Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 2. szombat, Lujza

Visszakerül újbudai kézbe a kerületi parkolási rendszer

Újbuda   |   2020, február 12 - 12:28
Nyomtatóbarát változatSend by email

Hintsch Györggyel, Újbuda városüzemeltetésért és közbiztonságért felelős alpolgármesterével a kerületet érintő legfontosabb problémákról és feladatokról beszélgettünk.

Nem biztos, hogy mindenki tudja, milyen feladatokat takar a városüzemeltetés. Mely területekről van szó?

Kívülről úgy tűnhet, hogy városüzemeltetési alpolgármesternek lenni nem túl izgalmas pozíció – összehasonlítva mondjuk a kulturális, szociális vagy oktatási területekkel –, mégis én úgy gondolom, talán ez az egyik leghálásabb munka az önkormányzatban. Olyan ügyekkel foglalkozhatok, amelyek minden egyes nap hatással vannak az újbudaiak életére, a legkisebb dolgoktól kezdve, mint egy kijavítandó kátyú, a nagyobb feladatokig, mint a parkolási rendszer kérdése. Talán ez a személyiségemhez is jobban passzol, hiszen mindig elsősorban problémamegoldó embernek tartottam magam. Az én fejemben problémák és megoldások vannak, amelyeknek nincsenek politikai vetületeik – és reménykedem, hogy kis idő elteltével a kerületi lakosoknak, amikor az önkormányzatra gondolnak, nemes egyszerűséggel annyi jut az eszükbe: Újbuda segít, Újbuda megoldja. Ha ezt elérjük a következő öt esztendőben, minden politikai eredménynél nagyobb sikert érünk el.

Alapelv természetesen, hogy egy tisztább, rendezettebb, biztonságosabb Újbudáért dolgozunk. Azt szeretnénk, ha ezeken a területeken további fejlődés lenne. Például a közterületek tisztaságáért felelős Újbuda Prizma az elmúlt öt-hat évben kissé legyengült hatékonysággal dolgozott, forrásokat és munkákat vontak el tőlük, amiket szeretnénk visszaadni. Ezen a problémán javíthat az önkormányzat, ha forrásokat biztosít a cégnek arra, hogy a gépparkját fejleszteni tudja, új járdatakarító-gépekkel, eszközökkel. Fontosnak tartom, hogy még ebben az évben fel tudjunk állítani egy olyan átvilágító rendszert, amelyben az Újbudán élők és a szakemberek is azonnal jelezni tudják majd a gondokat. Ennek érdekében szeretnénk megcsinálni egy webes applikációt. Zöldszám, internet mellett mobilról is be lehet majd jelenteni a kátyúkat, szemetes utcákat, egyéb ügyeket. És abban, hogy mindezekre az önkormányzat gyorsan tudjon reagálni, az Újbuda Prizma például ideális megoldó partner lehet, és lesz is. Így fel tudjuk építeni azt a gyors és hatékony csapatot, rendszert, amely a bejelentések után nem hetek, hónapok múlva old meg valamit, hanem mondjuk 24 vagy 48 órán belül elviszik a szemetet, lekaszálják a füvet, eltávolítják a parlagfüvet, kijavítják a kátyúkat. Tervezzük egy kerületgondnoki hálózat kiépítését, idén valószínűleg kísérleti jelleggel néhány területen, ha beválik, akkor a kerület többi részén is.

A parkolás szinte állandó problémaként kerül elő kerületben. Ezen a területen milyen változásra számíthatunk?

Idén több szerződés is lejár, utána önkormányzati feladatnak fogjuk tekinteni, és saját hatáskörben oldjuk meg Újbudán a parkolást. Szeretnénk legkésőbb tavasszal létrehozni egy önkormányzati tulajdonú céget, amely ezzel a területtel foglalkozik. Meggyőződésem, hogy ez a rendszer hatékonyabban fogja ellátni a feladatot, mint ahogyan most ellátja a privátszféra. A másik fontos kérdés, hogy új parkolási zónákat kell kialakítanunk. Akár az őrmezői, akár a kelenföldi lakótelepet, vagy a Szent Gellért tér, az Infopark környékét nézem, nagyon komoly parkolási nehézségek vannak. Ha bevezetjük az említett területeken a fizetős parkolást, ezek enyhülni fognak, vagy teljes egészében meg fognak oldódni.

A közbiztonság területén vannak égető kérdések?

Jót tett Újbudának, hogy a kerületi rendőrkapitányság hosszú évek után végre stabil vezetést kapott. Ennek is köszönhető, hogy a kerületben jónak mondható a közbiztonság, de ez nem azt jelenti, hogy ne lehetne ezen a területen is javítani. Az önkormányzat továbbra is megteremti azokat a forrásokat, amelyekkel segíteni tudja a katasztrófavédelem, a tűzoltóság és a rendőrség munkáját is. Fontosnak tartom a térfigyelő kamerarendszer fejlesztését, idén kidolgozunk egy hosszú távú koncepciót, hogy a következő öt évben hova kell kamerákat telepíteni. Ebben a munkában természetesen számítunk a rendőrség és a közterület-felügyelet segítségére; ne a politika, hanem a szakma mondja meg, hova kerüljenek ezek a kamerák, hogy a legjobban működjön a rendszer. A közterület-felügyeletnél, még szeretném megjegyezni, azon dolgozunk, hogy a mainál hatékonyabban tudjanak működni, láthatóbb legyen a munkájuk, több közterület-felügyelő lehessen az utcákon. Ennek a feltételeit kell megteremtenünk a közeljövőben.