Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 13. csütörtök, Antal, Anett

Varrógépek Albertfalván

Újbuda   |   2016, június 20 - 11:06Nyomtatóbarát változatSend by email

Antik varrógépek a „legek” birodalmából címmel nyílt kiállítás Tóth György magángyűjteményéből az Albertfalvi Közösségi Házban június 8-án.

Az Albertfalvi Mustrán bemutatott mesterségek közül idén kiemelt figyelmet kapott a varrás és a hímzés. Ehhez kapcsolódóan nyílt antik varrógépeket felsorakoztató kiállítás az Albertfalvi Közösségi Házban. Farkas Krisztina önkormányzati képviselő történelemtanárként maga is rácsodálkozott a második ipari forradalom termékeinek színes világára. A gyűjtemény - amelyből a most csak válogatást látni – 68 gyártó több mint 300 varrógépéből áll, ezeket 1864 és 1950 között készítették. A gyűjtemény tartalmaz nemzetközi szintű ritkaságokat is, feldolgozottsága pedig tudományos kutatásokra is lehetőséget ad. Tóth György okleveles gépészmérnök, gyűjtő több szakkönyvet írt a témáról, a mívesen megmunkált tárgyak szinte mindegyikéhez különleges történet tartozik.

A kiállításon találni a gyűjtői körökben legfurcsábbnak, legdrágábbnak, legszebbnek, leghalkabbnak vagy akár a legbotrányosabbnak tartott varrógépeket is. A legrégebbi láncöltésű varrógép például a német Clemens Müller gyárból származik, és sorozatszáma alapján 1860-ban hagyta el az üzemet. A világ legkisebb működőképes játékvarrógépét Bécsben készítették 1908-ban a Rast & Gasser cég negyvenéves jubileumára.

Az antik varrógépekből nyílt kiállítás június 30-ig látogatható az Albertfalvi Közösségi Ház Kályha Galériájában, hétköznapokon 10 és 19 óra között.

H. L.