Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 2. vasárnap, Petra

Változtatási tilalom a Buda Gardens telkére Újbudán

Újbuda   |   2017, október 19 - 10:34
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az újbudai polgárok érdekeit figyelembe vevő szabályozás elfogadásáig változtatási tilalmat rendelt el a Újbuda Önkormányzata a Buda Gardens néven futó fejlesztés területére. Hoffmann Tamás polgármester célja, hogy megtartsák a kerületrész zöldövezeti, lakóházas jellegét. Az önkormányzat párbeszédet szorgalmaz a beruházásról a fejlesztő és a lakosság között.

Változtatási tilalmat rendelt el Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata a Villányi út – Dávid Ferenc utca – Diószegi utca – Tas vezér utca által határolt terület 4467/6 helyrajzi számon nyilván tartott tömbjére.

A Buda Gardens nevű fejlesztésnek helyet adó területre jelenleg is érvényes szabályozást még 2002-ben, az akkori polgármester, Molnár Gyula előterjesztésére fogadták el. A hozzáértést nélkülöző előírás nem tartalmaz a környező utcák forgalmát csillapító korlátozást, a tulajdonosoknak 50 százalékos beépítést engedélyez, akár 20 méteres magasságot is lehetővé téve. Jelenleg a fejlesztők 37 ezer négyzetméter irodát és kereskedelmi célú ingatlant emelhetnek a területen, csupán a 20 százalékos zöldterületi arányt kell betartaniuk, amelyet akár egy növényekkel fedett tető megépítésével is elérhetnének.

Az önkormányzat az ingatlan tulajdonváltását követően, a fejlesztő Horizon Development Kft. bejelentéséből értesült arról, hogy a cég 2019 év végéig 23 ezer négyzetméter összterületen 350 lakásos ingatlan megvalósítását tervezi. A területre érvényben lévő szabályozás ugyanakkor nem teszi lehetővé lakóingatlan építését jelenleg. A szabályozást jogszabályi kötelezettség alapján is módosítania kell az önkormányzatnak 2018. végéig.

Az önkormányzat 2002-ben elfogadott szabályozása, de a fejlesztő tervei sem illeszkednek az érintett kerületrész építészeti jellegéhez. Problémát jelent ugyanakkor, hogy az előzetes jogi szakvélemények szerint az önkormányzat kizárólag milliárdos nagyságrendű kártalanítás árán tudná megakadályozni a terület beépítését. Erre sem a jogi, sem pedig költségvetési lehetőségei nem adottak. Az önkormányzatnak és a kerületrészben élőknek ugyanakkor a 37 ezer négyzetméteres iroda- és kereskedelmi funkció létesítése sem lehet érdeke.

A változtatási tilalom elrendelésével az önkormányzat célja, hogy párbeszéd induljon a lakosság és a fejlesztő között – hangsúlyozta Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere.

A szabályok szerint a változtatási tilalom alá eső területen telket alakítani, új építményt létesíteni, meglévő építményt átalakítani, bővíteni, továbbá elbontani, illetőleg más építési hatósági engedélyhez nem kötött értéknövelő változtatást végrehajtani tilos. Ez az előírás garanciát jelent arra, hogy a következő, a lakók érdekeit figyelembe vevő építési szabályzat elfogadásáig ne induljanak meg azzal esetleg ellentétes, visszafordíthatatlan folyamatok.

Hoffmann Tamás hangsúlyozta: Újbuda önkormányzata már korábban leszögezte, hogy csak olyan fejlesztéseket támogat, amelyek nem terhelik meg aránytalanul egy-egy terület közvetlen környezetét, szem előtt tartják a területen élők érdekeit. - Célunk, hogy jelentősen emeljük a zöldterület arányát, hogy meg tudjuk tartani a kerületrész zöldövezeti, lakóházas jellegét – emelte ki.

A szabályozás módosítása során az önkormányzat széles körben kíván egyeztetéseket folytatni, hogy megismerje a lakosság és az államigazgatás egyéb szereplőinek álláspontját a fejlesztési elképzelésekről.

ÚjbudaLEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Itt az ősz, itt a nátha  

Egy hét bölcsőde vagy óvoda, majd két hét otthon betegen. A kisgyermekek ősszel egyik vírust kapják el a másik után, miután természetes ellenálló képességük nyáron, közösségi érintkezés híján, meggyengül. A gyakori megfázásokat azonban meg lehet előzni.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.