Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 3. hétfő, Helga

Záródik az olló az új- és használt lakások ára között

Újbuda   |   2021, december 14 - 07:50
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az elmúlt közel két év bizonytalan időszaka a magyar lakáspiacot is merőben átalakította. Mind az agglomeráció, mind a vidéki régiók lakásárai változó tendenciákat mutattak. Az országos piac szétszakadni látszik, vidéken rekord mértékű drágulás ment végbe az idén a kínálati árak esetén.

A piacnak nagy lendületet adott az év elején módosított otthonteremtési támogatás, a járvány okozta lezárások miatt pedig számos tranzakció csupán az idei évben vált esedékessé. Ennek eredményeképp nem csupán átmeneti áremelkedés következett be a hazai lakáspiacon, hanem valósággal szárnyalásnak indultak az árak – derül ki az ingatlannet.hu aktuális elemzéséből.

A fővárosban lassult, míg vidéken élénkült a lakáspiac

2021 év végére biztosabban mondhatjuk, hogy záródik a lakáspiaci olló a vidéki és a fővárosi árak között. 2021 I. negyedévében erőteljes korrekció bontakozott ki a lakáspiacon, amely az állami támogatások hatására csak tovább fokozódott. E hatás az adásvételi számokban is megmutatkozott, az I. negyedévben regisztrált adatok alapján rekordszámú, az előző év azonos időszakához képest 17%-kal több adásvétel történt – derül ki a KSH lakáspiaci jelentéséből.

Míg az előző években jellemzően a lakáspiaci forgalom dominált a fővárosban, addig 2020-ban egyfajta kiköltözési hullám vette kezdetét a vidéki régiókba – ezzel új lendületet adva az új építésű ingatlanok piacának is. A családi otthonteremtési kedvezmény mellett az 5 százalékos lakásépítési áfa is erőteljesen felpörgette az új építésű lakások piacát. Az új beruházások meghódították a vidéki ingatlanpiacot, az újonnan indult projektek csaknem fele a vidéki nagyobb városokba – mint Szeged, Debrecen vagy Győr – tevődött át 2021-ben.

A 10%-ot sem éri el a pesti lakások drágulása

A vidéki, közel 20%-os lakáspiaci áremelkedéssel szemben Budapest egészét tekintve január óta csupán 6,38%-kal nőtt a lakások négyzetméterenkénti átlagára. A statisztikák alapján a téglalakások átlagos négyzetméter ára 4,77%-kal, míg a panellakásoké 7,98%-kal nőtt az idén. Az aktuális felmérések szerint a téglalakások egy négyzetméterre jutó átlagára 880 ezer forint, míg a panellakások esetében ez 626 ezer forintot jelent.

A budapesti lakáspiacon az újonnan épített lakások száma a kétezret sem érte el a II. negyedévben, az átlagos négyzetméterár pedig 827 ezer forint volt a regisztrált adatok alapján.


A panelek kiugró mértékben, a téglalakások alig pár százalékkal emelkedtek Újbudán

A hirdetési portál statisztikái alapján a XI. kerületi lakáspiacon a használt – jellemzően panel – lakások négyzetméterenkénti átlagára kiugró mértékben, közel 16%-kal nőtt az idén, míg az új vagy nemrégiben épült téglalakások átlagos négyzetméter ára 2,89%-kal emelkedett. A használt lakásokat októberben átlagosan 779 ezer forintos négyzetméter áron hirdették meg a XI. kerületben, míg a téglalakásoknak jellemzően 969 ezer forint volt a kínálati ára négyzetméterenként.

A januárban és októberben regisztrált négyzetméterenkénti átlagár között a téglalakások esetén elenyésző – csupán 30 ezer forint –, azonban a panellakások esetében óriási a különbség. Ez csaknem 110 ezer forintot jelent átlagosan, ami a vételárban akár 6 millió forint többletként is megjelenhet az év eleji kínálati árakhoz képest.


ingatlannet.hu/

Címkék: 
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.