Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 19. péntek, Emília

Változatos táborlehetőségek a nyári szünetben Újbudán

Újbuda   |   2016, május 20 - 11:19
Nyomtatóbarát változatSend by email

Alig néhány hét, és megkezdődik a nyári szünet az iskolákban, óvodákban, a szülőknek pedig tizenegy hétre való programot kell összeválogatniuk. A táborozás kézenfekvő megoldás, ám sokszor nem olcsó. Az önkormányzat által támogatott táborok tartalmas alternatívát kínálhatnak.

Pár hét, és a gyerekek legnagyobb örömére bezárnak az iskolák kapui, megkezdődik a vakáció. A nyár azonban nagyon hosszúnak tűnhet a szülőknek, amikor ki kell találniuk, hol helyezzék el a gyerekeket munkaidőben. Érdemes jó előre felmérni a lehetőségeket. A nagyobbakat már magukra lehet hagyni néhány napra, de óvodás- és kisiskoláskorban mindenképpen szükség van napközbeni felügyeletre. Szakértők szerint egy gyermeket tízéves kora előtt nem szabad otthon hagyni egyedül, mégis sok szülő kényszerül erre. Több ezer „kulcsos gyerek” cselleng az utcákon a szünetben, mert szüleik dolgoznak, és nincsenek olyan rokonaik, akik vigyázni tudnának rájuk.
Tanulnak-e a gyerekek a nyári szünetben?
A szülők 24 százaléka szerint gyermekük a nyári szünetben nem foglalkozik tanulással, mintegy 47 százalékuk válaszaiból az derül ki, hogy csemetéjük hetente 1–2 órát tanul, 17 százalékuké pedig 3–5 órát – derül ki a Formatex Kft. 2015-ös felméréséből. Legtöbbjük, közel 40 százalék, kötelező olvasmányokat olvas vagy készségfejlesztő játékokon keresztül tanul. Van, aki nyelvet gyakorol, vagy azt ismétli, amiből gyenge volt az iskolában.
A gyerekek körében nem túl népszerű a nyári tanulás, de egyre többen fedezik fel a játékokon keresztüli fejlesztést. A legkedveltebbek még mindig a szülők gyermekkorából ismert örökzöldek, mint például a Scrabble vagy a Gazdálkodj okosan!
A nyári programok tervezésekor kézenfekvő megoldást nyújthatnak a táborok, ám érdemes alaposan tájékozódni, mind a minőségről, mind az árakról. A gyerektáborok általában két csoportba sorolhatók: napközis vagy „ott alvós”. A napközis táborok sokszok csak a délelőtti órákra vonatkoznak, esetleg ebéddel, míg az „ott alvósokban” öt–tíz napot is szüleiktől távol tölthetnek a gyerekek. A táborfigyelő weboldalon minden korosztálynak és minden érdeklődési körnek van kínálat: a sport-, a kaland- és a kézművestáborok minden évben népszerűek, de a paleotábortól a lövésztáborokig, a balettos üdüléstől a tánc- vagy makettes táborig számtalan témában találhatunk a gyereknek megfelelőt. Fiúknak szól a horgásztábor, lányoknak a konyhatündértábor, művészpalántáknak van alkotótábor, szorgalmasaknak nyelvi tábor…
Mielőtt programot választunk a szünidőre
Bármilyen programot válasszunk is, legyen szempont a gyerek érdeklődési köre. Balul sülhet el, ha olyat erőltetünk rá, amit nem szeretne. Hiába találnánk mi hasznosnak a nyelvi tábort, ha a gyerek tiltakozik. A kényszerítéssel elérhetjük, hogy végképp elmenjen a kedve a nyelvtanulástól. Ne magunkból induljunk ki a nyári program kiválasztásánál! Egy családi vakáció, ami nekünk pihentető, a gyereknek rettentően unalmas lehet. Ha tehetjük, ingergazdag környezetbe vigyük a kicsit, amire tökéletesen alkalmas például egy vidéki rokonnál töltött hét. A gyereknek szüksége van a függetlenedésre, amire kiváló lehetőség a nyári tábor. Neki az a jó, ha élményekkel gazdagodik, új barátokat szerez, kipróbálja magát másfajta környezetben, így sokkal nyitottabbá válhat. A csapatjátékokkal, játékos készségfejlesztő feladatokkal jobban megismeri magát és megtanul a társaival együttműködni. Az új közösségbe való beilleszkedéssel, az újfajta környezetben boldogulással fejlődik a gyerek személyisége, alkalmazkodókészsége, önállóbbá válik, esetleg feloldódnak gátlásai.
