Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 22. szerda, Júlia, Rita

Véget ért a Héttorony Fesztivál

Újbuda   |   2014, november 25 - 00:00Nyomtatóbarát változatSend by email

A Fonó Budai Zeneház idén is megrendezte a határokon átívelő Héttorony Fesztivált. Az 1992-es sevillai világkiállítás magyar pavilonjának sikere, és az azt tervező Makovecz Imre tiszteletére létrehozott fesztivál, hét kárpát-medencei város építészetét és népzenéjét mutatta be. Az újbudai Szent Imre templomban tartott koncert apropója az építész születésének évfordulója volt.

Makovecz Imre munkája az 1992-es sevillai világkiállításon világsikert aratott. A magyar pavilon szinte nemzeti jelképpé vált, az épület több évtizedes múltja és eredményei pedig a Héttorony Fesztivál elindítására inspirálták a szervezőket. A rendezvény - melyet Újbuda Önkormányzata is támogat - 2002 óta minden évben felhívja a figyelmet a zene és az építészet kapcsolatára.

Az első fesztivált a sevillai magyar pavilon kiállítási zenéjét is szerező Kiss Ferenc szervezte. Minden évben határon innen és túli települések Makovecz épületeiben (templomokban, kultúrházakban) tartanak programokat és adják át a közönségnek az építészhez is közeli szellemiséget. - A Héttorony Fesztivállal a magyar zenét szeretnénk rangjára emelni és eljuttatni a Kárpát-medence olyan pontjaira, ahová egyébként nem kerülnek hasonló értékek – mondta az építész születésének évfordulójára, a Szent Imre templomba rendezett koncerten Horváth László főszervező, a Fonó Budai Zeneház ügyvezetője. A rendezvényen fellépett Szvorák Katalin, Palya Bea, Lajkó Félix és Mohammad Reza Mortazavi, Berecz András és Berecz István, az Etnofon, a Söndörgő, a Góbé, a Csík Zenekar, Ferenczi György és a Rackajam.

Idén Visegrádról indult, majd Erdélyen, Kárpátalján, Szlovénián és Szlovákián át Révkomáromnál ért újra Magyarországra a Makovecz-i életmű előtt tisztelgő fesztivál, amely november 4-22. között húsz helyszínen zajlott le. Az utazófesztivál során Lendvától Csíkszeredáig több mint 3000 kilométert tettek meg azok, akik végigjárták valamennyi rendezvényhelyszínt. A szervezők szerint az építészet és a zene szimbiózisban él egymással, amit a Makovecz épületek kiváló akusztikája is alátámaszt. Makón, Csíkszeredán, Kolozsváron, Nagyváradon, Tiszapéterfalván, Kakasdon, Százhalombattán, Lendván és Révkomáromban is a koncerteken kívül minden helyszínen Makovecz Imre szellemiségét idéző, életművét és annak hatásait bemutató kiállítások, kerekasztal beszélgetések és gyerekprogramok várták az érdeklődőket.