Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 28. szerda, Vencel

Ipari katasztrófák árnyékában

Újbuda   |   2011, május 9 - 18:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

"Ipari Katasztrófák Árnyékában" címmel tartottak három napos közéleti konferenciát Budapesten a TIT Stúdióban. Az előadások során szó volt a közép-európai ipari katasztrófák szabályozásáról, a nukleáris energia szerepéről, az új uniós törekvésekről, a fő cél pedig a megoldások keresése és a prevenció volt.

A konferenciát Janez Potocnik, az Európai Bizottság környezetvédelmi biztosa nyitotta meg. "Amikor egy nagyipari beruházást létrehozunk, akkor mindenekelőtt a biztonságra kellene odafigyelni, abba kellene pénzt invesztálni. A megelőzés a legfontosabb és ebben a vonatkozásban nem szabad takarékoskodni. Az Európai Unió szabályozásai rendkívül szigorúak és hatékonyak. Az adott országok illetékeseitől függ, hogy ezeket a szabályozásokat mennyire tartják be. A prevenció mindig sokkal kevesebbe kerül, mint az utólagos gyógyítás. Egy új beruházáskor nem szabad takarékoskodni, mindent meg kell tenni, hogy a környezetvédelmi garanciák megvalósulhassanak!"- nyilatkozta Janez Potocnik.

 

A hiányos ellenőrzések és a gyenge hatóságok sokszor végzetes következményekkel járnak. A kolontári vörös-iszap katasztrófa volt hazánk egyik legnagyobb ipari katasztrófája. Több ezer ember veszítette el otthonát, az eszmei és természeti értékek pusztulásáról nem is beszélve. Ahhoz, hogy hasonló tragédia ne történjen, drasztikus változásokra van szükség és ezekben a változásokban mi emberek is segíthetünk, legfőképpen azzal, hogy óvjuk, védjük saját bolygónkat.

 

Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium Környezetügyért felelős államtitkára szerint minden ember felelős a saját környezetéért, azzal, hogy döntéseket hozunk vásárláskor, hogy milyen termékeket választunk és az, hogy ki, hogyan él, minden ember saját joga, tehát tőlünk is függ a bolygónk sorsa.

 

Tia - Újbuda TV (2011. 05. 09.)

 

További érdekességek: veledepul.ujbuda.hu

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újbuda korelnökei  

Dobay Kálmánné

Az elmúlt hetekben több idős újbudai lakos ért el fontos mérföldkövet. Bakai-Nagy Zita alpolgármester személyesen köszöntötte a 95 éves Gréti nénit, aki még mindig nagy energiával készít babákat, valamint a 95 esztendős nyugalmazott fizikatanárt, Dobay Kálmánnét. Ihász Lajosné és Rauscher János pedig egyaránt a 90. életéve betöltését ünnepelte.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.