Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 26. hétfő, Edina

Vasárnap óraátállítás, kezdődik a nyári időszámítás

Újbuda   |   2016, március 25 - 09:52
Nyomtatóbarát változatSend by email

Március 27-én vasárnap hajnali 2 órakor kell majd előrébb állítani az órákat, húsvét hétvégjén ezért egy órával kevesebbet alhatunk. Az óraátállítás a közlekedést is érinti.

Vasárnap hajnalban 2 óráról 3 órára kell előreállítani az órákat. Az energiaspórolás céljából hazánkban érvényben lévő téli- és nyári időszámítás március 27-én hajnali kettőkor zárja a téli időszámítást.

Az átállítást kezdetben azért javasolták, mert a napfényes órák magasabb száma energiáamegtakarítást ösztönöz. Használata más előnnyel is jár: az egy órával hosszabb természetes világítás előnyt jelent a szabadidős programok szervezésénél, előnyös az építőiparnak is, ahol hosszabb ideig végezhető a szabadtéri munka. Előnyei közé sorolják, hogy a jobb látási viszonyok miatt csökkenhet a közúti balesetek, valamint a bűncselekmények száma. Ellenzői is vannak az óraátállításnak, szerintük a légkondicionálók miatt elhasznált energia több a világításon megtakarítottnál. A nyári időszámítás szabályait az Európai Unió 1996-ban egységesítette.

Az óraátállítás a közlekedésra is hatással van: néhány nemzetközi és belföldi vonatot érint, a vasúti menetrendet emiatt nem kell módosítani. A hajnali két óra előtt, Budapestről Szobra és Ceglédről Szolnokra induló egy-egy vonat a nyári időszámításnak megfelelően, legfeljebb 60 perccel később érkezik az állomásokra. Az eredetileg hajnali kettő és három óra között induló belföldi személyszállító vonatokat pedig három órakor indítják el. Az óraállítás érint Magyarországról induló, illetve ide érkező nemzetközi vonatokat is: a Dacia nemzetközi vonatok, a Corona IC, az Ister EuroNight, a Kálmán Imre EN, a Beograd gyorsvonat, a Metropol EuroNight, a Latorca IC és a Traianus-Bononia IC várhatóan egy órás késéssel éri el a budapesti, illetve a külföldi végállomását. A Budapestről induló Varsón át Moszkvába, illetve Moszkvából Varsón át Budapestre közlekedő Varsovia EuroCity vonatok oroszországi menetrendje változik a nyári időszámítás bevezetésétől, március 26-tól kezdve, mivel Oroszországban nem állítják át az órákat.

A téli időszámítás újra október 30-án veszi majd kezdetét.

Újbuda