Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 23. kedd, Béla

Újranyitott az Országos Széchényi Könyvtár

Újbuda   |   2020, június 16 - 11:56Nyomtatóbarát változatSend by email

Keddtől újra fogadja olvasóit az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK), a létszámkorlátozás miatt lehetőség van előzetes helyfoglalásra.

A megfelelő távolságtartási szabályok megtartása érdekében a könyvtárban egyszerre 50 főt fogadnak, ezért megnyitják az előzetes helyfoglalás lehetőségét, ezzel biztosítva a helyet a konkrét időpontra érkező olvasók számára. A foglalást a tervezett látogatást megelőző napon, e-mailben szükséges jelezni az inform@oszk.hu, a Könyvtártudományi Szakkönyvtár esetében pedig a kszk@oszk.hu címen. Az általános olvasóteremben és a Könyvtártudományi Szakkönyvtárban egymástól biztonságos távolságban alakítottak ki egyéni olvasói helyeket, a visszaadott raktári dokumentumok 72 órás karanténba kerülnek. A maszk használata az olvasói terekben kötelező, az épületben való tartózkodás időtartama alatt pedig ajánlott. A főbejárathoz érintésmentes kézfertőtlenítő automatákat helyeztek ki. Az olvasói terek használatában bevezetett változások az intézmény honlapján olvashatók. A bibliotéka általános olvasóterme és a Könyvtártudományi Szakkönyvtár további intézkedésig keddtől péntekig 10 és 17 óra között tart nyitva. Több mint 10 millió dokumentum, 40 ezer kötetes szabadpolcos állomány és 400 ezer évfolyamnyi hírlapgyűjtemény várja ismét a nemzeti könyvtárba látogatókat.

A járványügyi szabályok miatt bevezetett változtatásokról a következő linken lehet tájékozódni:

http://www.oszk.hu/hirek/olvasoi-tajekoztato-azoszkujravar

Kész forgatókönyve van az újranyitásra a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárnak. Első körben a központi könyvtár és a 14 legnagyobb könyvtár nyitna ki, csökkentett időben először az alapszolgáltatásokat látnák el. Az olvasóknál lévő 231 457 kötet így pár héten belül visszakerülne, a könyveket aztán 72 órán keresztül karanténba zárnál. Újranyitás után az olvasók számára is kötelező lenne a maszk viselése, és várhatóan heti két délelőtt egy megadott idősávban csak a 65 év felettieké lenne.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárak nyitásának ütemei és új, ideiglenes nyitvatartási rendje itt érhető el: http://www.fszek.hu/?article_hid=43693