Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 30. kedd, Katalin, Kitti

Kerületszerte emlékeztek a kommunizmus áldozataira

Újbuda   |   2016, február 25 - 15:47
Nyomtatóbarát változatSend by email

Aranykoszorú érmet adott át Hoffmann Tamás polgármester a február 25-ei kommunizmus áldozatai emléknap alkalmából. Ugyanezen a napon rendhagyó történelemórával méltatták a korszak mártírjait és családtagjaikat.

A kerületben több helyszínen is a kommunizmus áldozataira emlékeztek a február 25-ei emléknap alkalmából. Az önkormányzat épületében ünnepélyes keretek között Aranykoszorú emlékérmet adott át Hoffmann Tamás polgármester Rácz Lajosnénak, akinek férje 1956-ban a pesti srácok oldalán küzdött a Corvin közben.

Szabolcsi Attila országgyűlési képviselő felidézte: 1947-ben ezen a napon tartóztatták le a szovjet megszálló hatóságok Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát, jóllehet a politikust országgyűlési képviselő lévén védte mentelmi joga. Az akció a kommunistáktól még távolságot tartó erők megfélemlítését szolgálta, egyben megnyitotta az utat Nagy Ferenc miniszterelnök májusi eltávolítása előtt is.

Az emléknapon a Szent Margit gimnáziumban rendhagyó történelemórával emlékeztek a tanárok és diákok. Az előadást többek között Dierra Bernadett történész, a NEB (Nemzeti Emlékezet Bizottságának Hivatala) kutatója tartotta. Hangsúlyozta, a prezentáció alkalmával a tanulók többet tudhatnak meg a diktatúra éveiről, mint ahogy azt a történelemkönyvekből tehetnék. Somogyi Sándor atya, a Maria Regnum házfőnöke, személyes tapasztalatairól mesélt a közönségnek.

T.K.