Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 18. szombat, Erik, Alexandra

Van elég férőhely a kerületi ovikban

Újbuda   |   2014, május 19 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Június első hetében kapnak értesítést a családok gyermekeik óvodai elhelyezéséről. A jelentkezések értékelése elkezdődött, várhatóan idén is minden kerületi gyereknek lesz helye Újbudán az óvodában. Korábbi hírekkel ellentétben nem most ősztől, hanem 2015. szeptemberétől kötelező a háromévesek óvodáztatása. 2014-ben 5 évesen óvodakötelesek a gyerekek.

Az óvodai jelentkezés központilag szabályozott és előre meghirdetett időpontban történik, idén erre május 5-9. között került sor. Erről az óvodákban kifüggesztett hivatalos hirdetményen, az Újbuda Újságban és az önkormányzat honlapján is lehetett tájékozódni.

A szülők idén is egységes jelentkezési lapot töltöttek ki, melyben jelezték, pontosan melyik intézménybe szeretnék ovis korú gyermeküket elhelyezni. Ezt követően az óvodák nyilvántartásba vették a jelentkezőket, az önkormányzatban pedig az adatok összesítése után bizottság dönt a férőhelyek kiosztásáról. A testület 23 kerületi óvoda vezetőjéből és az óvodáztatást segítő önkormányzati dolgozóból áll. Döntésükről és a gyermekek felvételéről - törvény szerint - június 6-ig kell értesíteni a szülőket. Ennek értelmében valamennyi óvodában azonos napon, június első hetében jelenik meg a felvettek és az őket fogadó intézmény neve, valamint az elutasítottak, illetve várakozók listája is.

Amennyiben az óvodavezető nem tud felvenni egy gyermeket a jelentkezéskor megjelölt intézménybe, törvény szerint határozatban kell közölnie az elutasítást. Legtöbb esetben ilyenkor javaslatot tesz arra vonatkozóan, hogy melyik kerületi óvodában tudná fogadni a gyermeket. A döntés ellen fellebbezni az óvodáknál lehet.

Idén 1652 jelentkezési lap érkezett a kerület óvodáiba, 275-en több helyre is pályáztak. A szülők idén is egységes jelentkezési lapot töltöttek ki, melyben jelezték, pontosan melyik intézménybe szeretnék ovis korú gyermeküket elhelyezni. Volt aki kettő óvodát kiválasztott, de akadt aki öt helyre adta be igénylését. Ez azt jelenti, hogy valójában csak 1344 gyermeket íratnának oviba Újbudán, ami alapján úgy tűnik, biztosítható a kicsik óvodai elhelyezése. Üröm az örömben, hogy nem minden esetben abban az intézményben, ahova eredetileg jelentkeztek.

Olyan városrészekben - mint például Albertfalva - ahol az elmúlt években sok új lakás épült vagy több gyermek él, nagy a túljelentkezés. Ugyanakkor vannak olyan területek, ahol a többihez képest kevesebb az óvodai férőhelyek száma. Ez a probléma Szentimrevárost érinti elsősorban.

HL

Van elég férőhely a kerületi ovikban