Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 24. péntek, Gábor, Karina

Zöld, nyitott, esélyteremtő

Újbuda   |   2022, november 9 - 10:47Nyomtatóbarát változatSend by email

Idén már harmadik alkalommal indította útjára a Fővárosi Önkormányzat a közösségi költségvetés tervezését, az előző kettőhöz hasonlóan egymilliárd forintos kerettel.

A közösségi költségvetés összegének felhasználására a budapestiek tehetnek javaslatot, a folyamat minden évben az ötletek begyűjtésével kezdődik. Ezeket idén december 31-éig lehet benyújtani az otlet.budapest.hu oldalon (regisztráció után) három kategóriában. A szakmai jóváhagyás 2023. első negyedévében lesz, a nagyközönség jövő nyáron szavazhat az életképes javaslatokra.

Az aktuális szabályok elérhetők a honlapon, a szűrés során elsőként azt vizsgálják, hogy az adott ötlet megfelel-e ezeknek. Az egyik legfontosabb kritérium, hogy az ötlettel valami újat lehessen létrehozni, és férjen bele 50 millió, maximum 120 millió forintba. Olyan helyszínekben kell gondolkodni, melyek fővárosi vagy kerületi tulajdonban, kezelésben vannak, nem pedig állami vagy magánterületen. Fontos, hogy az ötlet közérdekű legyen, és érdemes ezen alapelvek mentén gondolkodni: egyenlőség, közösségi szemlélet, minőségi változás, funkcionalitás, biztonság, fenntarthatóság és szerethetőség.

Az elmúlt két év tapasztalatai szerint a budapestiek szívesebben szavaznak általuk ismert, gyakran használt helyek fejlesztésére. Ezért most már nagyobb arányban kerülnek majd az ötletek szavazólistára konkrét helyszínnel, és a hasonló elképzelések versenyezhetnek is egymással. Így a legnépszerűbb helyszínre beadott ötlet kerülhet majd ki győztesként. Továbbra is be lehet majd adni általános, egész Budapestre vonatkozó ötleteket, ezek azonban külön kategóriában szerepelnek a szavazáskor.

A közösségi költségvetés kategóriái:

• Zöld Budapest
Zöldebb utcák, üdébb parkok, mindenki számára elérhető,
környezettudatos megoldások. Budapest reagál a klímaváltozásra

• Esélyteremtő Budapest
A cél a társadalmi különbségek csökkentése, hátrányos helyzetű közösségek életét támogató ötletekkel

• Nyitott Budapest

Együttműködések, kísérleti megoldások, digitális fejlesztések, közösségépítő ötletek