Bővül a kínálat, egyre több tábor
A korábbi évekhez képest közel 10 százalékos bővülés figyelhető meg a magyarországi táborpiacon. Egyre nagyobb kínálatból választhatnak az érdeklődők. Nagyjából fele-fele arányban vannak a régi táborszervezők újfajta vagy új helyszínen is megrendezendő táborai, valamint az piacra lépő új, friss szervezőké.
Bő a választék a tanulás-módszertani vagy készségfejlesztő szünidei programokból is – határ a csillagos ég, vagy inkább a pénztárca tartalma. A legtöbb család ugyanis legfeljebb egy-két heti táborozás költségeit engedhet meg magának, különösen, ha több testvérről van szó. A jó tábor nemcsak a felügyeletről gondoskodik, hanem a gyerek fejlődésében is lényeges mérföldkővé válhat. Akár a szocializációs, akár az alkalmazkodókészségeket vesszük figyelembe, az új környezet, az új élmények, szabályok és rendszerek megismerése kiemelten fontos fejlődési szempontból.
Dömpingszerűen indultak el a jelentkezések
A taborfigyelo.hu gyermektábor-összehasonlító portál adatai alapján idén indult meg legnagyobb volumenben a jelentkezés a táborokba, összehasonlítva a korábbi évtizedben tapasztaltakkal.
Az elmúlt években egyre korábbi időpontokra tolódott a táborokra jelentkezés, ez idén sincs másként. Nagy a különbség viszont a volumenben, vagyis a korán ébredő szülők számában. Sokan már februárban jelentkeztek a táborokra, ami két alapvető okra vezethető vissza. Egyrészt a szülők látják, hogy a legjobb ár-érték arányú, minőségi táborokba a helyek gyorsan betelnek. Másrészt a március-április hónapok előtti foglalás esetén sok helyen kedvezményeket adnak az árakból, ezek mértéke nemegyszer eléri a tízezer, sőt, egyes esetekben a húszezer forintot is! Ez a két tényező a szülők többségét arra sarkalja, hogy minél előbb döntsön.
Nehéz megmondani, mikor elég érett a csemete arra, hogy táborozni küldjük. Ott alvós táborokba 6–8 éves kortól vihetik a szülők a gyerekeket, de ezt inkább az érettség, semmint az életkor határozza meg. A táborokban általában nem csupán azonos korúak vannak, így megoldható, hogy a testvérek együtt menjenek, ami megkönnyítheti a kisebbek alkalmazkodását az új környezethez. Általában 8–9 éves kortól már bátran mehet a gyerek ott alvós helyre a barátokkal, osztálytársakkal.
Mire készítsük fel a gyermeket táborozás előtt?
Nagyon fontos a táborral kapcsolatos praktikus teendőket a gyerekkel is megbeszélni. Hová és hány napra mennek? Hányan lesznek, kiket fog ismerni a közösségben? Milyen jellegű lesz a tábor? Hogyan tartják majd a kapcsolatot? Mivel a táborban már elvárják a gyermekektől az önállóságot, erre otthon is külön fel kell hívni a figyelmüket. Pakoljanak be együtt, lássa ő is, mi hova kerül a bőröndbe. Beszéljenek a napi teendőkről, például zuhanyozás, ruha ki- és bepakolása stb. Nem szabad azt mondani a gyereknek, hogy „Itthon majd nagyon fogunk érted izgulni!” vagy „Anyának és apának nagyon hiányzol majd, azt sem tudjuk, hogyan bírjuk ki nélküled!”. Ezzel azt kommunikáljuk, hogy nem szívesen engedjük el, és mi magunk is bizonytalanak vagyunk, megállja-e majd a helyét.
Mi van, ha nem érzi jól magát?
Természetesen haza lehet jönni hamarabb a táborból, de ne ez legyen a legkézenfekvőbb megoldás! Sőt, erre nem is szabad előre felkészíteni a gyermeket. Ha így áll hozzá a nyári programhoz, megvan az esélye, hogy csak a rossz dolgokra fog koncentrálni, és azért szorong, vajon mi lehet az a pont, amikor neki már szólnia kell. Ha nagyon nem érzi jól magát a táborban, először a kísérő pedagógusokkal beszéljünk. Amennyiben ők sem találnak megoldást, akkor jöhet szóba a hazamenetel.
Táborlehetőségek az önkormányzat támogatásával
A kerület fontosnak tartja, hogy a nyári időszakban megfelelő elhelyezést biztosítson az újbudai gyerekeknek. Az önkormányzat saját tábora a kamaraerdei napközis tábor, ahol összesen kilenc hétig fogadják az 1–7. osztályos diákokat. Főként a kerületben élő és iskolába járó gyerekek jelentkezhetnek, de azok is, akik a kerületben laknak, ám nem itt járnak iskolába. Idén június 20. és augusztus 19. között, kéthetes turnusokban érhető el a tábor, jellemzően az időszak első fele zsúfoltabb.
