Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 21. vasárnap, Dániel, Daniella

Zöld önkormányzat

Újbuda   |   2016, január 21 - 10:19Nyomtatóbarát változatSend by email

A környezettudatos gondolkodásmód közel áll az önkormányzathoz. Az elmúlt öt évben a városgazdálkodás minden lehetséges területen igyekezett redukálni környezeti lábnyomát: ez a szén-dioxid-kibocsátás mérséklésén keresztül a zöldebb közösségi terek kialakításán át a vízfelhasználás csökkentéséig mutatott.

Víztakarékossági fejlesztéseket valósított meg az önkormányzat az épületeiben és a kerületi intézményeknél. (Egy hagyományos csaptelep vízáteresztő képessége elérheti a percenkénti 17 litert. Ez a vízáteresztés kézmosáskor, folyó vízben mosogatáskor vízpazarlást okoz. ) Első lépésként a kerületi Polgármesteri Hivatal három épületében minden arra alkalmas csaptelepet 5 liter/perc vízáteresztésű, míg a zuhanyzókat 8 liter/perc vízáteresztésű adagolókkal látták el. A beruházás két hónap alatt megtérült, a vízfogyasztás 30 százalékkal csökkent a perlátorral felszerelt csapok esetén. A jó tapasztalatok felhasználásával a víztakarékossági program bővült, az önkormányzati fenntartású további 100 intézmény csaptelepeire került perlátor. Végül a hivatal munkatársai számára termékbemutató előadást és kedvezményes perlátor vásárlási lehetőséget biztosított az önkormányzat, így otthonaikat is felszerelhették a takarékos vízadagolókkal. Az önkormányzati dolgozók többsége helyi lakos, ezért hozzájárulnak a kerület takarékosabb vízgazdálkodásához.

A Nemzetközi Energiatakarékossági Világnap és az azt követő Víz Világnapja alkalmából az önkormányzat rendszeresen energiatakarékossági és víztakarékossági kampányt szervez mind lakosok, mind pedig az iskolások számára.

Újbuda Önkormányzata kiemelten kezeli a saját fenntartású oktatási-nevelési intézményeiben folyó környezeti nevelő munkát. Évek óta nagy gondot fordít a pedagógusok ez irányú továbbképzésére, a környezettudatosságot, fenntarthatóságot erősítő óvodai, iskolai programok megvalósítására, a kerület természeti értékeinek megismertetésére.

Minden év tavaszán és őszén az önkormányzat meghirdeti a Tisztaságot Újbudán! nagytakarítási akcióját, amikor városrészenként (Gellérthegy, Sasad, Sashegy, Szentimreváros, Kelenvölgy, Péterhegy, Albertfalva, Kelenföld, Lágymányos, Gazdagrét, Őrmező) szépül a kerület. A lakókörnyezet szebbé tétele, a házak előtti kertek és járdák megtisztítása a cél.

A Polgármesteri Hivatal környezetvédelmi törekvéseinek köszönhetően az elmúlt években több rangos környezetvédelmi versenyen is díjat nyert. Sikeresen az önkormányzat a Követ Egyesület által szervezett hazai Zöld Iroda Versenyen, amelyen közintézményi/nonprofit kategóriában nyerte el kétszer is a Legzöldebb Iroda címet. Az elektronikus dokumentumkezeléssel éves szinten 300 csomaggal kevesebb irodai papírt használnak a dolgozók.

Újbuda