Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 16. kedd, Valter

Utazás előtt nem árt időben ellenőrizni az útlevél érvényességét

Újbuda   |   2015, július 29 - 15:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Külföldi utazás tervezésekor fontos időben ellenőrizni az útlevél érvényességét, de pótdíj megfizetése esetén akár már 24 órán belül kiállítják az új okmányt - közölte a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH).

Ha valaki későn veszi észre, hogy lejárt az útlevele, és 24 órán belül szeretne új okmányt, akkor azt - pótdíj megfizetése mellett - a személyes ügyfélszolgálaton (Budapest, Visegrádi utca 110.) kell igényelni. Ezen kívül három vagy hét napon belül kiállított útlevél is igényelhető bármely okmányirodai ügyfélszolgálaton vagy kormányablakban - jelezték.
Az útlevelek normál eljárásban 20 nap alatt készülnek el, de ha előbb kézhez szeretnénk kapni, akkor lehetséges a már leadott igények meggyorsítása is bármely okmányirodában.
A hivatal felhívta a figyelmet arra, hogy bizonyos országokba való utazáshoz az útlevélnek a belépés napjához képest legalább fél évig érvényesnek kell lennie. Erről bővebb információ a www. konzuliszolgalat.kormany.hu oldalon található. A készülőben lévő okmány aktuális státusa az OkmányApp nevű mobilapplikáción keresztül is lekérdezhető - fűzték hozzá.

MTI