– Ilyenkor körülbelül ötszáz gyerek fordul meg, augusztusra viszont a felére csökken az érdeklődés – tájékoztatott Győrffyné Molnár Ilona humánszolgálati igazgató. Reggel 8 és délután 4 között változatos programokat szerveznek, így például kézműves, sportos, természetjáró, dalos, táncos és irodalmi foglalkozásokat. A tábort múzeumok látogatásával, tanösvényeken történő élménygyűjtéssel, dunai hajózással, Budapest nevezetességeinek meglátogatásával és az Eleven Center kalandparkjába való kirándulásokkal is színesítik. Igény szerint mód van felzárkóztató foglalkozásokon is részt venni a táborvezető tanítók segítségével. A költségeket az önkormányzat fedezi, a szülőknek csak az étkezésért kell fizetni, annyit, amennyit évközben is.
A speciális igényű gyerekek ellátására, táboroztatására is gondol a kerület. Az Újbudai Montágh Imre Általános Iskola, Óvoda, Fejlesztőnevelés-oktatást Végző Iskola és Készségfejlesztő Speciális Szakiskolában szerveznek napközis foglalkozást 2016. június 21. és 29. között, ahol körülbelül 50 sajátos nevelési igényű gyermek nyári foglalkoztatását biztosítják. A napi kézműves foglalkozások és mozgásos tevékenységeken túl ismerkednek Budapest nevezetességeivel, de programjaik között lesz egy kis fürdőzés a Velencei-tónál és grillparti is.
Az Eleven szociális tábor keretein belül a rászoruló családok gyermekei egyhetes üdülésen vehetnek részt Soltvadkerten – az önkormányzat teljes finanszírozásában. A Kiskunsági Nemzeti Park határán lévő üdülőhelyen számos izgalmas program várja az ott nyaralókat. A tábortól körülbelül 800 méterre kiépített, jól ellátott strand van, de a Vadkerti-tó körüli tanösvény és kilátó is izgalmas felfedezni valókat rejt.
Rengeteg a tehetséges gyerek Újbudán. Nekik találták ki két éve a tehetséggondozó tábort, amit idén is augusztusban, a tanévindítás előtt rendeznek majd. Ide azokat a tanulókat hívják meg, akik az elmúlt tanév tanulmányi versenyein, szakköri foglalkozásain jó helyezést értek el, kiváló teljesítményt nyújtottak. Ez ugyan részben térítéses tábor – a család anyagi helyzetétől függően –, de nagyon magas önkormányzati támogatással bír. Évek óta sikerrel működik a szintén önkormányzati támogatással megvalósuló nemzetközi tábor, ahová Újbuda testvérvárosaiból érkeznek gyerekek. Kerületi iskolák fogadják be őket, így egy-egy intézmény saját táborait látogathatják meg, ahol gyerekközösségben, újbudai diákok között nyaralhatnak. Ada, Marosvásárhely, Bene mellett idén az egyik legtávolabbi testvértelepülésről, Kézdiszentlélekről is jönnek vendégek.
Ezen kívül az önkormányzat minden esztendőben tábori pályázati keretet hirdet, amelyre idén több mint száz intézményi, iskolai és civil szervezetek által beadott pályázat érkezett, elbírálásuk folyamatban van. Tavaly 75-en kaptak támogatást.
A Nyéki Imre Uszodában 2016-ban is megrendezik a Nyári Sporttábort, ahová szeretettel várják a gyerekeket 4–17 éves korig, úszástudástól függetlenül. Újbuda Önkormányzata és az Újbuda Sportjáért Nonprofit Kft. együttműködésével a táborba jelentkező helyi családok számára a díjból kedvezményt biztosítanak. A nyári táborozás sajátos adottságai révén egy turnuson belül lehetőség nyílik több sportág űzésére és kipróbálására, úgymint strandröplabda, kosárlabda, foci, zenés tánc, asztalitenisz, tollas, vízilabda, de természetesen a strandolás sem maradhat ki a napirendből. Ezen felül kreatív foglalkozásokkal, játékos angoloktatással, vetélkedőkkel, olimpiai és világbajnokokkal való találkozásokkal színesítik az ott eltöltött hetet. A táborozás ideje alatt minden oktatás és program olimpikon múltú szakedzők, pedagógusok, óvodapedagógusok bevonásával történik. Igény esetén naponta kétszer is tartanak úszásoktatást. (Bővebb informàció és jelentkezési lap letölthető: www.starsportakademia.com)
H. L.