Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 30. kedd, Katalin, Kitti

Őszköszöntő a Bikáson

Újbuda   |   2021, szeptember 6 - 10:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Tavaly a pandémia miatt elmaradt, de idén végre felszabadult hangulatban élvezhette sok ezer újbudai a szabadtéri rendezvény örömeit az Őszköszöntő Fesztiválon.

Szikrázó napsütés és színes forgatag várta azokat a látogatókat, akik szeptember 5-én vasárnap a Bikás Parkba látogattak. A népes közönséget és a jó hangulatot látva úgy tűnt, a másfél évig tartó eseménytelen bezártság után mindenki szabad levegőre és közösségi élményekre vágyott. A régi hagyományokkal rendelkező Őszköszöntő meg is adta minden korosztály számára a kedvére való szórakozást. Reggel tíztől egészen késő estig elkülönített helyszíneken zajlottak a tematikus programok. Az önkormányzat szervezésében változatos sport, egészség, és gyerekprogramokkal találkozhatott a közönség, de a gasztronómia kedvelői is megkapták a magukét: a food truck részlegen különböző nemzetek konyháiból szemezgethettek az ínyencek. A színpadon ifjú tehetségek mutatkoztak be, de sztárokból sem volt hiány, az estét Vastag Tamás és Radics Gigi koncertje zárta.

Délután a néhai UP! zenekar frontembere, Újvári Péter és rolleres csapata gördült be a rendezvényre, akik a RollingDay felvonulás egyik állomásaként érintették a Bikás Parkot. A kétkerekesek akciója az egészséges életmódra, a környezettudatosságra, a fenntartható fejlődésre és a biztonságos közlekedésre hívta fel a figyelmet. Péter rögtönzött edukációs előadást is tartott az érdeklődőknek a témában.

Vastag Tomi nemcsak sokak kedvenc dalát, az Őrizd az álmod című slágerét hozta el, de meg is táncoltatta a közönséget. A Fonogram-díjas énekes a 2010-es X Faktorban tűnt fel először, azóta nagyszabású tévéshow-ban és zenei versenyeken egyaránt szerepelt. Rajongói egy ideje színházban is találkozhatnak kedvencükkel: a fiatal énekes musical szerepekben is megcsillogtatja tehetségét.

A rendezvényen a sportos látogatók is otthon érezhették magukat, hiszen a szervezők rengeteg mozgásra épülő játékos feladatot és sportpróbáló programot kínáltak kicsiknek és nagyoknak. A Moccanj Újbuda! rendezvényen többek között floorball, darts, teke, foci, mászófal és búvárkodás várta a bátor vállalkozókat, de fizikai állapotfelméréseken, ügyességi vetélkedőkön is részt vehettek az apróságok.

A Zöld Liget klímavédelmi sátorban a legkre­atívabb környezetbarát ötleteket lehetett megismerni, illetve kipróbálni. A gyerekek állatsimogatóban kerülhettek közelebb a cuki háziállatokhoz, de a boszorkánytanya vidám játékait is kipróbálhatták. A felnőttek ezalatt a vajákos asszony jósdájában ismerhették meg a jövőjüket.

Radics Gigi akkor lépett színpadra, mire a nézőtéren eluralkodott a koncerthangulat, így nem kellett sokat biztatnia közönségét a közös csápolásra és éneklésre. A 2012-es Megasztár győztest azóta az X Faktor zsűrijében, majd a Dal 2021-ben láthatta a tévénéző közönség, de az énekesnő karrierje a képernyőn kívül is épül. Gigire a világhírű producer, Quincy Jones is felfigyelt és meghívta énekelni a Montreux Jazz Fesztiválra. A producer a világ 5 legjobb hangja közé sorolta Gigit.

A gyerekeket rengeteg ingyenes játékkal várta a fesztivál. A legkisebbek a bébi kuckó matatófalai között fedezhették fel a világot, a nagyobbakat többek között buborék játszóház, kézműves foglalkozás, hagyományőrző, ügyességi, logikai, mozgás- és képességfejlesztő óriás fajátékok várták. A Budapesti Művelődési Központ sátrában Harry Potter és Vuk kvízjátékon törhették a fejüket az apróságok, akik ebben a sátorban a magyar diafilmekkel is megismerkedhettek. A Logiscool sátorban pedig a videójátékok és az informatika iránt érdeklődők kukkanthattak be a robotépítés és a játékprogramok világába.

Az önkormányzat fesztiváljain közkedvelt pecsétgyűjtő játék most is nagy sikert aratott. Ha a vállalkozó kedvű gyerekek a kijelölt 10 sátornál változatos feladatokat teljesítettek, pecsétet kaptak. Ezek között volt ügyességi és sportpróba, Harry Potter-kvíz, mesefilm-szinkronizálás, környezetvédelmi és közlekedési feladat. Ha a játékosok legalább 6 pecsétet összegyűjtöttek, és leadták a gyűjtőlapokat a Média 11 sátrában, korcsoportonként hat-hat szerencsés ajándékot kapott a színpadon a Formatex Játéksziget, a Pátria Papír, és az Ivanics Kft. jóvoltából. Az ajándékokat a rendezvény védnökei, László Imre polgármester és Molnár Gyula országgyűlési képviselő adták át a nyerteseknek.

Az önkormányzat által szponzorált Egészségsziget keretében a közönség olyan, relaxációs, jóga és „testidő” mozgásprogramokat is megismerhetett, melyek a hétköznapi rohanás és stressz káros hatásait képesek csökkenteni. A Szent Kristóf Szakrendelő, valamint az Újbudai Egészségfejlesztési Iroda dietetikai, pszichológiai és mentálhigiénés tanácsokkal segítették az arra járókat. A Vöröskereszt sátránál adhatta le a lakosság jó állapotú tanszereit, amelyet a szervezet a kerületi egyedülálló szülők számára juttat el. Nagyobb adománnyal járult hozzá a kezdeményezéshez Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes is.

Címkék: