Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 28. szerda, Elemér

Vihar utáni helyzetkép

Újbuda   |   2015, július 9 - 11:22
Nyomtatóbarát változatSend by email

Hatalmas pusztítást végzett a tegnap délutáni vihar a kerületben. Kidőlt fák, megrongálódott autók és háztetők maradtak a szél után, holott az orkán csak néhány percig tartott. Dél-Buda környékén nem csak Újbuda, Budafok-Tétény is erősen érintett volt, a családi házas területeken óriási a pusztítás.

Mintegy kétezer riasztás érkezett a tűzoltókhoz csütörtök reggel 6 óráig a fővárosra lecsapó vihar nyomán - tájékoztatta a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) helyettes szóvivője az MTI-t. Kolozsi Péter közölte: épületekre és utakra dőlt fák miatt érkeztek bejelentések, továbbá elöntött pincékhez, alagsori helyiségekhez riasztották az egységeket.

A vihar alatt kilenc troli- és tizenegy villamosjárat nem közlekedett, két busz-, illetve több hévjárat is kiesett a forgalomból. Több helyszínen akadozott, illetve akadozik még az áramszolgáltatás. Elmondta: a Budapesti Elektromos Művektől kapott tájékoztatás szerint szakembereik folyamatosan dolgoznak a szolgáltatás helyreállításán. A vihar leginkább az V., VI., VII., VIII., IX., X., XII., XX., XXI. és a XXII. kerületben okozott károkat.

A XX. kerületben, a Nagysándor József utcában egy épület lakhatatlanná vált, míg a X. kerületben kerítést döntött ki a szél. A IX. kerületben egy kidőlt fa rongált meg gázvezetéket, így a viharban a fővárosi tűzoltóknak gázömlést is meg kellett szüntetni - tájékoztatott a helyettes szóvivő.

Egész éjjel dolgoztak a tűzoltók

Szinte lehetetlen volt elérni csütörtök délelőtt a katasztrófavédelem illetékes munkatársait, hogy a szerdai vihar okozta károkról és a helyreállítás aktuális helyzetéről tájékoztassanak. A XI. kerületi tűzoltók egész éjjel dolgoztak, Menyhért Tamás, a XI. Kerületi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság tűzoltóparancsnoka is a helyszíneken töltötte az éjszakát. Azt mondja, jöttek tűzoltók más kerületekből is menteni, és ők is mentek a kerület határain túlra, ha kellett.

„Non-stop kint vannak a fecskendők, és dolgozunk a kárelhárításon – mondta Menyhért Tamás. A legfőbb károk a fakidőlés és a vezetékszakadás volt. Kerítésekre, autókra dőltek a fák, illetve az Olajbogyó utcánál egy tetőszerkezetet csapott fel a szél. Mi olyan helyekre mentünk, ahol már füstölt, vagy várhatóan kigyulladt a tető – ott soron kívül beavatkoztunk.”

Azokat a bejelentéseket vették előre, ahol közvetlen tűzveszély vagy életveszélyes helyzet volt, ahol a kidőlt fa nem okozott további veszélyt, azok várólistára kerültek. Emellett folyamatosan ellenőrizték a Hosszúréti patakot és a Tóváros lakóparkot, valamint a Határ árok patakot, ami a legutóbbi viharnál több házat is elöntött. A fő védekezést ugyan a Fővárosi Csatornázási Művek végzi, de szükség esetén homokzsákokkal és szivattyúkkal hárították volna el a veszélyt.

A parancsnokságon senki nem aludt az éjjel, de így is 118 helyszín maradt reggelre, ami helyreállításra vár. Személyi sérülésről nem tudnak, a beavatkozások közben egy tűzoltó sérült meg könnyebben. Az Elmű is dolgozik a károkon, de nehezen bírják kapacitással, és sok helyen a földön van a vezeték még.

Önkéntesek is segítettek

A kerületi közbiztonsági referensekhez érkezett telefon tegnap este a Közép-Budai Önkéntes Polgári Védelemtől. Ők körülbelül százfős önkéntes csapatukkal készenlétben várták a vihart, reagáltak a lakossági bejelentésekre, és igyekeztek tehermentesíteni a tűzoltókat is. Jól szervezett rendszerükben hamar átlátják, ki mikor ér rá, és hol tud segítséget nyújtani. Katasztrófahelyzetben bejelentkeznek a tűzoltóságon és a katasztrófavédelmi igazgatóságon is. Tegnap az Észak-Budai Katasztrófavédelmi Kirendeltségtől kapták a címeket, köztük 11. kerületit is: a Gellérthegyen fa dőlt az útra, ezt darabolták fel önkénteseik, és tisztították meg az utat. Este 11 óráig dolgoztak, de ma is sok helyütt, köztük Dél-budán is szükség lesz rájuk. Igyekszenek a lakosságot is segíteni, például a kapubeállóba esett fákat eltávolítani, amiktől az idősebb lakók nem tudnak közlekedni.

Láncfűrésszel és egyéb eszközökkel felszerelkezve érkeznek a helyszínekre, az önkéntesek a kárhelyszíni munkára ötnapos alaptanfolyamon készülnek fel. Központjuk ugyan a 12. kerületben van, de a környező kerületeket is mindig megkeresik. Tapasztalataik szerint a tűzoltóknak nagyon nagy könnyebbséget jelent, hogy a kevésbé speciális munkákat elvégzik helyettük.

Facebook oldalukon és honlapjukon szereplő telefonszámokon közvetlenül tőlük is lehet segítséget kérni.

Fennakadások a tömegközlekedésben

A szerdai vihar okozta károk továbbra is számos közösségi közlekedési járat közlekedését befolyásolják - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) csütörtök reggel az MTI-vel. A tömegközlekedésben a legtöbb gondot az utakra, a villamos- és trolivezetékekre dőlt fák miatti felsővezeték-szakadások okozzák. Tegnap a Fehérvári úton és Kamaraedőn se járt a villamos.

Ma pedig pótlóbusz jár a 41-es villamos helyett Budafok kocsiszín és a Kamaraerdei Ifjúsági Park között. Törökbálinton a 88-as, a 140-es, a 140B és a 172-es autóbusz módosított útvonalon közlekedik, nem érinti az Ady Endre utca megállóhelyet, valamint a XXII. kerületben a Háros utcát, a Liszt Ferenc utca kereszteződése után villanyoszlopok kidőlése miatt az 58-as, a 141-es és a 158-as autóbusz módosított útvonalon közlekedik, a Liszt Ferenc utca megállóhelyet áthelyezték.

A BKK kéri az utasokat, hogy elindulás előtt tájékozódjanak az aktuális változásokról a társaság Facebook-oldalán, valamint a BKK Info webes és mobilalkalmazáson. A közösségi közlekedési változásokról folyamatosan frissülő, személyre szabott információk érhetők el mobiltelefonon a BKK Info alkalmazáson keresztül, valamint a BKK Info oldalán, a www.bkkinfo.hu címen.

A FŐKERT figyelmeztetése: ne látogassuk a közparkokat

A tegnapi vihar után a fákon sok a letört, fennakadt ág, melyek veszélyt jelentenek a parklátogatók számára. Kérik a lakosságot, hogy az elkövetkező napokban ne látogassák Budapest közparkjait, mert a leeső ágak élet- és balesetveszélyt jelentenek.

A felhőszakadás a főváros parkjaiban lévő fákban hatalmas károkat okozott. Sok fa kidőlt, kettészakadt, nagy mennyiségű ágat szakított le a szélvihar. A FŐKERT Nonprofit Zrt. a közparkokban keletkezett természeti csapás mihamarabbi felszámolására válságstábot hozott létre.

A társaság munkatársai több mint 4 millió négyzetméter zöldfelület, közel 97 ezer parki fa és 26 526 darab fasori fa átvizsgálását kezdték meg a mai napon.

A kidőlt fák, leszakadt ágak feldolgozása, elszállítása folyamatosan történik. A közparkok, fasorok átvizsgálása, a károk elhárítása néhány napot vesz igénybe.

A MABISZ előrejelzése: 20 ezer kárbejelentés, 3 milliárd forintos kár

A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) július 10-én az MTI-nek küldött közleményében foglalta össze a július 8-i viharok kárbejelentési adatait. Több biztosító már a vihar utáni reggelen jelezte, hogy a minél gyorsabb kárrendezés érdekében megerősíti telefonos és személyes ügyfélszolgálatát.

A vihar napjának délutánján már több mint 5 ezer kárbejelentést regisztráltak, 700 millió forint feletti kárértékkel. A bejelentések száma azóta is óráról órára emelkedik, várhatóan nem csak a hétvégén, hanem a jövő héten is folytatódik.

Az előrejelzések alapján az összes bejelentés megközelítheti a 20 ezret, a becsült kárérték pedig a 3 milliárd forintot is. Az egy kárra jutó átlagos kárösszeg 50 és 170 ezer forint közötti, azonban sok a millió forint feletti kár is.

A legtöbb bejelentés Budapestről, Pest, Fejér Veszprém és Vas megyéből érkezett. A hatalmas vihar sok tetősérülést okozott, és jellemzőek voltak a rádőléses károk; a kidőlt fák autókban, ingatlanokban okoztak sérülést. Jégverés és villámcsapás is sok helyen pusztított.

Magyarországon a kánikula végét jelző viharok és felhőszakadás a leginkább kárveszélyes időszakok. A MABISZ adatai szerint 2010 és 2014 május 1-je és augusztus 31-e közötti időszakában összesen 762 ezer kárbejelentést regisztráltak, közel 60 milliárd forintos kárértékkel. Tavaly a nyári viharok az átlagosnál 40 százalékkal több bejelentett kárt okoztak.

A bejelentett károk nem mutathatják meg a teljes országos veszteségeket, mivel a hazai ingatlanoknak mintegy 72 százaléka rendelkezik biztosítással. 2010 óta 93 ezerrel kevesebb ingatlant biztosítottak, a szerződés-szám csökkenése 2014-ben állt meg - a lakásbiztosítási állomány néhány ezerrel nőtt.

(Újbuda)

Cikkünk folyamatosan frissül