Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 18. szombat, Erik, Alexandra

Zöldített a Bartókon az Eleven Ősz

Újbuda   |   2021, szeptember 21 - 10:47Nyomtatóbarát változatSend by email

Idén soha nem látott programdömping fogadta szeptember 17–19. között a Bartók Béla úton és környékén az Eleven Őszre érkezőket. A világszerte szeptember 28-án tartott ParkingDay kezdeményezéshez csatlakozva több parkolóhelyet igazi fűvel borítottak be a háromnapos utcafesztivál során.

Az Eleven Ősz programjai már szeptember 16-án este megkezdődtek a BBB KultPont és Közösségi Térnél, Skoperda Nóra Verseitek Dallama című zenés-verses programjával, másnap Vibee zenélt két keréken a Gárdonyi téren, a Faur Zsófi Galéria előtt pedig Viczay András dobolt.
Több parkolóhely zöld oázissá alakult át ezen a hétvégén: befüvesítésükkel azt akarták megmutatni a szervezők, hogy egy kis odafigyeléssel beköltöztethetjük a természetet oda, ahol eddig autók várakoztak. Az Eleven Ősz idei kínálatában egyébként is több kültéri esemény szerepelt. Az érdeklődők kultúrtörténeti időutazáson és művészeti sétákon vehettek részt – köztük volt az Újbuda Anno városi séta Mika Edittel, illetve az Újbuda irodalmi séta Juhász Annával –, a Bor és Kézműves Üzlet Műhely Galéria kreatív workshopján az utcát színesíthették. A Gárdonyi téren egész szombaton dizájnvásárt tartottak, a kortárs művészetek barátai pedig a KÉK Kortárs Építészeti Központtól indulva járhatták végig a galériákat. A B32 Brunch és utcabál részeként a Bercsényi utca boltjai mutathatták meg magukat, ugyanitt aszfaltrajz-kiállítás is fogadta az arra járókat. Esténként pedig a zene vette át a főszerepet, a BBB Kultpont és Közösségi Tér előtt például a Microdosemike és a punk-dzsesszt játszó PET ROK is muzsikált. A Szent Gellért téri metróbejárónál a Petőfi Musical Stúdió Egyesület Utcabál című műsora várta a közönséget, a Móricz Zsigmond körtérről pedig egy színházi kollektíva, a Reménytelen Konvoj utcai performansza indult el, Szabályosan szabálytalan címmel. A Gárdonyi tér adott helyet az Újbuda Ezüstkar Kórus flashmobjának, valamint Béres Bíborka és Kozma Zsófi köztéri performanszának. A gyerekek számára zenekuckó készült a Gárdonyi téren, a Pagony Könyvesbolt kalandsétája pedig Gellért-hegy titkain vezette végig a legkisebbeket és kísérőiket.
A fesztivál évek óta lehetőséget ad dizájnerek, építészek, alkotók bemutatkozására például az 1 Művész 1 Porta kezdeményezésen keresztül, amelynek eredményeként a Bartók Béla út kirakatai és közterei kortárs művészi alkotásokkal telnek meg. Köztük volt idén Annamária Rita és társai KÖZÖS-TÉR-KÉP című, városi sziluettet alkotó átjárható installációja a Bor és Kézműves előtt vagy az f5 lab és Wurki nevű formáció Totem című installációja, amely tükörhasábok fényeinek pulzálásával reagált környezetére. Johnnie hello bábfestmény-kiállítása a digitalizálódás veszélyeire hívta fel a figyelmet a DiVinóban. Horváth Orsolya a Magyar Makettezőkért Egyesület jóvoltából állította ki Poszt-terápia című alkotását, összemosva az utcát és a galériát: a művész a kiállítóhely falára festett utcarészletre akasztotta ki képeit. Váczy Enikő aszfaltfestménye már az Eleven Tavasz idején is nagy tetszést aratott: a Ménesi út és a Bartók Béla út sarkán, a tér illúzióját keltve, egy madár emelkedett ki az utca síkjából.

A látogatók a gasztrohelyek ajánlataival tölthették meg a KultPontban és az értékesítésben részt vevő helyeken beszerezhető piknikkosarakat, a melléjük járó négy tokent a megjelölt helyszíneken válthatták be finomságokra.
Címkék: