Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 2. szombat, Lujza

Vigyázzunk a kicsikre is!

Újbuda   |   2020, március 23 - 11:19
Nyomtatóbarát változatSend by email

Minden rászoruló gyermeknek biztosítjuk a közétkeztetést - interjú Orosz Anna köznevelésért és városfejlesztésért felelős alpolgármesterrel.

Mit jelent a veszélyhelyzet a kisgyermekes családok mindennapjaiban?

A koronavírus elleni harc egyik legnagyobb nehézsége, hogy a vírus nagyon gyorsan és nagyon könnyen terjed. Ez látszik azon országok adataiból, ahol nagy mennyiségben végeznek teszteket (például Németország, Norvégia vagy Dél-Korea). Bár a betegség egyértelműen az idősebb emberekre a legveszélyesebb, a kisgyerekek esetében is kulcsfontosságú, hogy ne menjenek közösségekbe. Erre azért van szükség, mert a gyermekek akár tünetek nélkül is lehetnek hordozói a vírusnak, így azt észrevétlenül is továbbadhatják egymásnak és családjuknak.

Hogyan reagáltak Újbuda óvodái és bölcsődéi a járványügyi helyzetre?

Már a március 9-i héten elkezdtünk arra készülni, hogy eljöhet az a pont, amikor az iskolákban, óvodákban és bölcsődékben is rendkívüli szünetet kell átmenetileg elrendelni. A kormány egységes intézkedésre szólította fel az önkormányzatokat, ezért a bölcsődék és óvodák (az önkormányzat fenntartásába tartozó intézmények) működésének felfüggesztését az iskolákéval (az állam fenntartásába tartozó intézmények) egy időben kezdhettük meg. Március 13-án, pénteken este jelentette be Orbán
Viktor
miniszterelnök az iskolák bezárását, mi pedig szombat, vasárnap végig azon dolgoztunk, hogy az átállás a lehető leggördülékenyebben történjen meg Újbuda intézményeiben. A teljes polgármesteri vezetés nevében mondhatom, hogy nagyon hálásak vagyunk minden óvodapedagógusnak, óvodai és bölcsődei dolgozónak, intézményvezetőnek, minden hivatali dolgozónak és vezetőnek, aki minden percében azért dolgozott ezekben a napokban, hogy a bezárás, valamint az ügyeleti rend működtetése is a lehető legbiztonságosabb legyen az újbudaiak számára.

Mely óvodák és bölcsődék tartanak nyitva a veszélyhelyzet ideje alatt?

Az ügyeletes óvodák címe és telefonszáma elérhető honlapunkon, illetve minden intézményvezető e-mailben is tájékoztatta ezekről az információkról a szülőket. Nagyon hálásak vagyunk azért, hogy a szülők fegyelmezetten kezelik a szituációt, és tényleg csak a legszükségesebb esetekben viszik gyermekeiket az intézményeinkbe. Erre azért is van nagy szükség, hogy az óvodapedagógusok egészségét is óvjuk.

Mi a helyzet azokkal a családokkal, amelyek számára létfontosságú a köz­étkeztetés?

Erre az első pillanattól kezdve gondoltunk. Március 17-étől kezdve hideg élelmiszercsomag formájában minden rászoruló gyereknek továbbra is biztosítjuk az étkezést. Aki az étkeztetést nem mondta le az e-Menza rendszeren keresztül, az az intézményvezető által kijelölt helyen minden nap átveheti a csomagot. A lemondás elmaradásából adódóan megmaradó élelmiszeradagokat a szociálisan rászorulók részére juttatja el az önkormányzat.

Mit üzen azoknak az újbudai kisgyermekes családoknak, amelyek most a négy fal közé szorultak?

Vigyázzanak magukra, mossanak gyakran kezet, fertőtlenítsenek. Arra is figyeljenek oda, hogy ebben a pár hétben a kicsik és nagyszüleik személyesen ne találkozzanak egymással, hogy az időseket is megóvjuk a betegségtől. És persze azt is üzenjük, hogy ha csak virtuálisan is, de tartsanak össze: nagy szükségünk lesz a közösség erejére a járvány leküzdése érdekében.

Újbuda