Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 26. hétfő, Edina

Zöld óvodák zöld címeket nyertek

Újbuda   |   2017, október 4 - 10:57
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az Albertfalvai Óvoda nyerte el az „Újbuda Környezettudatos Óvodája” címet a 2016/17-es nevelési évben nyújtott „zöld” nevelői tevékenységéért.

– Rendkívül fontos, hogy a kitüntetett intézményben az ovisok, nagyvárosi gyermekekként, a környezettudatos nevelésnek köszönhetően nem csupán elméletben tanulják meg a környezetkárosító és -kímélő tevékenységeket, hanem megismerhetik a növény- és állatvilág szépségét, különlegességét is – hangoztatta Hoffmann Tamás polgármester az ünnepélyes díjátadón. Hozzátette, az is kiemelt jelentőségű, hogy a kicsik már korán magukévá tegyék a természet szeretetét, és felfedezzék az újrahasznosításban (például esővíz) rejlő lehetőségeket.

Az újbudai óvodák körében rendkívül népszerű az évről évre meghirdetett „Újbuda Környezettudatos Óvodája” pályázat, amelyen az intézmények pontokat gyűjthetnek az egész esztendőben folytatott munkájukért. – Pont járhat például egy állatkerti kirándulásért, egy rajzverseny szervezéséért vagy a madáretető-készítő programért – ismertette a pályázati feltételeket Győrffyné Molnár Ilona. Az önkormányzat Humánszolgálati Igazgatóságának vezetője a 2018-as versenykiírással kapcsolatban mindössze annyit árult el, pár hét, és kihirdetik az indulással kapcsolatos részleteket.

– A helyhatóság 2012-ben hirdette meg első ízben az „Újbuda Környezettudatos Óvodája” pályázatot; idén a játékos foglalkozások részeként közel négyezer kisgyermek hallhatott a természet szeretetéről, a környezetkímélő magatartás mibenlétéről. Az önkormányzat számára rendkívül fontos, hogy a „zöld” nevelés minél korábban elérje a kicsiket, ezért különböző programok előfinanszírozásával segíti az intézményeket, a díjakkal pedig újabb összegek járnak – ismertette Hégli Imre, az önkormányzat környezetvédelmi osztályának vezetője.

Újbuda szoros együttműködést ápol a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal (DINPI) is. – Az önkormányzat és a DINPI kezdetben 6 pontban fogalmazta meg a közös törekvéseket, mára pedig már 23 pontban foglalhatók össze a lehetőségek, remények, a közös munka – elevenítette fel Kremnicsán János, a nemzeti park területén található Sas-hegyi Látogatóközpont vezetője. A kooperáció egyedülálló: bár a DINPI több száz önkormányzattal áll kapcsolatban, a XI. kerülettel ápolt viszony példaértékű. Nem véletlen, hogy hétről hétre újabb és újabb iskolás vagy óvodás csoport vendégeskedik a látogatóközpontba, illetve vesz részt egy-egy DINPI által szervezett eseményen.

Az eseményhez a TATA Magyarország is csatlakozott és két különdíjat ajánlott fel. Prabal Datta, a cég hazai fióktelepének igazgatója úgy fogalmazott, a vállalat cégfilozófiájában a környezetvédelem, és a jövő nemzedékének támogatása kiemelt szerepet kap, ezért is álltak a kezdeményezés mellé. Az Újbuda Környezettudatos Óvodája címet a három legjobban teljesítő intézmény egy éven át viselheti.

T. K.