Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 22. hétfő, Csilla, Noémi

Vasárnap hajnalban óraátállítás

Újbuda   |   2019, március 29 - 14:01Nyomtatóbarát változatSend by email

Idén március 31-ére esik a nyári időszámítás kezdete, vasárnap hajnali 2 órakor 3 órára kell igazítani az órák mutatóit.

Szombatról vasárnapra virradó éjjel egy órával rövidebb lesz az éjszaka, hajnali 2 órakor 3 órára kell előrecsavarni a mutatókat. Hazánkban 1980 óta használatos a téli-nyári időszámítás rendszere.

A nyári időszámítás alapvetően energiatakarékossági célt szolgál. 1976-ban, három évvel az egész világot megrázó első olajárrobbanás után vezették be Franciaországban. A hatóságok a lépést azzal indokolták, hogy így 300 ezer tonna kőolajnak megfelelő energia-megtakarítás érhető el. Az évek során több mint száz országban vették át a nyári-téli időszámítás rendszerét, többek között az egykori EGK tagállamai 1986-ban. A nyári időszámítás szabályait az Európai Unió 1996-ban egységesítette.

Az óraállítás miatt változik több budapesti busz, villamos és néhány éjszakai belföldi és nemzetközi vonat menetrendje. Azok a belföldi vonatok, amelyek kettő óra előtt indulnak, már a nyári időszámításnak megfelelően, legfeljebb 60 perccel később érkeznek a következő állomásra. Az eredetileg kettő és három óra között induló belföldi személyszállító vonatokat három órakor indítják el. Az óraállítás Magyarország területén két nemzetközi vonatot érint. A Bécs-Bukarest között közlekedő Dacia nemzetközi vonatot Lőkösháza állomáson éri az óraigazítás, ahonnan már a nyári időszámítás szerint indul 3:39-kor. Bukarest-Bécs viszonylaton Lőkösháza és Békéscsaba között éri az óraigazítás a Dacia-t. A vonat Békéscsabáról már a nyári időszámítás szerint 3 órakor indul tovább a Keleti pályaudvarra, illetve Bécsbe. Néhány Budapestről induló nemzetközi vonat várhatóan egy órával később éri el a külföldi végállomást, illetve körülbelül 60 perccel később érkezik meg Budapestre vasárnap reggel és délelőtt.

Európai Parlament támogatja az évenkénti kétszeri óraátállítás gyakorlatának 2021-es megszüntetését. Azok az uniós országok, amelyek a nyári időszámítás megtartása mellett döntenek, 2021 márciusában állítanák át utoljára az órát, a téli időszámítást preferálók pedig 2021 októberében. Az eredeti javaslat szerint idén állították volna át utoljára az órákat az EU-ban, de ez egyes tagországok fenntartásai miatt már biztosan nem tartható, így az új céldátum 2021. A javaslat támogatói szerint az Európai Unióban egységesen márciusban, valamint októberben esedékes óraátállítás káros hatással van az egészségre, az elérhető energiamegtakarítás viszont ezzel szemben elenyésző.