Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 29. hétfő, Péter

Változatos programok a nyári szünetben Újbudán

Újbuda   |   2015, június 5 - 09:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Alig néhány hét, és kicsöngetnek: megkezdődik a nyári szünet az iskolákban, óvodákban. A szülőknek pedig 11 hétre való programot kell összegyűjteniük csemetéik számára. A táborozás kézenfekvő megoldás lehet, bár sokszor nem olcsó. Az önkormányzat által támogatott gyerektáborok viszont tartalmas alternatívát kínálhatnak a kerületi gyerekeknek.

A nyári szünet indulásával kétségkívül vége a “hol a tornazsákod? vedd a cipőd!” kezdetű reggeli küzdelmeknek, és esténként sem a házi feladat kikérdezésével töltjük az időnket. A nyár azonban nagyon hosszúnak tűnik, amikor ki kell találni, mikor, kinél és mit csináljon a gyerek. A nagyobbakat már magukra lehet hagyni néhány napra, de óvodás- és kisiskoláskorban mindenképpen szükség van napközbeni felügyeletre. Szakértők szerint egy gyereket tízéves kora előtt nem szabad otthon hagyni egyedül, mégis sok szülő kényszerül erre. Szünet idején sok „kulcsos gyermek” cselleng az utcákon, azért mert a szülők dolgoznak és nincsenek gyermekfelügyeletre ráérő rokonok sem.

Változatos programok a nyári szünetben Újbudán

A nyári programok tervezésekor kézenfekvő lehetőség a táborozás. A táborfigyelő weboldalon minden korosztálynak és érdeklődési körnek megfelelő verzió fellelhető: a sport-, a kaland- és a kézművestáborok minden évben népszerűek, de a paleotábortól a lövésztáborokig, a balettos üdüléstől a rúdtánc- vagy makettes táborig minden témában találhatunk a gyermek érdeklődésének megfelelőt. Fiúknak horgásztábor, lányoknak konyhatündértábor, művészpalántáknak alkotótábor, szorgalmasaknak nyelvi tábor…

Mielőtt programot választunk a gyereknek szünidőre

– Bármilyen programot is válasszunk, legyen szempont a gyerek érdeklődési köre. Balul sülhet el, ha olyat erőltetünk rá, amit nem szeretne. Hiába találnánk mi hasznosnak a nyelvi tábort, ha a gyerek tiltakozik. A kényszerítéssel elérhetjük, hogy végképp elmenjen a kedve a nyelvtanulástól.

– Ne magunkból induljunk ki a nyári program kiválasztásánál! Egy családi nyaralás, ami nekünk pihentető, az a gyereknek rettentően unalmas lehet. Ha tehetjük, ingergazdag környezetbe vigyük a kicsit, amire tökéletesen alkalmas például egy vidéki rokonnál töltött hét.

– A gyereknek szüksége van a tőlünk való függetlenedésre, amire tökéletes alkalom a nyári tábor. Neki az a jó, ha élményekkel gazdagodik, új barátokat szerez, kipróbálja magát másfajta környezetben, így sokkal nyitottabbá válhat.

– A csapatjátékokkal, játékos készségfejlesztő feladatokkal jobban megismeri magát, és megtanul a társaival együttműködni. Az új közösségbe való beilleszkedés, az újfajta környezetben való boldogulással fejlődik a gyerek személyisége, alkalmazkodó készsége, önállóbbá válik, esetleg feloldódnak a gátlásai.

Bő a választék a tanulás-módszertani vagy készségfejlesztő szünidei programokból is – határ a csillagos ég, vagy inkább a pénztárcánk tartalma. A legtöbb család ugyanis egy-két hét táborköltségnél többet nem engedhet meg magának. Nem beszélve arról, ha több testvérről van szó.

A jó tábor nemcsak a felügyeletről gondoskodik, hanem a gyermek fejlődése szempontjából is lényeges mérföldkővé válhat. Akár a szocializációs, akár az alkalmazkodó készségeket vesszük figyelembe, az új környezet, az új élmények, szabályok és rendszerek megismerése kiemelten fontos a gyermek fejlődése szempontjából.

Változatos programok a nyári szünetben Újbudán

Nehéz megmondani, mikor elég érett a csemete arra, hogy táborozni küldjük. Ott alvós táborokba 6–8 éves kortól vihetik a szülők a gyermekeket, de ezt inkább az érettség, semmint az életkor határozza meg. A táborokban általában nem csupán azonos korúak vannak, így megoldható, hogy a testvérek együtt menjenek, ami megkönnyítheti a kisebbek alkalmazkodását az új környezethez. Általában 8–9 éves kortól már bátran mehet a gyerek ott alvós helyre a barátokkal, osztálytársakkal.

Táborlehetőségek az önkormányzat támogatásával

A kerület kiemelt jelentőséget tulajdonít annak, hogy a nyári időszakban megfelelő elhelyezést biztosítson a gyerekeknek. Újbuda saját tábora a kamaraerdei napközis tábor, ahol összesen nyolc hétig fogadják az 1–7. osztályos diákokat. Főként a kerületben élő és iskolába járó gyerekek jelentkezhetnek, de azok is, akik a kerületben laknak, ám nem itt járnak iskolába. Idén június 22. és augusztus 14. között, kéthetes turnusokban érhető el a tábor a gyerekek számára, jellemzően az időszak első fele zsúfoltabb.

