Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 26. vasárnap, Emánuel

Változások a 4-es metróhoz kapcsolódó felszíni közlekedésében

Újbuda   |   2016, június 2 - 14:16
Nyomtatóbarát változatSend by email

Június 4-étől életbe lépnek a 4-es metróhoz kapcsolódó felszíni járatok közlekedési módosításai. A BKK a megváltozott utazási szokásokkal magyarázza döntését, amiért átalakította a metróhoz kapcsolódó autóbusz-hálózatot.

A 4-es metró 2014 tavaszi átadása átalakította Dél-Buda közlekedési szokásait. A hálózatfejlesztés miatt a XI. kerület déli része és Budafok-Tétény felől új, a metró elérését segítő járatok indultak, a felszíni járatok mellett ideiglenesen részben megmaradtak azok a buszvonalak is, amelyek eddig lényegében párhuzamos útvonalon haladtak a metróval. A BKK felmérése szerint ezek veszítettek népszerűségükből, hiszen a metróval gyorsabban, kényelmesebben, az esetleges közúti forgalmi dugókat elkerülve lehet utazni. A felszíni járatok közlekedésének módosítása június 4-étől lép érvénybe. A hálózatmódosítás a korábbi társadalmi egyeztetés során a BKK-hoz beérkezett mintegy 4 ezer észrevétel és az érintett önkormányzatokkal folytatott egyeztetés alapján készült el – áll a BKK közleményében.

  • Zuglóból és Újpalotáról továbbra is többféle és sűrű gyorsjárat – a megszokott 7E járat mellett a Gazdagrét felé közlekedő 8E és 108E, valamint a Budafok-Tétény felé közlekedő 133E – biztosítja a belvárosi kapcsolatot, melyek közül a 133E jelzésű busz megáll ezentúl a Miskolci utca / Csömöri út megállóban is, biztosítva a Csömöri út gyorsjárati kiszolgálását. A belváros vonzáskörzetében, a Blaha Lujza tér és a Március 15. tér között a gyorsjáratok minden megállót kiszolgálnak.
  • Gazdagrétről a kizárólag légkondicionált, akadálymentes járművekkel gyorsjáratként Újpalotáig közlekedő 8E járat (a jelenlegi 8-as autóbusz), valamint a jelenlegi 239-es busz vonalán a 108E járat biztosítja az M4-es metró és a belváros közvetlen elérését. A 108E járat révén a továbbiakban is megmarad a Budaörsi út belső szakaszának közvetlen belvárosi kapcsolata. A Gazdagréti út felől a továbbiakban a Nagyszőlős utca felé is közlekedik autóbusz 154-es jelzéssel.
  • Kelenföldön a Móricz Zsigmond körtérig meghosszabbított 114-es, 213-as és 214-es buszjáratok javítják a kerületen belüli utazási lehetőségeket, fejlesztve a Kondorosi út térségének kiszolgálását is. A belváros felé közlekedő 7-es és 107-es járatokat összevonják, így a jövőben a sűrűbben induló 7-es busszal lehet utazni.
  • Budatétényből bővül a metró gyors elérhetősége, a bővülő 101-es járatcsaláddal a Dózsa György út környezetéből is el lehet jutni Kelenföld vasútállomáshoz, ráadásul a 101-es járatcsalád már napközben és kora este is közlekedik.
  • A 133-as és a 233-as járatokat összevonják, a Nagytétényi úti és a Budafoki úti szakaszon az új, kizárólag légkondicionált, akadálymentes járművekkel közlekedő 133E járat közlekedik majd, amely több megállóban áll meg, ezzel a gyorsjárati kiszolgálás több megállóban válik elérhetővé.
  • Budafok-Felsővárosban egyszerűsödik a buszhálózat, mivel csúcsidőszakban a 258-as busz helyett az új 250B járat közlekedik Kelenföld vasútállomás és Budafok belvárosa között, valamint javul a Savoya Park elérhetősége, a lakossági kéréseknek eleget téve a 158-as busz hétköznap napközben is közlekedik.
  • Kelenvölgyből egyszerűbben lehet megközelíteni a metrót és a kerületközpontot a Bikás parkon át meghosszabbított 58-as és a Kelenvölgybe betérő 153-as járattal. Az M4-es metrót ezentúl ezzel a két járattal, a Bikás parknál lehet könnyen elérni. Őrmezőre és a Sasadi úthoz szintén a 153-as busszal lehet utazni.

A változásban érintett vonalakon, a járműveken és a legforgalmasabb megállóhelyeken összesen 700 térképet és utastájékoztató anyagot helyeztek ki, emellett a június 4-én bevezetendő változásokra a járműveken is felhívják az utasok figyelmét. Június 4-én, 5-én, 6-án és 7-én közel 40 forgalmas megállóban és csomóponton élőszavas, helyszíni utastájékoztatással is készülnek, ezeken a helyszíneken összesen 15 ezer térképes szórólapot osztanak majd ki.

Újbuda