Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 12. péntek, Gyula

Viselkedési kódex nemzeti ünnepre

Újbuda   |   2014, augusztus 19 - 00:00Nyomtatóbarát változatSend by email

Tömegrendezvényekre érvényes magatartási szabályokat tett közzé a Fővárosi Katasztrófavédelem. Egyebek mellett azt kérik, hogy előre nem várt eseménynél mindenki igyekezzen felmérni a helyzetet, maradjon higgadt és kerülje a pánikhangulatot!

Arra kéri a katasztrófavédelem a közönséget, hogy az augusztus 20-i rendezvény idején mindenki figyelje a rendezvényszervezők, rendezvénybiztosítók, rendvédelmi szervek utasításait. Ezek közül szemezgettünk:

- Pontosan kell tudnia, merre kell indulnia, vagy hova kell a segítséget hívnia ezért figyelje meg az utcákat, beazonosítható tárgyakat, nézőhelyének környezetét.
- Fokozottan tájékozódjanak a várható időjárásról, lehetőség szerint vegyék igénybe a telefonos, internetes és információs szolgálatokat. http://www.met.hu/
- Időben tudja meg az augusztus 20-i tömegközlekedési járatok menetrendjét. http://www.bkk.hu/
- Öltözködésében is legyen tekintettel a kiszámíthatatlan, veszélyes időjárási viszonyokra.
- Gondoskodjon a fokozott figyelmet igénylők (gyermekek, időskorúak) egészségének védelméről, folyadékbeviteléről.
- Kisgyermekkel ne menjen a tömeg sűrűjébe! Mindig beszéljen meg egy találkozási pontot - lehetőleg távolabb a tömegtől -, olyan helyen ahol meglátják egymást. Készítse fel gyermekét arra az esetre ha elvesztenék egymást!
- A kiskorú gyermeknél legyen a szülő, hozzátartozó elérhetőségét tartalmazó cédula, a legkisebbek esetén célszerű a kiskorú ruházatán, jól látható helyen rögzíteni!
- Rosszullét, sérülés, baleset esetén forduljon a környezetében lévőkhöz. Kérje meg őket, értesítsék a legközelebbi elsősegélyhelyen dolgozókat vagy a legközelebbi rendőrt, rendezvénybiztosítót!
Az ünnepségek helyszínén, a közterületen elhelyezett műtárgyakat mindenki rendeltetésszerűen használja, a villanyoszlopokra, pavilonokra ne másszanak fel.
- Ne próbálja megközelíteni a pirotechnikai kilövő csöveket, a kihelyezett anyagokat, vezetékeket, berendezéseket. Ezek közelében kizárólag a pirotechnikai szakemberek tartózkodhatnak.
- Rendezvény idején ne álljon fa alá, vagy olyan épület, építmény közelébe, amelyről rossz időjárás esetén sérülést okozó anyagok hullhatnak alá!
- Veszély esetén hívjon segítséget a 112-n, a 104, 105, vagy a 107-es telefonszámon!

Újbuda

Viselkedési kódex nemzeti ünnepre