségével a folyó minden főbb szakaszán megmérje a víz mikroműanyag-szintjét. Az eltökélt környezetvédőt a Római-parttól közel 50 kajakkal és kenuval kísérték végig a fővároson lelkes támogatók, akik a Duna védelmére és használati értékére hívták fel a figyelmet. A professzor itt is vett vízmintát a folyóból, majd az érdeklődőket tájékoztatta kutatási eredményeiről. Délután a Duna-parti fák alatt egy műhelyfoglalkozáson lehetett megismerkedni a mikroműanyagok hatásával.
– Szeretnénk, ha minél többen használnák ki a Duna adta lehetőségeket – mondta a kajakkal érkező Bakai-Nagy Zita. Az újbudai alpolgármester szerint nem csak a versenyzőké a folyó, az átlagembernek is érdemes kipróbálnia, milyen élmény a vízről végigkövetni Budapest szépségeit. A kajakból kiszálló Orosz Anna, a kerület parlamenti képviselője arról beszélt, hogy az Árasztó-part szimbolikus hely, hiszen ezen keresztül mutatható be, milyen fontos a fővárosiaknak a Duna.
A Valyo egyesület több mint tíz éve foglalkozik a budapesti Duna-part átpozicionálásával, hogy minél több helyen legyen elérhető az emberek számára, az erre alkalmas szakaszokon szeretnének rekreációs lehetőségeket kiépíteni. Nevükhöz fűződik sok más mellett a pesti alsó rakpart megnyitása, a lezárt „Szabi híd” vagy a Római-parti szabadstrand is. Az albertfalvai Árasztó-parton egy árvízvédelmi töltést alakítottak át kisebb szakaszon pihenőparkká, hogy elinduljon a terület megújításáról szóló hosszú távú gondolkodás. Az Árasztón idén tűzrakók, piknikasztalok, gyerek játszóeszközök és röplabdapálya várják a látogatókat. A partnak nincs nyitvatartási ideje, bármikor ingyen látogatható.

T. D.