Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 21. vasárnap, Konrád

Versenyhelyzetbe hozhatja a gyakornoki program a vállalkozásokat

Újbuda   |   2016, február 8 - 14:07
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbudán tartott kerekasztal-beszélgetést a Magyar Ifjúsági Szövetség február 4-én. Az eseményen a környéken lakó, dolgozó, tanuló fiatalok munkaerőpiaci helyzetéről volt szó.

A Magyar Ifjúsági Szövetséggel való együttműködést Kerékgyártó Gábor önkormányzati képviselő kezdeményezte. Az egyeztetésen fiatalok és a kerületi vállalkozók osztották meg tapasztalataikat arról, milyen lehetőségek vannak a - gyakornoki idő után – a munkaerőpiacon. A szövetség elnöke, Losonczi-Tóth József hangsúlyozta, a gyakornoki programban résztvevők 80 százaléka többnyire első munkaadójánál marad, ahol további éveket tölt el. Példaként említette a határ közeli nagy autógyárakat, ahol mérnökhallgatók szerezhetnek szakmai tapasztalatot. Hozzátette: a kisvállalkozások is felismerik lassan, hogy a fiatalok foglalkoztatásából, a gyakornoki program alkalmazásából versenyelőny származik.

A beszélgetésen részt vett többek között Móri János, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója, Lőrincz Gergely, az önkormányzati tulajdonú Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft. vezetője, valamint a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. illetékese is. Egyetértettek abban, hogy a gyakornoki programok kiterjesztésével a gazdaság szereplői jól járnak, bár szerintük a társadalomtudományi területek hallgatói nehezebben találnak rá ezekre a lehetőségekre.

A Magyar Ifjúsági Szövetség harmadik alkalommal, ezúttal Újbudán megtartott rendezvényének célja, hogy az országos tapasztalatok megismerése után létrejöjjön az első Magyar Ifjúsági Szakmai Konferencia. A projekt hivatott felkutatni az ifjúságkutató szakembereket, hogy szakmai konferenciát szervezzen a leszakadó társadalmi csoportokba tartozó tehetséges fiataloknak, felkarolásukkal pedig a gyakornoki programok fontosságára hívja fel a figyelmet.

T.K.