– Ilyenkor körülbelül hatszáz gyerek fordul meg, augusztusra viszont a felére csökken az érdeklődés – tájékoztatott Győrffyné Molnár Ilona, humánszolgálati igazgató. Reggel 8 és délután 4 között változatos programokat szerveznek, így például kézműves, sportos, természetjáró, dalos, táncos és irodalmi foglalkozásokat. A tábort a Budaörsi Játékszín előadásaival, úszással, karatéval, valamint az állatkertbe, a Parlamentbe vagy az Elevencenter kalandparkjába való kirándulásokkal is színesítik. De igény szerint lehetőség van felzárkóztató foglalkozásokon is részt venni a táborvezető tanítók segítségével. A költségeket az önkormányzat fedezi, a szülőknek csak az étkezésért kell fizetni, annyit, amennyit évközben is.

A speciális igényű gyerekek ellátására, táboroztatására is gondol a kerület. A Montágh Imre Általános Iskola, Óvoda és Készségfejlesztő Speciális Szakiskolában a sajátos nevelési igényű gyerekeknek szerveznek napközis foglalkozást.

Az Eleven szociális tábor keretein belül a rászoruló családok gyerekei egyhetes üdülésen vehetnek részt Soltvadkerten – az önkormányzat teljes finanszírozásában. A Kiskunsági Nemzeti Park alsó határán levő üdülőhelyen számos izgalmas program várja az ott nyaralókat. A tábortól körülbelül 800 méterre kiépített, jól ellátott strand van, de a Vadkerti-tó körüli tanösvény és kilátó is izgalmas felfedeznivalókat rejt.

Rengeteg a tehetséges gyerek a kerületben. Nekik találták ki tavaly a tehetséggondozó tábort, amit idén is augusztusban, a tanévindítás előtt rendeznek majd, és ahová azokat a tanulókat hívják meg, akik az elmúlt tanév tanulmányi versenyein, szakköri foglalkozásain jó helyezést értek el, kiváló teljesítményt nyújtottak. Ez ugyan részben térítéses tábor – a család anyagi helyzetétől függően –, de nagyon magas önkormányzati támogatással működik.

Változatos programok a nyári szünetben Újbudán

Évek óta sikerrel működik a szintén önkormányzati támogatással megvalósuló nemzetközi tábor, ahová Újbuda testvérvárosaiból érkeznek gyerekek. Ezúttal újdonság, hogy kerületi iskolák fogadják be őket, így egy-egy intézmény saját táborait látogathatják meg, ahol gyerekközösségben, magyar diákok között nyaralhatnak.

Ezen kívül az önkormányzat minden évben tábori pályázati keretet hirdet, és közel 75 intézményi, iskolai és civil szervezetek által szervezett tábort támogat.

A Nyéki Imre Uszodában 2015-ben is megrendezik a Nyári Sporttábort, ahová szeretettel várják a 4–15 éves korú gyerekeket – úszástudástól függetlenül! Újbuda Önkormányzata és az Újbuda Sportjáért Nonprofit Kft. együttműködésével a táborba jelentkező helyi családok számára a tábordíjból kedvezményt biztosítanak. A nyári táborozás sajátos adottságai révén egy turnuson belül lehetőség nyílik több sportág űzésére és kipróbálására, úgymint strandröplabda, kosárlabda, foci, zenés tánc, asztalitenisz, tollas, vízilabda, de természetesen a strandolás sem maradhat ki a napirendből. Ezenfelül kreatív foglalkozásokkal, vetélkedőkkel, olimpiai és világbajnokokkal való találkozásokkal színesítik az ott eltöltött hetet. A táborozás ideje alatt minden oktatás és program olimpikon múltú szakedzők, pedagógusok, óvodapedagógusok bevonásával történik. Igény esetén naponta kétszer is tartanak úszásoktatást. (Bővebb informàció és jelentkezési lap letölthető: www.starsportakademia.com)

Bővebb információ: ujbudakulti.hu és bmknet.hu, fono.hu

Szülőkkel és szülők nélkül

Rendkívüli népszerűségnek örvendenek a kiszabadulós játékok. A nap fénypontja lehet egy kihívásokkal teli családi szabadulós játék, ahol zárak, titkos kódok és fejtörő feladványok állják a megfejtést jelentő kódhoz jutás útját. A kincskereső, kalózos, fáraós kincsvadászat igazi családi kaland! Az egyik XI. kerületi „börtönben” a környezet 19. századi vadnyugati miliőt idéz, és míg a seriff elmegy valahová, jól ki kell használni az időt a szökésre. Másutt az örök élet kövének nyomába is eredhetünk a dzsungelen átvágva, és van olyan játék is, ami alapvetően a Csillagkapu című tudományos-fantasztikus sorozatra épül. A játék során jó néhány teljesen egyedi készítésű eszközzel találkozhatnak a résztvevők. Sok esetben ezen eszközök működésének megismerése is a feladat részét képezi, így nem csupán lakatok és zárak kinyitásán át vezet az út a célig.

„A hely, ahol Te is felnőtt lehetsz!” – ezzel a szlogennel várják a gyerekeket a számukra épült kis városban. A MiniPolisz egy miniváros, egy olyan valódi, élethű környezet a gyermekek méreteire szabva, ahol kipróbálhatják a számukra elérhetetlen „felnőttes” dolgokat. Így például a darukezelést gyakorolhatják, önállóan festhetnek-barkácsolhatnak, autót szerelhetnek, vagy kertészkedhetnek, szülői segítség nélkül főzhetnek, bevásárolhatnak, az egészségközpontban Snoopyval közösen fedezhetik fel az egészség világát, a professzionális greenboxban pedig a várható időjárásról tájékoztathatják a nézőket… A szervezők az évek során megszerzett tapasztalataikat kihasználva egy látványos és élvezetes interaktív kiállítást hoztak létre. Az első hazai „miniváros” 2011-ben nyílt meg a Nyugati téren, ahol azóta több száz család, iskolás és óvodás csoport fordult meg. Május 30-ától pedig már a Király utcában is várja legapróbb látogatóit a kreatív gyerekváros.

K.V.