Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 21. vasárnap, Konrád

Ünnepre hangolva

Újbuda   |   2017, december 22 - 09:03
Nyomtatóbarát változatSend by email

Ahány ház, annyi szokás – tartja a mondás, és ez különösen igaz a karácsonyra, valamint az azt megelőző adventi időszakra. Van, aki vallásos áhítattal várja a szentestét, másnak inkább arról szól, hogy végre egy asztalhoz ülhet az egész család. Megint mások a jótékonykodás vagy éppen a testi-lelki feltöltődés lehetőségét látják az ünnepekben. Bármi legyen is az oka, mindenki várja az év végét, hogy legyen egy szusszanásnyi ideje átértékelni az elmúlt hónapok történéseit, mielőtt beköszönt az új esztendő. Lapunk karácsonyi különszámában összegyűjtöttük, ki mit tart fontosnak a karácsonyból, hogyan készül az ünnepre.

Simicskó István országgyűlési képviselő, honvédelmi miniszter

"Nálunk a karácsonyi előkészületek mindig a feleségem vezényletével zajlanak. Régebben még tettem kísérletet arra, hogy én is beszerezzek egy-két díszt, de azok soha nem kerültek fel a fára, így ma már inkább csak az erőnléti feladatokat látom el: halat passzírozok, cipekedem, vagy a fenyőfát próbálom belehelyezni a talpba. Ez utóbbi néha órákat is elvesz az életemből. Igyekszem a konyhai munkálatokba is besegíteni, ám szigorúan csak kuktáskodom, mert nem szeretném, ha miattam lenne más íze a halászlének vagy a töltött káposztának. Ezek ugyanis nélkülözhetetlen kellékei az ünnepi vacsorának. Az ajándékok csupán a gyerekek miatt fontosak számunkra, mert nekünk, felnőtteknek az az igazi öröm, hogy ilyenkor együtt lehetünk. A karácsony tényleg a feltöltődés időszaka, amikor megpróbálunk annyi szeretetet magunkba zárni, hogy az kitartson hosszú hónapokig."

Szkaliczki Csaba Örs, a Szent Imre-templom plébánosa
"Egy pap életében az adventi időszak rengeteg munkával jár. Én azt tűztem ki célul, hogy igyekszem lelkiismeretesen elvégezni az összes teendőt, és ezt a szolgálatot mások javára, az ő lelki üdvükért teszem. Az ideális adventi készülődés nekem is az volna, hogy elcsendesüljek ebben az időszakban, de a misék celebrálása, az ünnepi alkalmak megszervezése számtalan feladattal jár. Jó szívvel igyekszem eleget tenni a felkéréseknek. Tisztában vagyok azzal, hogy ezt vállaltam, magamra ilyenkor sajnos nem jut sok idő."

Semsei Rudolf, a Budapest Party Service ügyvezető igazgatója

"A szeretet ünnepének közeledtével sokszor megüti a fülemet, amikor kellemes karácsonyt kívánnak egymásnak az emberek. Szerintem inkább egy forró fürdő vagy lágy zene lehet kellemes. A karácsony a családunk számára ennél sokkal több. A karácsony áldott és békés. Áldott, mert érezhetjük, hogy a Jóisten kegyelmében, szeretetében élhetünk. Békés, hiszen a békés emberek a nyugalmukból, elégedettségükből adódóan nyitottak a szeretetre, a megbocsátásra, és sugárzik belőlük a boldogság.

Azt gondolom, alapvetően minden gyermek békés embernek születik. Talán később, a világ vagy a felnőttek gondolatai teszik gyermekeinket békétlenné. Engedjük, hogy a karácsony békéje átjárja gyermeki szívünket."

Homolay Károly, a Gárdonyi Géza Általános Iskola igazgatója

"Nem csupán a karácsony, az oda vezető út is nagyon fontos. Ahogy egy országot behálózzák a sztrádák, úgy vezet az advent időszaka a szentestéhez. Krisztus születésének ünnepe a hitről, a szeretetről, a családról szól. Gyermekkorom karácsonyaihoz csodás emlékek fűződnek: mint ha egy mesekönyv lapjain szerepeltem volna. Akkor tapasztaltam meg – édesapámnak köszönhetően – a feltétel nélküli szeretetben rejlő hatalmat, az összetartozás erejét. Ezt a hagyományt örökítem tovább a feleségemmel, amikor férjként, apaként, apósként gyűlünk össze a karácsonyfa mellett, ahol minden ajándékkal azt bizonyítjuk, hogy szeretjük a hozzánk tartozókat, és gondoskodunk róluk. A bensőséges hangulathoz hozzájárulnak a hagyományos karácsonyi ízek és a szentmise is."

Hoffmann Tamás polgármester

"Nálunk a hagyományoknak megfelelően szűk családi körben telik a karácsony. A feleségem reszortja a menü összeállítása, ilyenkor hosszú órákra beköltözik a konyhába, hogy megalkossa a tökéletes fogásokat. Mivel én ebben nem nagyon tudok neki segíteni, inkább a gyerekekkel töltöm az időt. Régebben főleg játszottunk, most, hogy már nagyobbak, közösen díszítjük fel a fát. A gyertyagyújtás és az ünnepi ráhangolódás után fogyasztjuk el a karácsonyi vacsorát. Az ünnep akkor teljes számunkra, amikor a család többi tagját is meglátogatjuk. Ilyenkor picit elfelejtjük a ránk váró feladatokat, egyszerűen csak örülünk, hogy együtt lehetünk. Szerintem ez az érzés tartja össze leginkább a családot."

Németh Zsolt, országgyűlési képviselő

"Amióta a szüleink nem élnek, a testvéreinkkel ünnepelünk. A szentestét Zsolt testvéreivel töltjük, karácsony másnapját pedig a bátyám családjával – mesélte Németh Zsolt felesége, Ildikó. Az országgyűlési képviselő gyermekei 24-én délután édesanyjukkal lemennek a református templomba betlehemesre, „apa pedig várja az angyalt”, a fenyőt ugyanis változatlanul ő hozza. Németh Zsolt a készülődésből is kiveszi részét. Tíz keresztgyereküknek nagyrészt ő szerzi be és küldi el az ajándékokat, ami komoly logisztikát igényel. A Németh családban is sütnek-főznek ilyenkor, bejgli, mézeskalács, zserbó és püspökkenyér készül. 24-én lencseleves, rántott hal és mákos guba az ünnepi ebéd, ahogy odahaza a Felvidéken. Az asztalnál almát vágnak fel annyi részre, ahányan vannak; a hozzá társuló mondás szerint „ha örömöd vagy bánatod van, arra gondolj, akivel ezt az almát etted”."

Csillag Péter, a Molnár-C. Pál Galéria vezetője
"Hat unoka mellett mindig óriási öröm és nagy kihívás a karácsonyi készülődés, mi adventi naptárat is szoktunk készíteni. Ilyenkor igyekszem még többet segíteni a családtagoknak, ami a feleségemnek jól is jön, mert ő már két évtizede szervezi a szentimrevárosi gyerekekkel közös betlehemezést. Jómagam pedig diakónusként dolgozom Veresegyházon, főleg az idősek szolgálatára van ilyenkor szükség, de keresztelőkön is segédkezem. A számos feladat mellett azért minden nap megtalálom azt a néhány perc csendet, amely a lelki felkészülésemet szolgálja, hogy akár szavak nélkül is, de közelebb kerülhessek Istenhez."