Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 2. vasárnap, Petra

Zsonglőröket és légtornászokat képeznek az Inspirál táboraiban

Újbuda   |   2022, augusztus 8 - 12:33
Nyomtatóbarát változatSend by email

Karikával, zsonglőrbottal, virágbottal és poival gyakorolnak a gyerekek az Inspirál Cirkuszközpont nyári táborában. A turnusokban 8 és 11, valamint 12 és 15 év közötti fiúk és lányok nyerhetnek betekintést a különböző cirkuszi mutatványok titkaiba.

Az Inspirál Cirkuszközpont egyhetes turnusaiban mutatványos képzést tartanak. A tábor egész nyáron zajlik, a zsonglőrcsoportban 8–15 év közötti lányok és fiúk tanulnak játékos formában. A napi háromszori étkezés mellett van pihenőidő is, ám a gyerekek még ekkor és a játszótéri kikapcsolódás alkalmával is inkább a cirkuszi eszközökkel játszanak – karika, zsonglőrbot, virágbot, poi –, lelkesedésük egész nap kitart.

A gyakorlatok áldásosan hatnak testre és lélekre. Fejlesztik a szem-kéz koordinációt és a testtudatot, javítják a testtartást. André Roland tanár szerint a kezek és lábak keresztező mozgása a két agyfélteke működését is kiegyensúlyozza, a bűvészkedés és az akrobatika így egyfajta agytornának nevezhető.

A cirkuszközpont másik termében Zetelaki Réka légtornász tart kiscsoportos tanfolyamokat, ugyancsak egyhetes turnusokban. A program iránt csak lányok érdeklődnek, a csoportba 7 és 13 év közöttiek gyakorolnak a tissue-kon, azaz köteleken és karikákon. Mindenki megtanulja, miként kell felmászni ezekre, közben a lábat spiccben, majd később a pózban megtartani. (Sokan év közben is járnak légtornászképzésre.) – A légtánc nemcsak sport, művészet is – hangsúlyozza Zetelaki Réka.

A turnusok utolsó napján tartott bemutatóknak komoly koreográfiája van, amelyhez külön jelmezeket és díszletet terveznek, illetve készítenek a táborvezetők és a gyerekek.

T. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Itt az ősz, itt a nátha  

Egy hét bölcsőde vagy óvoda, majd két hét otthon betegen. A kisgyermekek ősszel egyik vírust kapják el a másik után, miután természetes ellenálló képességük nyáron, közösségi érintkezés híján, meggyengül. A gyakori megfázásokat azonban meg lehet előzni.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.