Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 23. kedd, Lenke

Varsó legkisebb kerülete az új testvérváros

Újbuda   |   2016, július 5 - 12:08
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbuda új testvérvársoa, Żoliborz Varsó 18 kerülete közül a legkisebb. 1918-ban, a Lengyel függetlenség kivívásakor alakult és nagyon jól élhető kerület. Eredetileg a lakosság nagyobb részét katonatisztek és az állami adminisztráció alkalmazottai alkották, míg napjainkban sok művész, színész, a kultúra és a politika számos képviselője lakik a kerületben, többek között Andrzej Wajda nemzetközi hírű filmrendező.

Elkezdték kidolgozni annak a testvérvárosi együttműködésnek a részleteit, amelyről június 24-én kötött megállapodást Hoffmann Tamás polgármester és Krzysztof Bugla, Varsó Żoliborz kerületének polgármestere. Krzysztof Bugla elmondta, abban állapodtak meg, hogy a kerületek együttműködését diák-csereprogramokkal indítják, szeptemberben pedig ifjúsági labdarugó tornára kerül sor 10-11 éves gyerekek részére Varsóban, melyre várják Újbuda csapatát is. Szó volt arról is, hogy Zoliborz is beindítana egy az Újbuda 60 pluszhoz hasonló idősbarát programot, amelynek kialakításában számítanak a XI. kerületi tapasztalatokra.

A két városrész között tavaly kezdődtek meg az egyeztetések, miután a lengyel-magyar kapcsolatok egyik hazai szószólója, Csúcs Halina, egy asztalhoz ültette a feleket. Az újbudai küldöttség novemberben járt Varsó legkisebb kerületében, ahol a helyi hadtörténeti múzeumot is meglátogatta Hoffman Tamás polgármester. Az előzetes megbeszéléseket a szerződés aláírása követte június 24-én.

Újbuda