Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 19. vasárnap, Ivó, Milán

Womex: tíz a nulladikon

Újbuda   |   2015, október 21 - 15:26
Nyomtatóbarát változatSend by email

Tíz fellépővel indult a Womex, a legrangosabb világzenei fesztivál nulladik napja a Fonó Budai Zeneházban. A mostani World Music EXPO nemcsak az első magyar, hanem az első kelet-európai helyszín.

David Yengibarian Triójával indult a World Music Expo nulladik napja. Az örmény zenét játszó együttes vezetője és frontembere örmény származású harmonikaművész, több mint 20 éve él Budapesten. Új triójában – amellyel negyedik, Marigae című lemezt készítette - Badics Márk dobossal és Bata István gitárossal játszik együtt. Bemutató előadásukban az örmény népzenei elemeket improvizatív megjelenéssel kombinálva tárták a közönség elé.

A FONÓ Zenekar - a FONÓ indulásával egy időben, azaz 20 éve állt össze - a magyar autentikus népzene minden területét felöleli. Az együttes muzsikusai népzenei gyűjtéssel is foglalkoznak, különös tekintettel a felvidéki területre. A WOMEX-et jó lehetőségnek tartják. - Többnyire a szerencsén múlik, hogy kinek a pályája indul be. Hiszen nem mindegy, hogy az az illető, akit megfog a zenénk pont akkor, pont a mi koncertünket látogatja-e. Itt is kiállunk, hátha kegyesek lesznek hozzánk - fogalmazott Tárkány-Kovács Bálint cimbalmos. Az este folyamán fellépett a Talentometer korábbi nyertes csapata, a népzenei dallamokat különféle zenei stílusokkal ötvöző Zombori is; a hangzásvilágával több kontinenst is rabul ejtő Meszecsinka, a délszláv hangulatot visszaadó Babra, a pásztorvilág elfeledett hagyományait felelevenítő Kerekes Band, az autentikus cigányzene egyik legjelentősebb hazai képviselője, a Parno Graszt, valamint a Góbé, amely a Kárpát-medencei népzenei dallamokat a jazz, a reggae és a klasszikus zenei elemekkel ötvözi. Az estét a Dina formáció zárta, amely a balkáni, a görög, a török és a kurd népzene újraértelmezését tűzte ki célul.

K.A.