Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 16. kedd, Valter

Világbajnoki bronzérmes a BME oktatója

Újbuda   |   2015, szeptember 21 - 15:23
Nyomtatóbarát változatSend by email

A szenior csapat tagjaként szerzett bronzérmet augusztusban a kazanyi úszó világbajnokságon a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar oktatója. Dömötör Ferenc hosszabb kihagyás után idén tavasszal kezdett újra rendszeresen úszni, ennek eredményeként érte el sportkarrierje eddigi legnagyobb sikerét.

A magyar csapat kiválóan szerepelt a kazanyi szenior úszó VB-n, Dömötör Ferenc csapata a 4x50 m-es vegyes váltóban lett harmadik az oroszok és a németek mögött (Csikány József, Dömötör Ferenc, Somlai Gábor, Bardócz László összeállításban).

A Gépjárművek és Járműgyártás Tanszék oktatója tartalékként indult, de a váltóra eredetileg kiválasztott úszó végül nem ment el a világbajnokságra. - Én viszont ott voltam, leúsztam a távot, sőt szenior korom legjobb időeredményét értem el. Mindent összevetve végül is úgy érzem, megérdemeltem a bronzérmet – kommentálta sportsikerét Dömötör Ferenc.

A szenior versenyek szervezése az 1980-as években indult az angolszász országok idősebb úszóinak kezdeményezése alapján. A szabályok megegyeznek a „reguláris” úszóversenyekével, azzal a különbséggel, hogy itt korcsoportokra osztva zajlik a verseny. Összesen 14 korcsoport van, amelyekbe a 25 év fölötti sportolókat 5 éves korkülönbségekkel osztják be. A legfiatalabbak az 1. korcsoportba (25-29 évesek), míg a legidősebbek a 14. korcsoportba tartoznak (90 éven felüliek). Dömötör Ferenc a 8. korcsoportba tartozik (60-64 évesek). A váltóknál a tagok összesített életkora számít, azaz két-három idősebb versenyző esetén egy-két fiatalabbnak is helye lehet a csapatban.

Magyarországon mintegy ezer főre tehető a szenior úszók száma, amely a Magyar Szenior Úszók Országos Szövetségén keresztül kb. kéttucatnyi egyesület kötelékébe tartozik. Dömötör Ferenc a Törökbálinti Szenior Úszó Egyesület tagja. Csapatkapitányuk Csikány József 18-szoros szenior úszó világbajnok, többszörös Európa-bajnok, az 1964-es tokiói olimpia 200 méteres hátúszásának döntőse.

Dömötör Ferenc 1953-ban született, diplomáját a miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karán szerezte 1976-ban. Több mint három évtizedet dolgozott az iparban vezető beosztásokban (Ganz Gépgyár, SKF Svéd Golyóscsapágy Rt., Alcoa-KÖFÉM Kft.), több ízben külföldi munkavégzéssel (India, Anglia, Olaszország, Oroszország). 2008 őszén, a kirobbant válság nyomán elbocsátották.

- Munkahelyem elvesztése nagyon megviselt, hiszen 56 évesen kellett mindent elölről kezdenem – emlékezett vissza, hozzátéve, hogy a sport ez utóbbiban is segítségére volt. - Szerencsére a BME kisegített a bajból: Takács János egyetemi tanár és a néhai Kulcsár Béla professzor, a kar korábbi dékánja adott lehetőséget az újrakezdésre – fűzte hozzá.

2010 óta tart előadásokat és gyakorlatokat a karon többek között Járműdiagnosztikából, illetve Járműfenntartás és Anyagismeret tantárgyból.

- A műszaki felsőoktatásban persze mások a követelmények, mint az iparban, de igyekszem ezeknek is megfelelni. A génjeimben van az oktatás, a visszajelzések alapján pedig a hallgatók is kedvelnek. Így nem volt nehéz beilleszkednem az egyetemi környezetbe – idézte fel Dömötör Ferenc.

- Az erősségem, hogy kifejezetten gyakorlati szemléletet tudok adni a diákoknak, ötvözve az elméletet a gyakorlattal, hiszen saját tapasztalatból származó, megvalósult, élő példákat tudok elmondani, ami nagyon fontos – vélekedett. A rezgésdiagnosztika és az áramlástechnikai gépek területén mintegy félszáz magyar és idegen nyelvű publikációval rendelkező szakember tavaly szerezte meg a PhD fokozatot, és szeretne továbbra is részt venni a tanszéki kutatásokban.

- Az úszással való kapcsolatom a gyermekkoromra nyúlik vissza. Édesapámat a világ legjobb úszójának hittem, ő tanított minket úszni. 4-5 éves óvodásként a világ számomra a miskolc-tapolcai strand két úszómedencéjéből állt – idézte vissza első vizes élményeit a BME oktatója. Dömötör Ferenc iskolásként is folytatta, Bitskey Zoltán, az 1924-es párizsi olimpia részvevője, többszörös Európa bajnoki érmes úszó volt az edzője. - Sajnos az akkoriban sikert-sikerre halmozó Széchy-növendékek sokkal jobbak voltak, mint mi, így az aktív versenyzői pályafutást hamar abba kellett hagynom. Az úszás – és általában a sport – szeretete azonban örökre megmaradt – hangsúlyozta.

A BME oktatója egy évtizede szánta rá magát újra a versenyúszásra, de tartós külföldi kiküldetései, illetve néhány közeli családtag és gyerekkori barát elvesztése el-eltávolították a gyakori edzésektől. Idén tavasszal kezdett újra rendszeresen úszni, edzője minden tanácsát megfogadva és minden utasítást betartva. Az eredmény nem váratott magára sokáig: röpke két hónap alatt több mint 3 másodpercet javult fő számában, az 50 méteres mellúszásban.

- Aki ismeri az úszósportot, az tudja, hogy 50 méteren milyen sok az a 3 másodperc – hívta fel a figyelmet a szenior sportoló.

Dömötör Ferenc elárulta, hogy a sport szeretetét sikerült átörökítenie a családjában is. A BME oktatója idén immár huszadik alkalommal vett részt a Balaton átúszáson, ahová két lánya már hosszú évek óta elkíséri. - Természetesen ők is mindig leúszták az öt kilométert, míg a mamájuk a parton izgult a sikerekért – mesélte, hozzáfűzve, hogy Rita lánya immár felnőttként szintén aktív sportoló, az ún. vízihoki csapat tagjaként szerzett ezüstérmet tavaly az Európa-bajnokságon.

Dömötör Ferenc utolsó tanévét kezdte most a BME-n, a sportban azonban hosszabb távra tervez. A szenior úszó a jövő évi londoni Európa-bajnokságon és a 2017-es hazai vizes világbajnokságon is szeretne az ideihez hasonló eredménnyel szerepelni.

forrás: BME.hu