Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 18. csütörtök, Andrea, Ilma

Vonzó programkínálat a kerületben

Újbuda   |   2018, február 1 - 12:30
Nyomtatóbarát változatSend by email

Galériák, művelődési házak, színjátszó helyek eseményei várják Újbudán idén is a művészetkedvelőket. A kerület kulturális életében egyre nagyobb szerepet játszó Bartók Béla Boulevard fesztiváloknak is otthont ad.

Manapság a pestiek is egyre gyakrabban kelnek át a Dunán, ha valami változatosságra vágynak, és ellepik a Bartók Béla út kávézóit, galériáit, kulturális tereit. A Hadikban hétvégén már reggel kezdődnek a programok: a kávéház Brunch-sorozatában színészekkel, irodalmárokkal találkozhatnak az érdeklődők. Január utolsó szombatjára például három fiatal színésznő, Borbély Alexandra, Pál­mai Anna és Trokán Nóra beszélgetését hirdették meg – ekkor még csak remélni lehetett, hogy a Testről és lélekről főhőse, Borbély Alexandra egy Oscar-díjra jelölt film főszereplőjeként szólalhat meg…
A Hadikkal szemben, a Kelet Kult irodalmi & science caféban a kortárs kultúra és tudományos élet jelenségeiről, új műveiről tartanak kerekasztal-beszélgetéseket hétköznap esténként. Februárban színházi eseménnyel bővül a repertoár: a Kamaraszínház előadásában Robert Merle Mesterségem a halál című darabját mutatják be. Maradva a Bartók Béla úton:
az Arnoldo Kávéházban idén másokat is bemutatnak a kávézó-galéria rezidens művésze, Gross Arnold rézkarcai mellett; január végétől Cseh Tamás fiókban heverő rajzait nézhetik meg a zenész rajongói.
A Molnár-C. Pál Műterem-Múzeum Tavasz termébe – a névadó művész tárlata mellé – a 20. századi magyar képzőművészet mestereit hívják meg 2018-ban. Most éppen Ferenczy Béni szobrász-grafikus utolsó korszakának művei láthatók, Balkézben is elfér a világ címmel. A Bartók Béla Boulevard összművészeti találkozóhelye, a B32 Galéria és Kultúrtér pályakezdő bábművészek és színészek előadásainak is otthont ad ebben az esztendőben. Idén is megrendezik az ELEVEN Tavasz, illetve ELEVEN Ősz fesztivált: a Kult11 Egyesület – amely évek óta a dolgozik a térség kulturális fellendítésért – ezúttal Mexikót hozza el Újbudára.
Kicsit eltávolodva a Bartók Béla úttól, másutt is számos izgalmas programot találhatunk. Ilyen lesz például az A38 Hajón a Hangműhely-foglalkozás, amely februárban a dzsessz világába kalauzolja el a családokat Dés András segítségével. A Fonó Budai Zeneház a „Szólj a szüleidnek, hogy tízre otthon vagy” szlogennel indítja útjára legújabb projektjét, hogy végre a középiskolások is élvezhessék a néptánc örömeit. A Kamasz Táncházban a talpalávalót a Sarjú Banda húzza (ez a csapat nyert tavaly a gyerek Fölszállott a páva vetélkedő hangszeres szólisták és zenekarok kategóriájában).
A helyi közösségi házak hálózata több mint 30 esztendős múltra tekint vissza, és a hagyományok ápolása mellett dinamikusan meg is újul. Idén fontos cél, hogy még jobban bekerüljön a köztudatba a Kerület Napja, olyan programok segítségével, amelyeket november 11. után – a Kerület Hete égisze alatt – minden közösségi házban párhuzamosan rendeznének meg.
Az Albertfalvi Közösségi Házban kiemelten kezelik a helyi társadalom egységének erősítését, különös tekintettel a jövőre esedékes „Albertfalva 200” évforduló előkészítésére. Új kötettel jelentkezik a ház helytörténeti kiadványsorozata: az El ne fújja mind a szél! című képes album a régi Albertfalva hangulatát mutatja be. Az Etele Helytörténeti Kör célja az ilyen kutatásokhoz affinitást érző emberek megtalálása. A társaság tervei között szerepel egy kiadvány Kána faluról, QR-kódokkal – így egy okostelefon segítségével még átfogóbb ismereteket nyújthat a településről. Folytatódik a 2017-ben elindított Újbudai Kirakós is, amelynek eredményeként egy szubjektív Újbuda-kép születhet meg, megteremtve egy újabb kötet alapjait.
A Gazdagréti Közösségi Házban havonta találkozhatnak majd az érdeklődők a Szülői értekezlet címmel induló előadás-sorozattal, amely a családok életében felmerülő kérdéseket dolgoz fel közéleti személyiségek, művészek, kutatók közremükődésével. A hagyományos Gazdagréti Szentivánéj mellett nyáron idén is megszervezik az Amfiteátrumi esték koncertsorozatot, és folytatódik az Amfiteátrumi mesék is.
A Kelenvölgyi Közösségi Ház programjainak kialakításánál különösen fontosak a hagyományok, hiszen ez egy zárt, lokálpatrióta közösség. A tavalyi Katsujinken Katana fórum sikerének hatására idén egy Japán-nappal igyekszik a ház bemutatni a japán kultúra minél szélesebb szeletét. Őrmezőn gyermekszínházi sorozattal bővül a kínálat, az új terembe költöző galériában pedig szinte minden képzőművészeti műfaj teret kap. A galéria idei eseményeinek sorát Kréher Péter emlékműsora és tárlata nyitja meg: a költő, festő és akcióművész számos kurzust vezetett a közösségi házban az elmúlt évtizedekben.


(K. G.)