Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 1. péntek, Elza

Villámrajtot vett az autista munkatárssal a Kockacsoki

Újbuda   |   2014, december 2 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az újbudai csokoládémanufaktúra úgy veszi fel a versenyt a legjobb minőségű kézműves csokigyártókkal, hogy közben a társadalmi felelősséget szem előtt tartva autizmussal élő munkaerőt alkalmaz. Emellett gyakornoki programot is indított, ahol munkatapasztalatot szerezhetnek az átlagosnál több akadállyal szembesülő emberek.

A Budafoki úti manufaktúrában hárman dolgoznak, a két tulajdonoson kívül Saláta Tamás, aki a Kockacsoki első autizmussal élő alkalmazottja. Tamás napi négy órában segíti a cégvezető munkáját. - A csokik csomagolását, díszítését csinálom, de minden munkafolyamatot kipróbálok, már volt, hogy a temperálást is én végeztem – lelkesedik Tamás, akinek ez az első állása.

Tamás úgy tekint jelenlegi munkahelyére, mint a megélhetés forrására, ugyanis fő érdeklődési köre a zene. Hangszerkészítő szeretne lenni, de belátja, hogy abból nem könnyű megélni. - Gitározom és énekelek, de emellett mindenképpen szükséges egy állandó munkahely, mert valamiből meg kell élni - szögezi le az autista zenész.

- Személyes érintettségünk is van a történetben, a nagyobbik, kilencéves fiunk autizmussal él, ezért a fő cél az volt, hogy egy olyan vállalkozást indítsunk, ami autizmussal élőket segíti. Azonban arra is figyelünk, hogy a termék-előállítás maradjon a fókuszban, és ne valami kacatot gyártsunk, hanem a hozzáadott értéktől függetlenül is valami minőségi, piacképes terméket – magyarázza a tulajdonos, Dénes Ákos. Beiratkoztunk egy csokikészítő tanfolyamra, majd én olyan lelkessé váltam, hogy ezután egy másfél éves cukrász iskolát is elvégeztem – teszi hozzá Ákos. A tanulási folyamat következő állomása már a Csokoládé Akadémia volt, ahol egy belga mestertől sajátíthatta el a szakma alapjait.

Eközben ráakadtak a társadalmi vállalkozások támogatásával és fejlesztésével foglalkozó NESsT pályázatára, amelyre már működő, vagy ötletfázisban lévő vállalkozások nevezhettek, hogy segítséget kapjanak az üzleti terv kidolgozásában. A hátrányos helyzetű munkavállalókat foglalkoztató kézművescsokoládé-manufaktúra 2 millió forintot kapott ebből a forrásból.

Több szerencsés momentum is megelőzte a műhely szeptember 5-i nyitását, például sikerült a Lakatlan Program keretében – melynek célja, hogy az üres budapesti épületek visszakapcsolódjanak a város vérkeringésébe – az újbudai önkormányzattól a tevékenységükre való tekintettel kedvezményesen bérbe venni az üzlethelyiséget. - Az önkormányzati támogatásnak köszönhetően kedvező feltételekkel kaptuk meg budafoki úti helyiséget, ugyanakkor a hosszas keresés, majd a bürokratikus egyeztetés miatt kicsit belecsúsztunk a nyitásba, jobban szerettük volna már a nyáron beindítani a munkát, hogy a karácsonyi szezon előtt többen megismerhessenek bennünket – mondja Dénesné Spitzer Éva, a Kockacsoki egyik ötletgazdája. A NESsT folyósította támogatását, amint sikerült megegyezni az önkormányzattal a műhelyről, majd a család saját zsebből megduplázta az összeget, így valamivel több mint 4 milliós kezdőtőkével vágtak bele a projektbe.

A Budafoki út 12. alatti csokiműhely a nevében is igyekszik utalni társadalmi küldetésére: - A kocka nem csak a tábla csoki része, de kicsit jellemzi az autista emberek világát is, ahol minden egy kicsit merevebb, darabosabb – mondja Ákos. Dénesék alapító tagjai a Mozaik nevű, autista emberek támogatására alapított közhasznú egyesületnek. Velük együttműködésben szervezi a Kockacsoki a gyakornoki programot, amelynek célja a sérült, első sorban autista fiatalokat munkavégzéshez szükséges készségeinek fejlesztése, felkészítésük a nyílt munkaerő-piacra. És nemcsak a fiataloknak, hanem szüleinek is van foglalkozás, (jogi-érdekvédelmi, autizmus ismereteket átadó, vagy az egészséges testvérekhez kapcsolódó kérdésekre fókuszáló kétnapos tréningek), ahol felkészítik, segítik az autista gyermeket nevelő szülőket.

- A megváltoztatott munkaképességűeket alkalmazó cégek adókedvezményre jogosultak, amennyiben akkreditáltatják magukat, ennek egyrészt díja van (200 ezer forint), másrészt mi kifejezetten a nyílt munkaerő-piacra készítjük fel a nálunk lévő fiatalokat, ezért fontos volt nekünk, hogy mi is egy átlagos, nyílt piaci munkahelyként működjünk, így egyelőre nem élünk a lehetőséggel – mondja Ákos, de hozzáteszi, hogy jövőre az eredményeket figyelembe véve felülvizsgálhatják a dolgot. (Egy cég a társaságiadó-alapját csökkentheti a megváltozott munkaképességűnek fizetett bérrel.) Ugyan a karácsony csúcsszezonnak számít, de szerinte az, hogy januárig már nem tudnak több rendelést fölvenni, és gyakran este 11-kor ér haza, előrevetíti a kapacitásbővítést, amihez több emberre lesz szükségük.
Villámrajtot vett az autista munkatárssal a Kockacsoki
Dénesék úgy kalkuláltak, hogy a befektetésük jó, ha 2 év alatt térül meg, de jelen forgalom mellett ez akár egy évre rövidülhet. Napi 60-70 tábla csokoládét képesek előállítani, ami között a csípős paprikás ízesítésűtől a kesudióson át a narancsos fehércsokiig mindennel találkozhatunk. A munka a HACCP rendszer élelmiszer-higiéniai előírásainak betartásával zajlik, melynek adoptálása a körülményes szabályozások miatt általában nehezére esik a kis élelmiszer-ipari cégeknek. A Kockacsokinál azonban a munka több folyamatra bontása és részletgazdag előírások segítik az autizmussal élők munkába való integrálását.

hvg.hu