Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 25. csütörtök, Márk

Világnyitók - Fogyatékos emberek világnapja Újbudán

Újbuda   |   2016, december 1 - 14:54
Nyomtatóbarát változatSend by email

Szemmozgást követő egér segítségével is játszhattak számítógépes játékot azok a kerületi iskolások, akik ellátogattak a Fogyatékosok Világnapja alkalmából megrendezett Világnyitóra. A rendezvénynek évről évre helyet adó Barba Negra idén is megtelt kisdiákokkal, játékokkal, a siketek jelbeszédét bemutató szakértőkkel, látássérültekkel és őket kísérő kutyáikkal.

A Világnyitók minden évben Újbudán megrendezett érzékenyítő rendezvényén hat év alatt összesen 1800 diák vett részt – mondta Molnár László alpolgármester. A Jobb velünk a világ! Gála sajtótájékoztatója is a programsorozat helyszínén, Újbudán volt. Az alpolgármester ismertette a kerület egyik érzékenyítő programját, és elmondta: Újbuda évek óta törekszik arra, hogy a fogyatékos emberek társadalmi integrációja töretlenül megvalósuljon, ezért is sikeres a vállalkozói, önkormányzati és civil szférát együttes munkára ösztönző Esélyek utcája című program.
A sajtótájékoztatón részt vett Czibere Károly az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára, aki szerint hosszú évek kellettek ahhoz, hogy a társadalom nem kirekesztő politikát gyakorol a fogyatékos emberekkel szemben, hanem őket a mindennapokba integrálva él együtt velük. Úgy véli, egyre több ember és szervezet "hívja be az életébe" a fogyatékos embereket.

Szekeres Pál, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökségének tagja, miniszteri biztos a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy mindenki, aki aktív életet él egy "felkiáltójel", ami arra hívja fel a figyelmet, hogy így is lehet csinálni. Ehhez azonban nem elég az ambíció és a jogszabály, kellenek hozzá az aktív civil szervezetek és a befogadó önkormányzatok is.

Az egész napos rendezvényen a gyerekek felhőtlenül szórakozhattak, miközben észrevétlenül megtanulták, hogyan kell empatikusan viselkedni a fogyatékos emberekkel, miként tudnak ők is játszani, sportolni, például röplabdázni.
Stábunk a Világnyitók rendezvényén találkozott Fenyvesi Zoltánnal is, akik a Tiszta szívvel cím főszerepét játszotta Till Attila filmjében. A színész szerint az ilyen események kedvezően hatnak a gyerekekre, akik egyébként is nyitottabbak a felnőtteknél.

A siketek és hallássérültek csoportjának egyik koordinátora és gyermekei is nagyothallók. Dubniczki Csilla, a Munka-Kör Alapítvány a Hallássérültekért kommunikációs munkatársa ennek ellenére boldogan és teljesen éli életét, gyerekeinek saját tapasztalatai alapján tud segíteni, miközben érzékeli, hogy a korábbiakhoz képest mostanában nyitottabbak az emberek a fogyatékkal élőkkel.

A Nem Adom Fel Alapítvány által elindított Jobb velünk a világ! kezdeményezés az egész napos programsorozat folyamán immáron 2008 óta a fogyatékos emberek integrációjának fontosságára és az ügy adott évhez köthető kiemelkedő pillanataira hívja fel a figyelmet. A program mindenkori célja, hogy a fogyatékossággal élő embertársaink értékteremtő munkáját, küzdeni tudását, akarását és lelki erejét mutassa meg a társadalom minden tagja számára a december 3-ai Fogyatékos Emberek Világnapja alkalmából.

Minden évben december 3-án a fogyatékosok világnapján a Nemzeti Színházban tartott gálán adják át a fogyatékosbarát munkahely díjakat. Erről Vég Katalin, a Salva Vita Alapítvány ügyvezetője elmondta, azok a munkáltatók kaphatják meg az elismerést, akik pályáznak rá, de nem csak már elért eredményekkel, hanem jövőbeni vállalásokkal is lehet pályázni. Ismertetése szerint multinacionális cégek, kis- és középvállalkozások, önkormányzati fenntartású, költségvetési intézmény és pályázott már.
Ebben az évben először nevelőszülői díjat is átadnak, ezzel is ösztönözve a fogyatékosok nevelőszülőknél történő elhelyezését, mivel Pordán Ákos, a Kézenfogva Alapítvány ügyvezetője szerint még mindig kevesen kerülnek nevelőszülőkhöz. (MTI)

T. K.