Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 9. kedd, Emőd

Zöld hullám a kerületi fejlesztésekben

Újbuda   |   2018, április 26 - 12:14
Nyomtatóbarát változatSend by email

Minden újbudai lakó élvezze a kerület zöld felületeit, ismerje meg természeti értékeit, legyen minél többet a szabadban – vallja az önkormányzat értékrendje. Ez határozza meg a fejlesztéseket, a közterületek és az oktatási intézmények megújítását is.

Minden korosztályt érintenek a fejlesztések
Évek óta tervezett munka folyik annak érdekében, hogy minél több zöld lomb, rendezett park, játszótér, pihenőhely és találkozási pont várja a szabadban feltöltődni vágyókat. Lépésről lépésre alakult ki például a Bikás park jelenlegi állapota. Először a futókör, a járdák, a világítás, a sportpályák, a pingpongasztalok és a kutyafuttató készült el, majd a parkőri irodának és az illemhelynek is helyet adó kiszolgáló épület. 2015-ben a park szökőkúttal, biotóval, napozódombbal gyarapodott, egy évvel később pedig kávézóval és játszótérrel. Ezen felül kibővült és rendezetté vált a Kék-tó sétánya – újjászületett a játszótér is –, Kelenvölgyben, a Bazsalikom utca korábban üresen álló területén pedig pihenőpark létesült.
Kamaraerdőn is folyamatos fejlesztésekkel újult meg a Nagy-rét, és alakult ki a tizenkét állomásból álló, interaktív természetismereti játékokkal kiépített tanösvény. A Bölcső utcai park, illetve a Cirmos liget a Kérő utcában az idősebbeket várja szenior fitneszeszközökkel, sakk- és kártyaasztalokkal, ivókúttal.


Környezettudatosság a nevelésben
A 2012-ben indult Újbuda Környezettudatos Óvodája programhoz már több mint 23 ezer óvodás, rengeteg szülő, nagyszülő, testvér, ismerős kapcsolódott, hogy megismerjék kerületünk védendő természeti értékeit, növény- és állatvilágát. Az óvodákban 2014-ben indított madárbarát program részeként csaknem négyezer gyermek tanult madáretetőt készíteni, és ismert meg egyre több madárfajt. 2016-tól a szelektív hulladékgyűjtés erősítésére, valamint az újrapapír gyártására is külön felhívják az ovisok figyelmét.
A sikeres óvodai kezdeményezéseket követően 2015 óta az Újbuda Környezettudatos Bölcsődéje projekt segíti a környezeti nevelő munkát és a bölcsődék „zöldülését”. Sok kert megszépült, a gyerekek nagy örömére pedig „mezítlábas parkok” épültek.
A Föld Napja kerületi óvodai és iskolai eseményein évente 1000–1200 gyermek vesz részt. A Madarak és Fák Napjának megünneplése rendre 300–400 iskolás részvételével zajlik, míg az Állatok Világnapjának pályázatára évente mintegy 150 versenymunka érkezik az óvodásoktól és iskolásoktól.
Az önkormányzat szeretné elérni, hogy minden kerületünkben tanuló gyerek legalább egyszer bejárja a Sas-hegyet, megismerje természeti értékeit. A helyi óvodai és iskolai csoportok térítésmentes látogatására keretszerződést kötöttek, így 2014 és 2017 között csaknem négyezer gyermek kereste fel a természetvédelmi területet. Idén április végén ismét szervezett túrákkal várják az érdeklődőket. Az önkormányzat 2011 óta évente egymillió forinttal támogatja a Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület fenntartását és megismertetését, az élőhelymegőrzési munkákat.

Közösségi kertek
Az első újbudai közösségi kertet Őrmezőn adták át 2013-ban, ezt követte a Kelenkert, aztán Albertfalván a Kondorosi Közösségi Kert, a Nándorfejérvári útnál pedig a Hengermalom Közösségi Kert. Kialakításukra 33,3 millió forintot fordított az önkormányzat. A tervek szerint idén a Fraknó utcában nyílik majd egy újabb ilyen helyszín a kertészkedő városlakóknak. A Zöld sziget pályázatot először 2009-ben írta ki az önkormányzat, míg a Legszebb konyhakertek országos programban immáron ötödik alkalommal vesz részt. Az idei pályázati kiírásait ebben a lapszámunkban közöljük.


Megtisztuló zöld felületek
A komposztálókeretek egyszerűbbé teszik a növényi eredetű hulladékok környezetkímélő újrahasznosítását a kerületi kertekben. Az öt évre térítésmentesen használatba adott eszközök igénylését Újbuda lakói megszokták, szívesen élnek a lehetőséggel.
A tavaszi és őszi nagytakarítás során nem csupán a közterületek válnak tisztává, népszerű a kerület ingyenes szolgáltatása, a 2012-ben bevezetett aprítékolás is. A kertekben felgyülemlő zöldhulladék, ágak, gallyak darabolásával és elszállításával az illegális szemétlerakásokat is csökkenteni kívánja az önkormányzat. Tavaly a több mint 1300 köbméter illegális hulladék elvitele 15 millió forintba került, az aprítékolás keretében 779 köbméter zöldhulladékot vittek el.

A fák védelmében
Újbuda Önkormányzata nem csak a fakivágást szabályozó rendelet előírásaival védi a kerület faállományát. A kötelező pótláson túlmenően 2012 és 2017 között több mint háromezer fát és csaknem harmincezer cserjét telepítettek, tavaly pedig az Újbuda Veled Zöldül projekt részeként 1111 fát ültettek el a közterületeken, ami fővárosi szinten is egyedülálló. Az ehhez kapcsolódó faörökbefogadási programot 2018-ban új felhívással hirdetik meg. A fák védelméhez tartozik az is, hogy az önkormányzat minden évben ingyen elvégezteti a vadgesztenyefák aknázómoly elleni permetezését – magánterületeken is.


(Újbuda)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.