Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 27. hétfő, László

Végzős képzőművészetisek kiállítása a Karinthy Szalonban

Újbuda   |   2016, augusztus 31 - 14:28
Nyomtatóbarát változatSend by email

A képgrafikai eljárások újragondolásáról szól a Karinthy Szalonban augusztus 30-án nyílott kiállítás. A szeptember 16-ig látható tárlaton a Magyar Képzőművészeti Egyetem végzős hallgatóinak munkáit tekinthetik meg az érdeklődők.

Az idei végzős képgrafikus hallgatók munkáiból összeállított kiállítás nyílt augusztus végén a Karinthy Szalonban. A tárlat szeptember közepéig látható. Sokrétű és korszerű reflexiót találhatunk a médiumra (kézrajzra, nyomatra, sokszorosításra), a fiatal művészek munkáikban a grafika a kortárs gondolkodás irányát, kérdésfeltevését határozza meg – mondta a megnyitón Révész Emese a Magyar képzőművészeti Egyetem docense. Úgy véli, a végzősöknek a grafika egyfajta trambulinként szolgál, ahonnan élvezetes a „szabadesés”.

Az egyik alkotó, Bányai Anna különleges munkával rukkolt elő a kiállításon. A képgrafikát újraértelmező művével betekintést enged – kintről befelé haladva – egy társasház lakóközösségének napjaiba, életterébe, ahol a ház sokrétű szimbólumát felhasználva, az egyre intimebb konkrét terek felé haladás folyamatát egy belső folyamat is követi - szerinte. A falra merőlegesen installált, két oldalon üvegezett keretek életre keltik a fal dimenzióját, ami elválaszt és egyben új teret is teremt. Ezek szemlélésekor pedig akaratlanul is érzékelhető a külső és a belső tér.

Gráf Dóra Kék nappalok, kék éjjelek című cianotípia alapú grafikai eljárással készült alkotása „kék szemüvegen” keresztül szemlélteti a világot.


A kiállítók: Bányai Anna, Gráf Dóra, Hordós Boldizsár, Juhász Gergő, Kollár Zsófia, Mészáros Bianka, Mulasics Manna, Öreg Nóra, Sall Fanni, Szabó Lilla, Sztefanu Marina, Szita Barnabás és Vidra Réka.

T. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Kiteljesedés plakátokon  

Karinthy Márton – Karinthytok; Harcsa Veronika – Kassák-koncert; Grecsó Krisztián, Kollár-Klemencz László, Oltai Kata – Formabontók. Az elmúlt több mint öt évben egyebek közt ezekhez a XI. kerület kulturális helyszínein bemutatott előadásokhoz készített plakátokat Kollányi Julianna, az Újbuda újság tördelője és tervezőgrafikusa.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.