Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 29. hétfő, Péter

Főváros: döntöttek a forrásmegosztásról

Újbuda   |   2019, január 23 - 17:41
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Fővárosi Közgyűlés szerdán döntött a fővárosi és a kerületi önkormányzatokat együttesen megillető források idei megosztásáról: a kerületeket összesen 132,2 milliárd forint, a fővárost pedig 155,5 milliárd forint illeti meg.

A testület 18 igennel szavazattal, nyolc tartózkodás mellett fogadta el az idei forrásmegosztásról szóló rendeletet. Az elfogadott előterjesztés szerint a megosztandó bevételek a múlt évihez képest több mint 29 milliárd forinttal nőnek.
Összfővárosi szinten erre az évre 287 milliárd forint iparűzésiadó-bevétel tervezhető, figyelembe véve a tavalyi tényleges bevételeket, valamint az idei makrogazdasági prognózisokat. A késedelmikamat- és bírságbevétel együtt 2019-re 700 millió forinttal tervezhető. A főváros egészére összesen 13 millió forint idegenforgalmi adót oszthatnak meg. Azok a kerületi önkormányzatok, amelyek maguk szedik be az adót, a főváros által beszedett összegből nem részesülnek.

Az előterjesztés elfogadása előtti vitában Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes elmondta, a vártnál nagyobb gazdasági növekedés, valamint az adók hatékonyabb behajtása révén a tavalyinál nagyobb összegről rendelkezhet a főváros és kerületei. Tarlós István főpolgármester a vita végén emlékeztetett, a kormányfővel tervezett egyeztetéseken várhatóan napirendre kerül a főváros forrásainak kérdése.

MTI