Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 25. csütörtök, Márk

Megújul a Budai Arborétum

Újbuda   |   2010, november 26 - 16:39
Nyomtatóbarát változatSend by email

Több mint 260 millió forintos EU-támogatásból jelentős felújítási és fejlesztési munkák kezdődtek 2010 nyarától a Budapesti Corvinus Egyetem Budai Arborétumában.

A Budapest szívében elhelyezkedő, csaknem 120 éves Budai Arborétum hazánk egyik kiemelkedő gyűjteményes kertje. 7,5 ha-os területe páratlan fás- és lágyszárú növénygyűjteménynek ad otthont, élő tankönyv a diákok és szakemberek számára, a távoli tájakról származó fajok és fajták honosításának műhelye, valamint a hazai dendrológiai nemesítés eredményeinek bemutató színtere.

A Közép-Magyarországi Operatív Program "Gyűjteményes növénykertek és védett történeti kertek megőrzése és helyreállítása" című pályázati konstrukciójának keretében sor kerül a Budai Arborétum rekonstrukciójára, mely igen régóta várat magára.

Az arborétum számos különleges és védett növény számára biztosít élőhelyet, állapotuk megőrzése, fejlesztése, a növényanyag gyarapítása igen fontos feladat. Ennek keretében közel 300 új növényfaj, illetve- fajta betelepítését tervezik. A gyűjtemények megfelelő vízellátása céljából befejezik az öntözőhálózat felújítását, valamint esővíz-gyűjtő rendszert építenek ki. A felújítás céljai között szerepel a Budai Arborétum történetében központi szerepet játszó Dísztér, az egykori Kertészeti Tanintézet díszkertjének korhű helyreállítása is.

A projekt keretében sor kerül az arborétumi kerti tó újjáépítésére, a Ménesi úti téglatámfal megerősítő rekonstrukciójára, valamint a sziklakertek, pergolák felújítására is.

Már megkezdődött a gyomosító, inváziós növényfajok visszaszorítása, mely szintén fontos része a munkálatoknak. A támogatásból aprítékoló gépet vásároltak, mely a fás szárú hulladék feldolgozását segíti. Működésének köszönhetően a keletkező szerves hulladékot helyben komposztálják és újra felhasználják.

A Budai Arborétum 36 védett növényfajának megőrzése, valamint 10 védett növényfaj visszatelepítése az arborétumi rekonstrukció kiemelt feladata. Célja e fajok megőrzése a kutatók által kidolgozott technológiákkal, illetve felszaporításuk, hogy azok a védett növényekkel történő tájfásításra, illetve a természetvédelmi területekre történő visszatelepítésekre is alkalmasak legyenek. Ennek érdekében fejlesztik a hazánkban elsőként, 1984-ben elkészült mikroszaporító laboratóriumot, valamint anyatelepet létesítenek a felszaporítás céljából. A támogatásból már beszereztek egy különleges nevelőkörülményeket biztosító fitotront, azaz nevelőkamrát is.

Gigi - Újbuda TV (2010. 11. 26.)